Mak też.Sądze,że można przygotować go wcześniej,a przed samymi świętami upiec ciasto.Mrożone przechowa sie dobrze,ale jednak nie będzie miało tego super smaku i ....wspaniałego zapachu.
Ja też cist nie mroże,w ogóle rzadko zdarza mi się tak przechowywać gotowe produkty,staram się wszystko robić świeże,u nas na 3 dzień juz się nie zjada potraw..
Od 4 lat przygotowuję makowiec kilka tygodni przed świętami i go zamrażam.Po wyjęciu z zamrażalnika jest pyszny,chyba nawet lepszy niż świeży.Dodaję mak z takiej niebieskiej puszki,Hellio,jeszcze się na nim nie nacięłam,ma mnóstwo bakalii,jest wilgotny i pachnący od miodu.Proponuję przygotować mak ,upiec makowca i go zamrozić,zawsze musi być ten pierwszy raz a jak nie spróbujesz to nigdy nie będziesz wiedziała czy warto ciasta mrozić.
Bardzo często zamrażam różne rodzaje ciast z masami i bez mroziłam nawet i makowca japońca i nic im się nie dzieje nie tracą smaku najczęściej zdarza mi się mrozić przeważnie po świętach jak każdy ma dosyć a po tygodniu dwóch wyciągam do kawusi także śmiało piecz mroź i nic mu się nie stanie
ja zawsze mak przygotowuje sama. Czasem mroze mak taki rozgotowany i zmielony ale bez dodatków. Jak potrzebuje rozmrazam i dodaje co trzeba. Dla mnie po rozmrożeniu jest super
Ja również piekę makowce wcześniej i zamrażam. Przed zamrożeniem, kroję na mniejsze kawałki i wyciągam tyle ile potrzebuję, a reszta makowca czeka na swoją kolej. Mak przeważnie robię sama. Pozdrawiam świątecznie:)))
Po raz pierwszy kupiłam suchy mak do makowca. Mam już dość oszukańczych gotowych mas gdzie najwięcej to jest cukru.
Chciałabym już teraz ten mak przygotować na masę ale nie wiem jak go przez te 2 tygodnie przechować aby sie nie popsuł. Może ktoś podpowie?
A czy możesz przygotować i zamrozić ?
a może upiecz już teraz makowce i je zamroź? ja tak robię, bardzo dobrze się przechowują
Nie wiem jak to jest z masą do makowca ale kutia nie daje się przechować nawet w lodówce dłuzej niż kilka dni.
Mak też.Sądze,że można przygotować go wcześniej,a przed samymi świętami upiec ciasto.Mrożone przechowa sie dobrze,ale jednak nie będzie miało tego super smaku i ....wspaniałego zapachu.
Nie ma żadnej różnicy, makowce po odmrożeniu są swieżutkie i pięknie pachną zapachem migdałowo pomarańczowym.
Moja mama zawsze piecze wcześniej makowce i mrozi, są pyszne.:)
Zawsze piekę wcześniej i zamrazam,a co do masy makowej to warto samemu przygotowac.Ja tylko raz kupiłam mase gotową.
W życiu bym nie zamroziła cizsta !to już nie to samo!
Ja też cist nie mroże,w ogóle rzadko zdarza mi się tak przechowywać gotowe produkty,staram się wszystko robić świeże,u nas na 3 dzień juz się nie zjada potraw..
Czy niezależnie od rodzaju ciasta mrozisz- makowiec na jakim cieście? Drożdżowe?
Mój makowiec jest na cieście biszkoptowym -rolada biszkoptowa z makiem. Czy taka rolada będzie dobra po odmrożeniu?
Mrożę na cieście drożdżowym , zawijam w torbę foliową, potem wyjmuję z torbą i kładę na kuchennym blacie i tak się powoli odmrażają.
Od 4 lat przygotowuję makowiec kilka tygodni przed świętami i go zamrażam.Po wyjęciu z zamrażalnika jest pyszny,chyba nawet lepszy niż świeży.Dodaję mak z takiej niebieskiej puszki,Hellio,jeszcze się na nim nie nacięłam,ma mnóstwo bakalii,jest wilgotny i pachnący od miodu.Proponuję przygotować mak ,upiec makowca i go zamrozić,zawsze musi być ten pierwszy raz a jak nie spróbujesz to nigdy nie będziesz wiedziała czy warto ciasta mrozić.
Bardzo często zamrażam różne rodzaje ciast z masami i bez mroziłam nawet i makowca japońca i nic im się nie dzieje nie tracą smaku najczęściej zdarza mi się mrozić przeważnie po świętach jak każdy ma dosyć a po tygodniu dwóch wyciągam do kawusi także śmiało piecz mroź i nic mu się nie stanie
ja zawsze mak przygotowuje sama. Czasem mroze mak taki rozgotowany i zmielony ale bez dodatków. Jak potrzebuje rozmrazam i dodaje co trzeba. Dla mnie po rozmrożeniu jest super
właściwie jak większość dziewczyn....piekę makowca i zamrażam, wyjmuję na święta i jest jak prosto z piekarnika ;-) Pozdrawiam
Ja również piekę makowce wcześniej i zamrażam. Przed zamrożeniem, kroję na mniejsze kawałki i wyciągam tyle ile potrzebuję, a reszta makowca czeka na swoją kolej. Mak przeważnie robię sama. Pozdrawiam świątecznie:)))
Polecam Ci mój sposób na mak wielkiezarcie.com/recipe64905.html . Możesz gp przechowywać nawet rok.
Jeszcze raz wklejam link do mojego przepisu wielkiezarcie.com/recipe64905.html
Bardzo wszystkim dziękuję za porady, chyba upiekę i zamrożę i tak dużo roboty będzie przed samą Wigilią!