Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Dobra książka - co polecacie?

• Autor: marzanna.k5 Data: 2012-12-08 21:05:58

Witam.Bardzo lubię czytać.Co polecacie na długie, zimowe wieczory?Dodam,że lubię książki o tematyce związanej z wojną np.zachwyciła mnie trylogia ,,Jeżdziec miedziany, Tatiana i Aleksander oraz Letni ogród". Może ktoś czytał co podobnego.Proszę o tytuły.

• Autor: aloalo Data: 2012-12-08 21:26:02

Witaj!

Trylogia "Jeździec ..." też mnie zachwyciła, ale tylko w dwu pierwszych tomach. Trzeci przeczytałam, bo ... no żeby przeczytać :)

A jeśli lubisz tematykę wojenną to polecam bardzo szczerze "Skrywana przeszłość" Anny Birger. Dla mnie, moich koleżanek - rewelacja zapierająca dech w piersiach, nie pozwalająca się oderwać.

A z nie wojennych, ale ciekawych polecam Kwiaty na poddaszu i dalsze części. I bardzo lubię czytać książki Karen Kingsbury - chrześcijańskie powieści obyczajowe. Zwłaszcza saga Baxterów. Czytało wiele moich koleżanek, także tych, które z chrześcijaństwem nie do końca mają po drodze i bardzo im się podoba.

• Autor: taara Data: 2012-12-08 21:40:17

Trylogia Kena Folleta: tom pierwszy: Upadek gigantów, tom drugi, niedawno wydana: Zima stulecia i na trzeci trzeba poczekać, ale warto :)

• Autor: smakosia Data: 2012-12-08 21:51:31

Podpisuję się pod propozycją "Skrywana przeszłość" autorstwa Anny Birger. Świetna książka.

• Autor: basia1005 Data: 2012-12-08 23:54:40

Jeśli lubisz fantastykę to polecam Trudi Canavan "Trylogia czarnego maga".

• Autor: grazka35 Data: 2012-12-09 07:20:25

A czytałaś "Białą wilczycę" i jej kontynuację "Wszystkie marzenia świata" T.Revay?Polecam!!!

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-12-09 09:13:53

Briskin "Karmazynowy pałac" też jest miłość, rewolucja i więzienie. Bardzo podobne.Jak dla mnie nawet ten "Karmazynowy pałac " był ciekawszy" Jeśli spodobał Ci się "Jeździec miedziany" to proponuję Martina Jamesa "Nie ponaglaj rzeki " i część druga "Pod purpurowym niebem" bardzo podobne do powieśći Simons. Dla odmiany dzieje Polski w okresie konfederacji barskiej, jest wielka miłość i to niejedna i ucieczki i wojna. No bardzo podobne. Jak dlma mnie szok, że amerykanim tak dobrze zna historię i geografię Polski . (te uczucia jakoś mnie nie wciągnęły), ale napisane dobrze i z reguły kobiety , którym polecam te powieści są zachwycone. Jeśli masz natomiast ochotę na przeczytanie wspólczenych obyczajwych powieści, bez przemocy, raniących miłości i wojen w tle to propnonuje powieści Petera Pezzelii "Dom w Italii" , "Kuchnia Franceski" "Każdej niedzieli" Czyta się je świetnie, fantastyczna seria WL. Ciekawe i na dodatek napisane z humorem są powieści Sharon Owens jej pierwsza powieść to "Herbaciarnia pod morwami" i jest jeszcze kilka innych.

,

• Autor: ella173 Data: 2012-12-09 12:09:34

Z wojennych polecam "Na zachodzie bez zmian" Remarque, a także "Czarny obelisk" i "Nim nadejdzie lato" tego samego autora.

"Pożegnanie z bronią" Hemingway'a

"Cienka czerwona linia" James Jones

"W księżycową jasną noc" W. Wharton - trochę podobna do "Na zachodzie bez zmian"

Polecam też książki Grzesiuka: "Boso, ale w ostrogach", " Na marginesie życia", "Pięć lat kacetu".

I jeszcze "Kolumbowie rocznik 20" Bratnego.

Pozdrawiam

• Autor: lolka602 Data: 2012-12-09 12:50:49

Chciałam polecić książki troche zapomnianej Stanisławy Fleszarowej - Muskat,

a najbardziej "Pozwólcie nam krzyczeć", " Przerwa na życie" i "Wizyta" pozdrawiam

• Autor: Kasia z Płocka Data: 2012-12-09 13:46:15

Polecam "Drzwi do piekieł" i kontynuację "Dom na krawędzi" Marii Nurowskiej oraz 'Motyl" Lisy Genova

• Autor: marzanna.k5 Data: 2012-12-09 17:02:27

Dziękuję za propozycje książek.Tytuły już spisałam na kartkę i jutro biegnę do biblioteki.Pozdrawiam cieplutko.

• Autor: Paola_r Data: 2012-12-09 17:01:56

Bardzo fajnie czytało mi się:

Pola

Ślady na piasku

Humor w genach

Przy tej ostatniej "sugestii" książkę mi odebrano, bo chichrałam się, cytuję: "uniemożliwiając normalnym ludziom sen". Nie potwierdzam, nie zaprzeczam

• Autor: Mońcia Data: 2012-12-09 19:09:03

Polecam dwa cudowne klasyki z wojną,przyjaźnią i miłością w tle.Pierwsza z książek to "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa a druga to "Młode lwy" Irwina Shawa.

• Autor: daga26 Data: 2012-12-11 09:46:04

nie pomoge jak czytam to tylko horrory :) 

• Autor: dajanka Data: 2012-12-13 22:18:09

Ja polecam książkę "Intruz" Stephani Meyer (tej od zmierzchu;).

Bardzo wciąga, na zimowe wieczory niezastąpiona, choć jest to science fiction to jestem przekonana, że Ci się spodoba -walka o przetrwanie i miłość:)

• Autor: bahus Data: 2012-12-13 23:35:00

Jeśli walka o miłość to już wiem, że mi się ta książka spodoba. Całe życie o miłośc walczyłem...i co? I nic. Nikt mnie na WŻ nie kocha...Z miłoścoią to tak jak z wulkanem...albo wybucha albo śpi czekając na lepszy moment. (I proszę nie mylić erupcji z erekcją)...

• Autor: dajanka Data: 2012-12-14 00:51:35

Ależ my Cię tu wszystkie kochamy:):):)

A walka jest o przyszłość ludzkości (od słowa do słowa i nawet z tą erekcją trafiłeś), a miłość to już przy okazji, żeby kobiety mogły się przy książce powzruszać..:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu