Forum

Gawędy o jedzeniu

Jaki jogurt jest najzdrowszy?

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2012-12-13 16:56:21

    Jaka marka produkuję najbardziej naturalne jogurty na naszym rynku? Jestem ciekawa Waszych wyborów i czym je popieracie. 

  • Autor: dagusia_29 Data: 2012-12-13 16:59:57

    Najlepszy to ten zrobiony w domu. Jeśli kupny to naturalny bakomy ekstra gęsty. Nie kupuję owocowych bo większość to cukier i barwniki.

  • Autor: majolika Data: 2012-12-21 15:44:58

    To racja.domowy jest najlepszy.Bez chemii i dodatków.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-12-13 17:10:59

    naturalny...ja kupuje w Lidlu marki Pilos, też jest gęsty, choć czesto "zagęszczanie " odbywa się za pomocą mleka w proszku lub żelatyny, najlepiej oczywiście czytac etykiety:) owocowych nie kupuję bo owoców zwykle nie zawieraja a jedynie sztuczne barwniki i aromaty

  • Autor: megi65 Data: 2012-12-13 17:59:18

    A dla kogo ten wywiad i w jakim celu ??

    Ja nie lubie gęstych takich co łyżeczka w pionie stanie ... bałakańskim i pilosom podziekuje ..

    Chętnie za to sięgam po naturlany zott i ... powiem wam przy okazji , cudownie komponuje się z ubitą smietaną nadając masie taki maślany , lekko kwaskowy smak ... Prawdaż domia ? Nie ma mowy ,że sie '' zważy '' . Wypróbujcie .. )))

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-14 08:00:35

    Prawdaaaa!Od jakiegoś czasu spożywam ten jogurt i w smaku jest super,niemal jak śmietana.Mnie też bardzo smakuje.Z uwagi na dietę,czasami zastępuje go zamiast śmietany.Nie jest kwaskowaty i cierpki jak większość naturalnych jogurtów.

  • Autor: domia Data: 2013-01-24 20:20:31

    Prawdaż piszesz,prawdaż megi!! Gęsty, cudownie komonuje się z bitą śmietaną. Łączy się bez żadnego ALE. Wypróbowałąm i jestem zadowolona.Ha, oczywiście próba odbyła się za Twoją namową, megii..)

    Pytacie o jogurty.. Tak swoją drogą, dobra najlepsze te swoje robione w domu...wiem co jem, wiem co umieszałam, ok.! Tylko, jestem ciekawa ile z Was piszących, ze takie zdrowe swojskie, tak naprawdę samemu robi w domu?

    Kupuję zotta naturalnego, danona z ziarnami zbóz a młodzi jak mają smaka, to kupują pitne-owocowe do szkoły.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-24 23:09:40

    Zgłaszam się na Twoją listę-tych samodzielnie robiących.Z małą poprawką,bo tylko wówczas,gdy mam "swojskie mleko".

  • Autor: majolika Data: 2013-01-24 23:57:55

    W większych miastach(naorzykład w pobliskiej mnie Biedronce)są tzw mlekomaty.można tam kupić z automatu pełnotłuste mleko prosto od krowy.Najpier  trzeba kupic specjalną butelkę, a mleko samo sie nalewa-tyle, za ile zaplacisz.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-25 07:27:04

    Wiem,na przykład takie:

    NIestety,ale u mnie nie ma.

  • Autor: as Data: 2013-01-25 10:12:10

    Niestety nigdzie tego nie widziałam

  • Autor: jantarka Data: 2012-12-13 18:16:43

    Ja za najlepszy uważam Jogurt bałkański firmy maluta.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-12-13 19:28:05

    Dla mnie naturalny gęsty Bakoma.

    Super do sosów i do jedzenia :)

  • Autor: ja-żaba Data: 2012-12-13 19:49:54

    Jogurt naturalny kremowy 1,5% z Aldi. Jest naprawdę kremowy, aksamitny i delikatny. 

  • Autor: anrubi Data: 2012-12-13 20:26:01

    Nie wiem, czy najzdrowszy, ale jadam nałogowo :) Popijam KUBUSIEM :) Ostatnio zakupiłam całą zgrzewkę ulubionego z bananem i przy okazji dowiedziałam się, że siada na wątrobę :)

  • Autor: czarnykot Data: 2012-12-13 20:44:27

    o tak, tylko jogobella, najchętniej ananasowa...i jogurt i kefir i śmietana zott...a wszelkie kubusie obciążają wątrobę...znaczy się marchewka...a twoje białka oczne są...białe???

