witam.Szlak mnie trafia bo nie wychodzi mi krem budyniowy. Dziś robiłam 3 bit. Krem z budyniami śmietankowymi no i zwarzył mi się. 2 budynie i 3 szklanki mleka - taki miałam przepis od koleżanki ale wyszedł mi dość rzadki i zwarzony. Czy proporcje były złe ? za dużo mleka? dlaczego mi się zwarzyło? jaka jest kolejność łączenia margaryny z budyniem , czy to budyń porcjami łączyć z margaryną? nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o rady. dzięki
Odpowiem krótko - tak. Zawsze budyń małymi porcjami do dobrze rozkręconego masła. Jak wrzucasz za szybko też się może zwarzyć. Zanim dorzucisz kolejną łyżeczkę budyniu poprzednia musi być dobrze "wkręcona" w masło.
Witaj! Nie każda margaryna nadaje się do kremów. Ja od wielu lat używam tylko Palmy z murzynkiem. Odpukać nigdy nie miałam problemu ze zważeniem się masy.No i do utartej margaryny dodajemy po łyżce budyniu. Pozdrawiam
Gotuję budyń w połowie zalecanej porcji mleka,studzę.Masło (koniecznie masło)ucieram,następnie dodaję porcjami budyń,ucieram i masa budyniowa jest gotowa:)
Popieram.Jak tylko widzę, że krem zaczyna się warzyć, dodaję trochę mąki. Uważam, że problem raczej wynika z różnej temperatury składników, a nie z jakości mleka, budyniu, masła, czy też margaryny.
a ja na 1 litr mleka daję 1 duży budyń plus 3 łyżki stołowe mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej...mleko gotuję z 1 cukrem waniliowym i 10 łyżkami cukru kryształu....
zimne dodaję po łyżce do "wymiksowanej" kostki mkasła i margaryny....to przepis od Doraotaxx i nigdy mnie nie zawiódł...a masa nigdy się nie zważyła....
Wyproboj mój przepis naprawde bardzo szybko iłatwo sie robi nawt torty nim przekładam super jest mi sie jeszcze nigdy nie zwazyło moze miałas mase za ciepłą
witam.Szlak mnie trafia bo nie wychodzi mi krem budyniowy. Dziś robiłam 3 bit. Krem z budyniami śmietankowymi no i zwarzył mi się. 2 budynie i 3 szklanki mleka - taki miałam przepis od koleżanki ale wyszedł mi dość rzadki i zwarzony. Czy proporcje były złe ? za dużo mleka? dlaczego mi się zwarzyło? jaka jest kolejność łączenia margaryny z budyniem , czy to budyń porcjami łączyć z margaryną? nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o rady. dzięki
Mio, budyń musi być zimny. Ucierasz margarynę, lub masło z cukrem i dodajesz po trochu zimnego budyniu.
A tutaj rady jak uratować zwarzoną masę:)http://wielkiezarcie.com/search.php?query=zwarzona+masa&search=Szukaj
Nie denerwuj się dasz radę:)
Budyń był zimny tylko że ja do budyniu wrzucałam margaryne i może tu był błąd.
Gotuję budyń z cukrem. Ucieram masło lub margarynę i dodaję po łyżce budyniu. Masło i budyń muszą mieć tę samą temperaturę. Inaczej krem się zwarzy.
Odpowiem krótko - tak. Zawsze budyń małymi porcjami do dobrze rozkręconego masła. Jak wrzucasz za szybko też się może zwarzyć. Zanim dorzucisz kolejną łyżeczkę budyniu poprzednia musi być dobrze "wkręcona" w masło.
Matani po co sie meczyc sproboj mój przepis masło dodajesz do budyniu i mikserm raz dwa
Nie męczę się - używam miksera :)
Ważne jest też mleko, na któym ugotowałaś budyń. Ja daję 3,2 %. Jak robiłam na chudszym zawsze masa mi się warzyła.
mleko nie ma znaczenia, zawsze używam 2%, natomiast 3,2% jedynie do masy na tort truskawkowy na zimno
Witaj! Nie każda margaryna nadaje się do kremów. Ja od wielu lat używam tylko Palmy z murzynkiem. Odpukać nigdy nie miałam problemu ze zważeniem się masy.No i do utartej margaryny dodajemy po łyżce budyniu. Pozdrawiam
a ja przestałam uzywać budyni z torebek sama sobie robie i nigdy mi się nie zważyło
Masz rację. Ja też sama gotuję budyń i dodaję Palmę z murzynkiem. Jeśli chcę dodaję kakao, sok malinowy i masa budyniowa- palce lizać. Pozdrawiam
Gotuję budyń w połowie zalecanej porcji mleka,studzę.Masło (koniecznie masło)ucieram,następnie dodaję porcjami budyń,ucieram i masa budyniowa jest gotowa:)
Miałam ten sam problem, moim zdaniem zależy od rodzajów budyniu, jak robię z kupionego w Aldim-zawsze mi się udaje...ale to tylko moje zdanie.
duzo zalezy od margaryny rozne probowalam i tylko palma lub tortowa z biedronki i staram sie aby byly podobnej temperatury
do gotowania budyniu na krem dodać zwykłą mąkę napewno nie zwarzy się krem i ma lepsza konsystensję
Popieram.Jak tylko widzę, że krem zaczyna się warzyć, dodaję trochę mąki. Uważam, że problem raczej wynika z różnej temperatury składników, a nie z jakości mleka, budyniu, masła, czy też margaryny.
a ja na 1 litr mleka daję 1 duży budyń plus 3 łyżki stołowe mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej...mleko gotuję z 1 cukrem waniliowym i 10 łyżkami cukru kryształu....
zimne dodaję po łyżce do "wymiksowanej" kostki mkasła i margaryny....to przepis od Doraotaxx i nigdy mnie nie zawiódł...a masa nigdy się nie zważyła....
Wyproboj mój przepis naprawde bardzo szybko iłatwo sie robi nawt torty nim przekładam super jest mi sie jeszcze nigdy nie zwazyło moze miałas mase za ciepłą