Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

jak pociąć cynamon?

• Autor: ESTORKA Data: 2012-12-06 21:39:28

Witam Mikołajkowo.Nie wiem czy w dobrym dziale, jeśli nie to proszę mnie poprawić. Dziś kupiłam laski cynamonu ozdobnego, taka zwinięta kora do stroików świątecznych. Długie to jast na 30 cm(był tańszy niż krótki) a potrzebuję krótkie. Jak pociąć te długie laski, są strasznie twarde żaden nóż nawet z piłką nie daje rady, łamią się i kruszą. Można ciąć szlifierką kątową(próbowałam) ale za dużo odpada. Macie pomysł jakiś na to.

• Autor: anulkaD Data: 2012-12-06 22:22:24

może sekator??

• Autor: Wkn Data: 2012-12-06 23:06:20

A sekator czasem nie pomiażdży i nie pokruszy brzegów lasek cynamonu? Dziś miałaś podobny (ale mniejszy!) dylemat, przecinając długie słomki - nożyczki trochę je gniotły i nadłamywały. Podejrzewam, że jednak laski cynamonu są przepiłowywane jakimś rodzajem wyżynarki. Sama tak trochę mędrkuję, bo przedwczoraj kupiłam krótki, bojąc się, że tego długiego nie dam rady sensownie poprzecinać :}

• Autor: f-K Data: 2012-12-07 00:00:35

Namoczylabym najpierw, a potem ostrym nozem.

• Autor: jolka60 Data: 2012-12-07 11:27:29

Może nożyk do ..papieru,kartonu,tektury,introligatorski (podobne,ale się rónią)-także "tapeciarski"-wysuwane.Powinny dać radę,ale ciąć trzeba delikatnie,posuwistymi ruchami,bez mocnego przyciskania.Jeszcze moze piłka "wlosowa".Ta musi zdać egzamin,ale czy się opłaca ją kupić,.to Ty zdecyduj.

• Autor: myszkotek Data: 2012-12-07 14:06:32

Niedawno cięłam 10 cm kawałki na pół, bo akurat takie potrzebowałam. Robiłam to tak: brałam nożyk z ząbkami, piłowałam chwilkę, aby chociaż zarysować laskę cynamonu. Potem opierałam laskę o deskę, na której kroiłam i naciskałam jednym końcem laski (tak pod kątem, aby złamać). Łamała się dokładnie w tym miejscu, które nacinałam. Odprysków było naprawdę niewiele. Teraz mam kolejną paczkę do pocięcia, więc pewnie będę robiła tak samo, skoro za pierwszym razem wyszło :).

• Autor: Wkn Data: 2012-12-07 14:26:13

Wiecie co? Chyba by mi było szkoda noży z piłką na laski cynamonu. Szanuję swoje noże i jednak wolę czasem zapłacić kilka zł więcej, ale nie niszczyć ostrzy kuchennych noży.

Przejdź do pełnej wersji serwisu