  • Autor: peggy83 Data: 2012-12-14 07:14:43

    Ale umiarkowane spożywanie marchewki pod różną postacią poprawia cerę :) więc - z ostrożna wszystko można ;) 

  • Autor: anrubi Data: 2012-12-14 09:07:55

    Sok popijam od ponad 10 lat, na wątrobę nie narzekam :) Pół KUBUSIA dopełniam wodą żywiecką niegazowaną, bo chyba ciut za słodki :)

    Peggy83, o koloryt skóry też mi chodzi :)

    Nowe smaki jogobelli są OK, brzoskwinia acerola i ananas acerola :)

     

     

  • Autor: Fiddle Data: 2012-12-25 13:50:36

     Nowe smaki
    jogobelli są OK, brzoskwinia acerola i ananas acerola :)    

    O tak! Kocham jogobellę! 

    A jogurtem o smaku "mango" czy "brzoskwinia" mogłabym się po prostu codziennie zajadać ... :))

    JEST PRZEPYSZNY ! Mango pachnie tak ślicznie że aż chce go się zjeść. Do tego ten smak i ta kremowa konsystencja z dużymi kawałkami owoców, bez żelatyny ...

    Moje ulubione jogurty ! :D Nie jadłam tych nowych smaków bo jestem wierna "Mango" i "Brzoskwinia" ale spróbuję z chęcią ;))

    Nie wiem czy są najzdrowsze (pewnie nie) ale naturalnego w życiu do ust nie wezmę, więc ;P

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-12-13 21:13:12

    Nigdy nie czytałam jaki jest skład jogurtów, ale od iluś lat codziennie piję activię i tylko o tym samym smaku. W tej chwili tak się zastanawiam ile czasu jeszcze upłynie, kiedy nie będę mogła na niego patrzeć.

  • Autor: abidiasz Data: 2012-12-14 08:00:08

    Jogurty robię w domu, ale mam dostęp do wspaniałego mleka prosto od krowy albo kozy. Ale jak nie robiłam to najlepszy był dla mnie naturalny jogurt z Garwolina - do tego dodawałam owoce - pyszota. W ogóle uwielbiam garwolińskie produkty, zwłaszcza masełko,mniam!

  • Autor: Mika K Data: 2012-12-14 18:16:42

    Oj to ja współczuję twoim jelitom jak ty co dziennie pijesz activię.Ciekawa jestem czy jak ją odstawisz to twoje jelita jeszcze dadzą radę same sobie poradzić z przesuwaniem i wydalaniem tego co tam w nich siedzi?Bo podejrzewam że już są nieco,,upośledzone".Obym się myliła.

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-12-14 18:46:58

    Skoro tak to ujęłąś, to mam je upośledzone od zawsze. Od kiedy pamiętam były wędrówki od lekarza do lekarza, różne diety bezskuteczne zresztą. U mnie bez "wspomagaczy" ani rusz. A activia tylko dlatego bo szukałam jogurtu do picia. U mnie w sklepach za dużego wyboru nie ma i te które próbowałam nie bardzo mi smakowały, a ten mi podpasował i tak zaostało.

  • Autor: frytka Data: 2012-12-18 11:16:16

    Kup sobie grzybek tybetański,ja mam go zamiar też kupić.Bardzo dawno temu piłam i teraz mi się przypomniało.Dobry do picia i napewno taniej ci wyjdzie bo za activie płacisz dodatkowo za reklamę.

  • Autor: kasiia Data: 2013-01-25 14:44:54

    mam grzybka tybetanskiego .. jest swietny !!!!!!

  • Autor: piszczalka Data: 2012-12-21 21:34:09

    a naturalne soki z marchewki, jabłka, buraka nie pomagaja? u mnie dzieci nigdy nie mialy problemow, codzienie pija soki naturalne, sami je robia i od razu po zrobieniu pija.

