Forum

Kuchenne porady

Mak mielony,suchy?

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-11 10:42:58

    Witam,jakoś wcześniej nie zauważyłam takiego maku,wydaje mi się,ze w tym roku się pojawił,co o nim sądzicie?

  • Autor: amlija Data: 2012-12-11 10:54:36

    W Lidlu jest( był tydzień temu).

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-11 10:57:01

    Wiem,wiem:)pytam czy warto?

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-12-11 11:09:12

    Ja nie jestem przekonana. W zeszłym roku był gorzki i chyba 3 lata temu też. Kupowałam w Kauflandzie.

  • Autor: amlija Data: 2012-12-11 10:59:04

    A to zle zrozumiałam pytanie sama jestem ciekawa, bo też zamierzam go użyć:)

  • Autor: aloalo Data: 2012-12-11 11:09:43

    Używam od paru lat. Głównie do makówek, bo w sumie nic poza makówkami z makiem mi nie smakuje, więc nie używam :)  Ja nie narzekam, moja mama także nie. Zanim pojawiłs ię ten mak mieliłam albo w młynku do kawy albo zanosiłam do piekarni i prosiłam o zmielenie. Też na sucho :)

    Dopisano 12-12-11 11:58:43:

    http://images.google.pl/imgres?q=mak+mielony&num=10&hl=en&tbo=d&biw=1024&bih=718&tbm=isch&tbnid=cI49VykkYrYHSM:&imgrefurl=http://www.ceneo.pl/17173383&docid=dnjwD9mjVWwLuM&itg=1&imgurl=http://image.ceneo.pl/data/products/17173383/f-backmit-mak-mielony-200g.jpg&w=224&h=224&ei=oBHHULvuFoa3hQecu4DQAg&zoom=1&iact=hc&vpx=131&vpy=293&dur=1338&hovh=180&hovw=180&tx=96&ty=100&sig=112579065057147280041&page=1&tbnh=133&tbnw=133&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:8,s:0,i:107 

    Kupuję taki. Na targu.

  • Autor: ajlati Data: 2012-12-11 13:13:45

    ja w zeszłym roku chciałam iść na łatwizne i kupiłam właśnie taki mielony,suchy mak no miałam więcej roboty bo ciężko było go po sparzeniu odsączyć,w rezultacie masa była rzadka. W tym roku już będe mielić sama :)

  • Autor: mintak Data: 2012-12-11 13:26:59

    Ja od lat używam takiego maku jak Aloalo, gotuję go w mleku (tak jak napisano na opakowaniu) później doprawiam,  uważam, że jest super - dużo mniej pracy.

  • Autor: angela Data: 2012-12-11 13:48:34

    Ja też używam takiego maku. Sparzam go wrzątkiem i gotuję na małym ogniu aż woda wyparuje. Nie odsączam. Pilnuje tylko aby się nie przypalił.

  • Autor: ja-żaba Data: 2012-12-11 17:13:31

    Jestem jak najbardziej "za";) Dużo mniej pracy a efekt końcowy,znaczy makowiec, tak samo dobry. Mielony mak zaparzam wrzącym mlekiem. 

  • Autor: ajlati Data: 2012-12-11 17:38:02

    ja właśnie zaparzałam mak,może powinna go gotować aż odparuje jak piszecie,ja kupowałam mak firmy Back Mit

  • Autor: ja-żaba Data: 2012-12-11 17:52:17

    Nie gotuję. Na pół kg. maku biorę 400ml. mleka.

  • Autor: ajlati Data: 2012-12-11 18:24:43

    no ja też nie gotowałam tylko parzyłam i nie mogłam go potem odsączyć :(

  • Autor: ja-żaba Data: 2012-12-11 18:40:46

    Rozumiem:) Może miałaś za dużo płynu w stosunku do ilości maku? Mnie się całe mleko ładnie wchłonęło i nic nie musiałam odsączać:)

  • Autor: ajlati Data: 2012-12-11 19:54:56

    a jakiej firmy używasz maku?

  • Autor: pasia50 Data: 2012-12-11 21:06:21

    Ja go używam od dłuższego czasu i jestem zadowolona.Nie trzeba nic odsączać,przepis jest na opakowaniu.

  • Autor: haneczka78 Data: 2012-12-13 11:40:21

    A ja zapytam w czym zmielic mak jesli nie posiadam mlynka  i niestety nie mam w okolicy piekarni wiec szukam domowego sposobu

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-13 12:50:52

    w takiej sytuacji najlepiej kupic mak mielony,ja na pewno w tym roku go wyprobuje do makowca bez ciasta z jablkami.

  • Autor: haneczka78 Data: 2012-12-14 14:32:11

    niestety tu gdzie mieszkam maku mielonego nie uswiadcze, dlatego pytam o mozliwosci zmielenia

  • Autor: ja-żaba Data: 2012-12-13 20:13:12

    Kupuję w Lidlu

  • Autor: amlija Data: 2012-12-14 10:42:12

    Właśnie zakupiłam mak mielony, czy może ma ktoś przepis na makowiec?

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-14 10:52:58

    Ja zrobie z przepisu Wkn z jabłkami.

  • Autor: amlija Data: 2012-12-14 11:00:41

    Ale WKN ma pzepisy na mak -nie zmielony-
    ja szukam ma taki gotowy już zmielony i co dalej ... ile cukru, jajek?

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-14 11:11:43

    A co to ma do rzeczy?:)przecież wystarczy ominąć miejsce w przepisie,gdzie się mili mak:)i postępować dalej zgodnien z instrukcją:)

  • Autor: Jagoda B Data: 2014-07-08 20:00:36

    Ostatnio piekłam tort w prezencie dla siostrzenicy właśnie z maku mielonego.Bałam się że mi nie wyjdzie bo dałam do ubitych jajek sam suchy mak mielony.Dopiero jak upiekłam pomyslałam  że  mogłam go sparzyć ale w przepisie nic o sparzeniu nie było i też nie sparzyłam.Robiłam tort bez mąki czyli ciasto makowe ,kokosowe na białkach,oraz orzechowe.Przełożyłam to masą budyniową własnej roboty,białka do kokosowego blatu miałam z masy budyniowej.Jakiego miałam stracha że tort nie wyjdzie że mogłam ten mak sparzyć.(Zawsze robiłam ciasto makowe na normalnym maku sparzonym i potem mieliłam)Ze będzie trzeszczał pod zębami.Tort był bardzo dobry wszystkim smakował a ja się tak martwiłam niepotrzebnie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu