Biorąc pod uwagę, że gorczyca należy do grupy roślin kwalifikujących się do dopłaty JPO, to dostaniesz podstawową płatność po kursie ustalonym na ten rok. Na stronie arimr piszą,że jest to kwota 731,72 zł
do uprawy pszenicy należy śię dopłata JPO i UPO czyli 731,72 (JPO)+ 211,80 (UPO) za 1 ha. Osobna naliczane są płatności z iinych programów np. rolnośrodowiskowych itp. oraz ONW.
Znalazłam coś takiego ale w sumie nie wiem do czego zalicza się gorczyca
UZUPEŁNAJĄCA PŁATNOŚĆ PODSTAWOWA (UPO)
Uzupełniająca płatność podstawowa przysługuje do:
I. powierzchni upraw:
1. zbóż,
2. roślin oleistych – rzepaku, rzepiku, słonecznika i soi,
3. roślin wysokobiałkowych – bobu, bobiku, łubinu słodkiego i grochu siewnego,
4. roślin strączkowych – wyki siewnej, soczewicy jadalnej i ciecierzycy pospolitej,
5. roślin strączkowych pastewnych,
6. lnu włóknistego i oleistego,
7. konopi na włókno,
8. roślin przeznaczonych na materiał siewny kategorii elitarny lub kwalifikowany,
9. roślin motylkowatych drobnonasiennych,
10. roślin okopowych pastewnych, z wyłączeniem ziemniaków pastewnych,
11. traw na trwałych użytkach zielonych przeznaczonych na susz paszowy,
12. mieszanek roślin motylkowatych drobnonasiennych z trawami na gruntach rolnych innych niż trwałe użytki zielone.
II. powierzchni gruntów ornych, na których nie jest prowadzona uprawa roślin, jeżeli na gruntach tych:
rolnik dokonał zasiewu w celu podniesienia żyzności gleby poprzez wprowadzenie do niej świeżej masy roślinnej (zielony nawóz);
roślinność została przyorana lub wprowadzona do gleby na skutek zastosowania innego zabiegu mechanicznego w terminie do dnia 31 sierpnia roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności uzupełniającej;
uprawa nie jest prowadzona nie dłużej niż rok.
Rodzaje roślin wymienione w pkt I ppkt 1-5 i ppkt 9 objęte są płatnością uzupełniającą również w przypadku ich uprawy w formie mieszanek.
Płatność uzupełniająca do powierzchni upraw roślin przeznaczonych na materiał siewny kategorii elitarny lub kwalifikowany przysługuje, jeżeli uprawy tych roślin zostały objęte oceną polową, o której mowa w przepisach o nasiennictwie.
Z tego wykazu z arimr wynika,że gorczyca to roślina z grupy JPO, więc taka dopłata się należy. Ja tak to rozumiem, ale z tego co wiem, to gdy składałaś wniosek o dopłaty wiosną, to deklarowałaś rodzaj dopłaty. Zajrzyj do wniosku jeśli masz kopię.
Mnie się wydaje że do gorczycy jest tylko podstawowa płatność obszarowa chyba że sijemy gorczycę jako poplon kiedyś z mężem mieliśmy obsiany gorczycą niewielki kawałek ziemi to była tylko płatność podstawowa
Mój tata ma kontrolę krzyżową. Ma dostarczyć dokumenty: daty co kiedy robił w polu, jakie opryski stosował, nazwisko osoby uprawnionej do opryskiwania, certyfikat opryskiwacza, faktury za sprzedanie zboża
Witam forumowicze ile dostanę w tym roku dopłaty za 1ha gorczycy?Czy ktoś może mi podpowiedziec przeszukałem internet i nie mogę znależć odpowiedzi.
zadzwoń do Agencji odpowiedza Ci napewno.
Biorąc pod uwagę, że gorczyca należy do grupy roślin kwalifikujących się do dopłaty JPO, to dostaniesz podstawową płatność po kursie ustalonym na ten rok. Na stronie arimr piszą,że jest to kwota 731,72 zł
a za pszenicę ile jest?
do uprawy pszenicy należy śię dopłata JPO i UPO czyli 731,72 (JPO)+ 211,80 (UPO) za 1 ha. Osobna naliczane są płatności z iinych programów np. rolnośrodowiskowych itp. oraz ONW.
Tam jest więcej informacji www.arimr.gov.pl/aktualnosci/artykuly/sa-juz-znane-stawki-platnosci-bezposrednich-za-rok-2012-doplaty-w-polsce-beda-przeliczane-w.html
A gorczyca zalicza się do Upo?
Znalazłam coś takiego ale w sumie nie wiem do czego zalicza się gorczyca
Uzupełniająca płatność podstawowa przysługuje do:
I. powierzchni upraw:
1. zbóż,
2. roślin oleistych – rzepaku, rzepiku, słonecznika i soi,
3. roślin wysokobiałkowych – bobu, bobiku, łubinu słodkiego i grochu siewnego,
4. roślin strączkowych – wyki siewnej, soczewicy jadalnej i ciecierzycy pospolitej,
5. roślin strączkowych pastewnych,
6. lnu włóknistego i oleistego,
7. konopi na włókno,
8. roślin przeznaczonych na materiał siewny kategorii elitarny lub kwalifikowany,
9. roślin motylkowatych drobnonasiennych,
10. roślin okopowych pastewnych, z wyłączeniem ziemniaków pastewnych,
11. traw na trwałych użytkach zielonych przeznaczonych na susz paszowy,
12. mieszanek roślin motylkowatych drobnonasiennych z trawami na gruntach rolnych innych niż trwałe użytki zielone.
II. powierzchni gruntów ornych, na których nie jest prowadzona uprawa roślin, jeżeli na gruntach tych:
Rodzaje roślin wymienione w pkt I ppkt 1-5 i ppkt 9 objęte są płatnością uzupełniającą również w przypadku ich uprawy w formie mieszanek.
Płatność uzupełniająca do powierzchni upraw roślin przeznaczonych na materiał siewny kategorii elitarny lub kwalifikowany przysługuje, jeżeli uprawy tych roślin zostały objęte oceną polową, o której mowa w przepisach o nasiennictwie.
Nie, rorczyca to JPO http://www.arimr.gov.pl/uploads/media/Zalacznik_do_Instrukcji_nr_18.12_Wykaz_upraw.pdf
Czyli za gorczycę nie należy sie uzupełniająca płatność dobrze rozumię?
Z tego wykazu z arimr wynika,że gorczyca to roślina z grupy JPO, więc taka dopłata się należy. Ja tak to rozumiem, ale z tego co wiem, to gdy składałaś wniosek o dopłaty wiosną, to deklarowałaś rodzaj dopłaty. Zajrzyj do wniosku jeśli masz kopię.
Mnie się wydaje że do gorczycy jest tylko podstawowa płatność obszarowa chyba że sijemy gorczycę jako poplon kiedyś z mężem mieliśmy obsiany gorczycą niewielki kawałek ziemi to była tylko płatność podstawowa
Mój tata ma kontrolę krzyżową. Ma dostarczyć dokumenty: daty co kiedy robił w polu, jakie opryski stosował, nazwisko osoby uprawnionej do opryskiwania, certyfikat opryskiwacza, faktury za sprzedanie zboża
Chyba nie ma z tym problemu ?
Kompletuje dokumenty. Powiedział, że tyle kontroli przeszedł w życiu, że jedna więcej nie robi na nim wrażenia.