  • Autor: majolika Data: 2012-12-22 04:02:26

    A słyszałyście o chorobie tzw drażliwego jelita?Niestety od lat jestem jej nieszczęśliwą posiadaczką((((Zdaje mi się, choc chciałbym się mylić, że powinniście o niej poczytać.....

  • Autor: LT Data: 2012-12-14 08:08:27

    Moim zdaniem najlepszy jest jogurt nadbużański. Tylko trzeba szukać. 

    http://www.czgdubis.abc24.pl/default.asp?kat=10699&pro=329892.

    Są i w mniejszych opakowaniach

  • Autor: kromselka Data: 2012-12-14 12:08:36

    wszystkie produkty z Bielucha są bardzo dobre

  • Autor: ciasto_marchewkowe Data: 2012-12-14 16:18:39

    wszystkie produkty z Bielucha są bardzo dobre

    Uważam podobnie. :) Poza tym są zdrowe - czego ja szukam w produktach. Trochę eko zakręcona jestem. :)

    A pytam z ciekawości, bo zauważyłam tendencje do kupowania słodkich jogurtów i serków - jakieś takie deserowe z czekoladą, wanilią, z owocami, natomiast mało kto teraz je naturalne jogurty albo pije kefiry - mówię to oczywiście na podstawie obserwacji mojego towarzystwa. 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-12-20 21:30:28

    Krasnystaw... nawet lekarze go polecają.

  • Autor: agulinia Data: 2012-12-20 22:09:04

    Dobrze wiedzieć Madziu. Chyba jako jedne z nielicznych nie są takie strasznie gęste.

  • Autor: pestojad Data: 2013-01-24 10:22:02

    Ja jeszcze kiedys jadłam bałkanski. A tak w ogole to najlepszy byl taki zrobiony samodzielnie ale już nie pamiętam jak go robiłam:) Na pewno potrzeba troszkę jogurtu naturalnego na rozmnożenie i dodawalo sie to do podgrzanego i wystudzonego mleka ( mleko sie podgrzewalo a nie gotowało)i jeszcze bylo chyba mleko w proszku granulowane. Taka mieszkanke nalewałam do słoików i zawijałam w koc na noc. rano był juz jogurcik. Fajnie ze o tym przypomnialas. I bardzo wazne: Mleko musi byc naturalne od krowy (niepasteryzowane)!

  • Autor: asieksza Data: 2013-01-24 14:29:42

    W którymś z programów mówiono, że najzdrowszy jest jogurcik taki pod koniec daty ważności bo ma dużo więcej zdrowych bakterii . Dlatego często zdarza mi się kupować właśnie taki do tego po obniżonej cenie :). Mam jogurtownicę ale rzadko jej używam. Chyba dzisiaj wyciągnę. Jogurt robię z mleczka z kartonu i jogurtu naturalnego a do tego owocki - ulubione mango ale dzisiaj chyba będą truskaweczki z zamrażarki i moze jagódki.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-24 23:00:35

    Jeszcze raz napisze-jeśli używamy mleka "od krowy",powinno się go zagotować i dopiero wystudzic do pożądanej temperatury.

  • Autor: Czeslaw Data: 2013-01-29 07:09:37

    1. Litr mleka pasteryzowanego (NIE UHT) 3,2%. Jak od krowy to zagotować i wystudzić.

    2. Podgrzać do temp. 45 st i zdjąć z ognia.

    3. Dodać 0,2 l jogurtu naturalnego. Ja daję jaki aktualnie jest w Biedronce.

    3. Dobrze wymieszać aby nie było grudek.

    4. Przelać do słoika i postawić w ciepłe miejsce.

    5. Po około 8 godzinach powinien być dobry. Jak za mało gęsty, to niech stoi dalej,

  • Autor: agacik33 Data: 2013-01-24 23:17:36

    naturalny zott, i naturalny pilos (marka robiona dla Lidla) smakują mi najbardziej, bo są gęste wystarczająco i nie slodkie

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-25 07:21:09

    Na przykład takie.

    .

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-25 07:59:55

    Ok,wkleilam dwa razy,a teraz już za póżno,żeby usunąć.Może "admini" wykasują jedno???Jeśli nie,to będziemy mieli możee podwójną ilość mleka

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-01-25 07:46:27

    Jak dla mnie firma obojętna, byleby był morelowy :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu