Forum

Kuchenne porady

Mak do makowca

  • Autor: iwett Data: 2012-12-09 10:01:55

    Po raz pierwszy kupiłam suchy mak do makowca. Mam już dość oszukańczych gotowych mas gdzie najwięcej to jest cukru.

    Chciałabym już teraz ten mak przygotować na masę ale nie wiem jak go przez te 2 tygodnie przechować aby sie nie popsuł. Może ktoś podpowie?

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-12-09 10:05:41

    A czy możesz przygotować i zamrozić ?

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-12-09 10:24:38

    a może upiecz już teraz makowce i je zamroź? ja tak robię, bardzo dobrze się przechowują

  • Autor: asieksza Data: 2012-12-09 10:29:00

    Nie wiem jak to jest z masą do makowca ale kutia nie daje się przechować nawet w lodówce dłuzej niż kilka dni.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-12-09 10:38:22

    Mak też.Sądze,że można przygotować go wcześniej,a przed samymi świętami upiec ciasto.Mrożone przechowa sie dobrze,ale jednak nie będzie miało tego super smaku i ....wspaniałego zapachu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-12-09 12:09:39

    Nie ma żadnej różnicy, makowce po odmrożeniu są swieżutkie i pięknie pachną zapachem migdałowo pomarańczowym.

    Moja mama zawsze piecze wcześniej makowce i mrozi, są pyszne.:)

  • Autor: Dorota115 Data: 2012-12-09 13:13:55

    Zawsze piekę wcześniej i zamrazam,a co do masy makowej to warto samemu przygotowac.Ja tylko raz kupiłam mase gotową.

  • Autor: amlija Data: 2012-12-09 14:35:56

    W życiu bym nie zamroziła cizsta !to już nie to samo!

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-09 15:58:11

    Ja też cist nie mroże,w ogóle rzadko zdarza mi się tak przechowywać gotowe produkty,staram się wszystko robić świeże,u nas na 3 dzień juz się nie zjada potraw..

  • Autor: ulla* Data: 2012-12-09 15:37:28

    Czy niezależnie od rodzaju ciasta mrozisz- makowiec na jakim cieście? Drożdżowe?

    Mój makowiec jest na cieście biszkoptowym -rolada biszkoptowa z makiem. Czy taka rolada będzie dobra po odmrożeniu?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-12-09 19:01:52

    Mrożę na cieście drożdżowym , zawijam w torbę foliową, potem wyjmuję z torbą i kładę na kuchennym blacie i tak się powoli odmrażają.

  • Autor: Mońcia Data: 2012-12-09 15:30:47

    Od 4 lat przygotowuję makowiec kilka tygodni przed świętami i go zamrażam.Po wyjęciu z zamrażalnika jest pyszny,chyba nawet lepszy niż świeży.Dodaję mak z takiej niebieskiej puszki,Hellio,jeszcze się na nim nie nacięłam,ma mnóstwo bakalii,jest wilgotny i pachnący od miodu.Proponuję przygotować mak ,upiec makowca i go zamrozić,zawsze musi być ten pierwszy raz a jak nie spróbujesz to nigdy nie będziesz wiedziała czy warto ciasta mrozić.

  • Autor: marzena89gb Data: 2012-12-09 18:59:47

    Bardzo często zamrażam różne rodzaje ciast z masami i bez mroziłam nawet i makowca japońca i nic im się nie dzieje nie tracą smaku najczęściej zdarza mi się mrozić przeważnie po świętach jak każdy ma dosyć a po tygodniu dwóch wyciągam do kawusi także śmiało piecz mroź i nic mu się nie stanie

  • Autor: mirabelka200377 Data: 2012-12-09 19:00:47

    ja zawsze mak przygotowuje sama. Czasem mroze mak taki rozgotowany i zmielony ale bez dodatków. Jak potrzebuje rozmrazam i dodaje co trzeba. Dla mnie po rozmrożeniu jest super

  • Autor: stillnox Data: 2012-12-09 19:34:48

    właściwie jak większość dziewczyn....piekę makowca i zamrażam, wyjmuję na święta i jest jak prosto z piekarnika ;-) Pozdrawiam

  • Autor: Ania35 Data: 2012-12-10 20:25:48

    Ja również piekę makowce wcześniej i zamrażam. Przed zamrożeniem, kroję na mniejsze kawałki i wyciągam tyle ile potrzebuję, a reszta makowca czeka na swoją kolej. Mak przeważnie robię sama. Pozdrawiam świątecznie:)))

  • Autor: basilek Data: 2012-12-10 22:52:56

    Polecam Ci mój sposób na mak wielkiezarcie.com/recipe64905.html . Możesz gp przechowywać nawet rok.

  • Autor: basilek Data: 2012-12-10 23:01:58

    Jeszcze raz wklejam link do mojego przepisu wielkiezarcie.com/recipe64905.html

  • Autor: iwett Data: 2012-12-11 09:32:49

    Bardzo wszystkim dziękuję za porady, chyba upiekę i zamrożę i tak dużo roboty będzie przed samą Wigilią!

Przejdź do pełnej wersji serwisu