Witam Mikołajkowo.Nie wiem czy w dobrym dziale, jeśli nie to proszę mnie poprawić. Dziś kupiłam laski cynamonu ozdobnego, taka zwinięta kora do stroików świątecznych. Długie to jast na 30 cm(był tańszy niż krótki) a potrzebuję krótkie. Jak pociąć te długie laski, są strasznie twarde żaden nóż nawet z piłką nie daje rady, łamią się i kruszą. Można ciąć szlifierką kątową(próbowałam) ale za dużo odpada. Macie pomysł jakiś na to.
A sekator czasem nie pomiażdży i nie pokruszy brzegów lasek cynamonu? Dziś miałaś podobny (ale mniejszy!) dylemat, przecinając długie słomki - nożyczki trochę je gniotły i nadłamywały. Podejrzewam, że jednak laski cynamonu są przepiłowywane jakimś rodzajem wyżynarki. Sama tak trochę mędrkuję, bo przedwczoraj kupiłam krótki, bojąc się, że tego długiego nie dam rady sensownie poprzecinać :}
Może nożyk do ..papieru,kartonu,tektury,introligatorski (podobne,ale się rónią)-także "tapeciarski"-wysuwane.Powinny dać radę,ale ciąć trzeba delikatnie,posuwistymi ruchami,bez mocnego przyciskania.Jeszcze moze piłka "wlosowa".Ta musi zdać egzamin,ale czy się opłaca ją kupić,.to Ty zdecyduj.
Niedawno cięłam 10 cm kawałki na pół, bo akurat takie potrzebowałam. Robiłam to tak: brałam nożyk z ząbkami, piłowałam chwilkę, aby chociaż zarysować laskę cynamonu. Potem opierałam laskę o deskę, na której kroiłam i naciskałam jednym końcem laski (tak pod kątem, aby złamać). Łamała się dokładnie w tym miejscu, które nacinałam. Odprysków było naprawdę niewiele. Teraz mam kolejną paczkę do pocięcia, więc pewnie będę robiła tak samo, skoro za pierwszym razem wyszło :).
Wiecie co? Chyba by mi było szkoda noży z piłką na laski cynamonu. Szanuję swoje noże i jednak wolę czasem zapłacić kilka zł więcej, ale nie niszczyć ostrzy kuchennych noży.
Witam Mikołajkowo.Nie wiem czy w dobrym dziale, jeśli nie to proszę mnie poprawić. Dziś kupiłam laski cynamonu ozdobnego, taka zwinięta kora do stroików świątecznych. Długie to jast na 30 cm(był tańszy niż krótki) a potrzebuję krótkie. Jak pociąć te długie laski, są strasznie twarde żaden nóż nawet z piłką nie daje rady, łamią się i kruszą. Można ciąć szlifierką kątową(próbowałam) ale za dużo odpada. Macie pomysł jakiś na to.
może sekator??
A sekator czasem nie pomiażdży i nie pokruszy brzegów lasek cynamonu? Dziś miałaś podobny (ale mniejszy!) dylemat, przecinając długie słomki - nożyczki trochę je gniotły i nadłamywały. Podejrzewam, że jednak laski cynamonu są przepiłowywane jakimś rodzajem wyżynarki. Sama tak trochę mędrkuję, bo przedwczoraj kupiłam krótki, bojąc się, że tego długiego nie dam rady sensownie poprzecinać :}
Namoczylabym najpierw, a potem ostrym nozem.
Może nożyk do ..papieru,kartonu,tektury,introligatorski (podobne,ale się rónią)-także "tapeciarski"-wysuwane.Powinny dać radę,ale ciąć trzeba delikatnie,posuwistymi ruchami,bez mocnego przyciskania.Jeszcze moze piłka "wlosowa".Ta musi zdać egzamin,ale czy się opłaca ją kupić,.to Ty zdecyduj.
Niedawno cięłam 10 cm kawałki na pół, bo akurat takie potrzebowałam. Robiłam to tak: brałam nożyk z ząbkami, piłowałam chwilkę, aby chociaż zarysować laskę cynamonu. Potem opierałam laskę o deskę, na której kroiłam i naciskałam jednym końcem laski (tak pod kątem, aby złamać). Łamała się dokładnie w tym miejscu, które nacinałam. Odprysków było naprawdę niewiele. Teraz mam kolejną paczkę do pocięcia, więc pewnie będę robiła tak samo, skoro za pierwszym razem wyszło :).
Wiecie co? Chyba by mi było szkoda noży z piłką na laski cynamonu. Szanuję swoje noże i jednak wolę czasem zapłacić kilka zł więcej, ale nie niszczyć ostrzy kuchennych noży.