Nie wiem czy wiecie ,że u nas w sklepach kupujemy cukier wanilinowy a nie waniliowy.Cukier wanilinowy nie ma nic wspólnego z wanilią, w Japoni jest on pozyskiwny Z KAŁU KROWIEGO.Dlatego przed swietami kiedy będziemy uzywać dużo cukru ale waniliowego, warto go sobie zrobić samemu. Do słoiczka z cukrem dodać kilka lasek wanilii i po paru dniach mamy cukier prawdziwy waniliowy.Spotkałam, już cukier z prawdziwej wanilii w Salgrosie, jest kilka razy droższy od wanilinowego , ale warto go kupić albo zrobić.
No własnie ja jakis czs temu sobie uswiadomiłam czytajac skład takeigo curu waniliowego i nie ma tam ani grama wanili tylko jakaś etylowanilia. Wiec masz racje lepiej kupic laske wanili.
Marzena,absolutnie nie od zawsze (wg Ciebie od zawsze to jak długo,od stworzenia świata?).Wcześniej każdy cukier "popachniony i sztuczną wanilią miął nazwę "waniliowy".Póżniej zaczął być "wanilinowy",skoro było mu było bliżej do syntetycznego składnika,a o prawdziwej wainilii nawe nie słyszał
Jeżeli ktoś bardzo boi się chemii cukier z prawdziwą wanilią też można kupić. Jest droższy i cętkowany - cętki to właśnie sproszkowana wanilia. Cukier waniliowy mozna zrobić samemu w domu. Wpycha się laskę wanilii w słoiczek cukru i czeka. Nie próbowałam, ale podobno tak jest.
Przestań panikować, już od lat używamy w Polsce taki cukier, więc to żadna nowina:)
Ja od dawna robię cukier z Wanili po prostu do litrowego słoika dam laskę wanili i tak stoi kilka tygodni cukier jest bardzo dobry a aromat silniejszy.Jak mi się kończy połamię wanilię i znów dosypię trochę cukru .Warto spróbować pozdrawiam:):)
No to odkryłaś Amerykę :D Już dawno to było wiadomo i chyba już pisali na ten temat na forum. Używamy, ale się nie boimy :P Ale pierwsze słyszę aby wanilina była otrzymywana z krowiego kału, z kilku źródeł wiem, że jest wytwarzana syntetycznie.
(...) pierwsze słyszę aby wanilina była otrzymywana z krowiego kału, z kilku źródeł wiem, że jest wytwarzana syntetycznie.
Masz całkowitą rację - oczywiście, że jest wytwarzana syntetycznie. Oto informacja z bardzo wiarygodnego źródła (http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,%203%2864%29/01_Krzyczkowska.pdf): "Produkcja waniliny na skalę przemysłową bazuje na konwersji kwasu ferulowego pozyskiwanego z otrąb ryżowych."
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
Radzę kupić laski wanilii w sklepie, dobrej firmy, i zrobić cukier waniliowy, przeliczając ilość otrzymanego cukru z prawdziwą wanilią z kupną waniliną i tak się to opłaca, bo jakość mamy pewną, a cukru jest na prawdę dużo
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
Poszukaj na allegro u sprzedawcy o niku "skworcu". Kupuje u niego od lat, wanilia jest niedroga i bardzo aromatyczna.
Nie wiem czy wiecie ,że u nas w sklepach kupujemy cukier wanilinowy a nie waniliowy.Cukier wanilinowy nie ma nic wspólnego z wanilią, w Japoni jest on pozyskiwny Z KAŁU KROWIEGO.Dlatego przed swietami kiedy będziemy uzywać dużo cukru ale waniliowego, warto go sobie zrobić samemu. Do słoiczka z cukrem dodać kilka lasek wanilii i po paru dniach mamy cukier prawdziwy waniliowy.Spotkałam, już cukier z prawdziwej wanilii w Salgrosie, jest kilka razy droższy od wanilinowego , ale warto go kupić albo zrobić.
Pomyliłam sie piszac,że cukier wanilinowy pozyskiwany jest z kału krowiego, nie cukier tylko składnik wanilina.
No własnie ja jakis czs temu sobie uswiadomiłam czytajac skład takeigo curu waniliowego i nie ma tam ani grama wanili tylko jakaś etylowanilia. Wiec masz racje lepiej kupic laske wanili.
Od zawsze tak było że to wanilina a nie wanilia
Marzena,absolutnie nie od zawsze (wg Ciebie od zawsze to jak długo,od stworzenia świata?).Wcześniej każdy cukier "popachniony i sztuczną wanilią miął nazwę "waniliowy".Póżniej zaczął być "wanilinowy",skoro było mu było bliżej do syntetycznego składnika,a o prawdziwej wainilii nawe nie słyszał
Jeżeli ktoś bardzo boi się chemii cukier z prawdziwą wanilią też można kupić. Jest droższy i cętkowany - cętki to właśnie sproszkowana wanilia. Cukier waniliowy mozna zrobić samemu w domu. Wpycha się laskę wanilii w słoiczek cukru i czeka. Nie próbowałam, ale podobno tak jest.
Przestań panikować, już od lat używamy w Polsce taki cukier, więc to żadna nowina:)
Przestań panikować, już od lat używamy w Polsce taki cukier, więc to
Ja od dawna robię cukier z Wanili po prostu do litrowego słoika dam laskę wanili i tak stoi kilka tygodni cukier jest bardzo dobry a aromat silniejszy.Jak mi się kończy połamię wanilię i znów dosypię trochę cukru .Warto spróbować pozdrawiam:):)żadna nowina:)
No to odkryłaś Amerykę :D Już dawno to było wiadomo i chyba już pisali na ten temat na forum. Używamy, ale się nie boimy :P Ale pierwsze słyszę aby wanilina była otrzymywana z krowiego kału, z kilku źródeł wiem, że jest wytwarzana syntetycznie.
(...) pierwsze słyszę aby wanilina była otrzymywana z krowiego kału, z kilku źródeł wiem,
że jest wytwarzana syntetycznie.
Masz całkowitą rację - oczywiście, że jest wytwarzana syntetycznie. Oto informacja z bardzo wiarygodnego źródła (http://www.pttz.org/zyw/wyd/czas/2009,%203%2864%29/01_Krzyczkowska.pdf): "Produkcja waniliny na skalę przemysłową bazuje na konwersji kwasu ferulowego pozyskiwanego z otrąb ryżowych."
To chyba dla nikogo żadna nowość. Choć pewnie są i tacy którzxy o tym nie widzą...i siędowiedzą ;)
http://wielkiezarcie.com/recipe79940.html
Wkn też.podaje przepis, jak zrobić samemu prawdziwy cukier waniliowy. Niestety nie można dodać do Ulubionych, bo to artyluł. A tu jest link.
Cieszę się, że jeszcze o tym artykuliku pamiętacie :)
Tak wiemy, na opakowaniu jest wyraźnie napisane wanilinowy :)
Od jakiegoś czasu robię smam cukier waniliowy. Przekrawam laskę wanilii pesteczki daję do ciasta lub kremu, a do lasek dosypuję cukier i gotowe!
Od zawsze tak było :)
W sklepach cukier tylko wanilinowy nie waniliowy :) Nie czytamy etykiet i pewnie tak z 80% kupujących myśli ,że kupuje cukier waniliowy :P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_waniliowy
przyznam sie bez bicia ze jestem w szoku jak to przeczytalam. spytalam sie mojej mamy i ona tez tego nie wiedziala.
No to i ja blondi nie wiedzialam, laske waniliowa mam w domu, w woreczku zapakowana i sie marnuje, no marnowala bo juz biore do cukru wsadzam :)))
A Toffik mowila mi zebym sobie wsadzila laske do cukru, a ja glupia dalej kupowalam ten cukier wanilinowy :((
wiedziałam żew cukier nie jest waniliowy zauważyłam to a rodzina była zdziwiona.Bardzo przydatny przepis na cukier waniliowy bardzo dziękuję.
W polskich sklepach można kupić cukier wanilinowy ale także cukier waniliowy
Kupiłam laskę wanilii ,zasypałam w słoiczku cukrem i gotowe:)
a ile taka laska wanilii kosztuje, słyszałem że jest to jedna z najdroższyk przypraw na świecie...
(Cejrowicz ;) )
a ile taka laska wanilii kosztuje, słyszałem że jest to jedna z
W Italii 2 laski ok. 5 eu więc niedrogo,najdroższą przyprawą jest szafran.najdroższyk przypraw na świecie...(Cejrowicz ;) )
Zamawiam przez allegro, ok. 2 zł sztuka.
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić
ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby
sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez
konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu
chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę
tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie
oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
Radzę kupić laski wanilii w sklepie, dobrej firmy, i zrobić cukier waniliowy, przeliczając ilość otrzymanego cukru z prawdziwą wanilią z kupną waniliną i tak się to opłaca, bo jakość mamy pewną, a cukru jest na prawdę dużo
http://wielkiezarcie.com/recipe105502.html
Dziękuję za odpowiedź.Poszukam w sklepie jakiś promocji.
Dziękuję za odpowiedź.Poszukam w sklepie jakiś promocji.
Witam.Ze względu na wysokie ceny w sklepach laski wanilii chciałam kupić
Poszukaj na allegro u sprzedawcy o niku "skworcu". Kupuje u niego od lat, wanilia jest niedroga i bardzo aromatyczna.ją przez allegro.Czytając dogłębnie zauważyłam coś dziwnego.Osoby
sprzedające piszą tak.Bez dodatków chemicznych,bez
konserwantów w 100% naturalne.Zawartość waniliny 2,1%..O co tu
chodzi?.Przecież wanilina to środek chemiczny.Czy oni nasączają tą laskę
tą waniliną.Ciekawa jestem czy w sklepach też nas nie
oszukują.Wypowiedżcie się na ten temat bo bardzo mnie to ciekawi.
popieram, też u niego kupuję i nigdy się nie zawiodłam.