Che zrobic serniko makowiec, na spodzie z gotowej masy makowej z bakaliami - i tu moje pytanie, czy wykłądac mase od razu na papier i na to ser i piec, czy taka mase jeszcze sie jakos przygotowuje - gdzies wyczytałam, ze trzeba dodac białka jajek i prosze do pieczenia ....czy jakos tak...
Na pewno musisz dodać białka/jajka i pewnie mąkę, ta masa to sam cukier, mak, tłuszcz i trochę bakalii, więc uzupełniasz tym z przepisu, czego nie ma w masie.
Obawiam się, że bez spodu z ciasta, np. kruchego, wszystko to może się rozpadać. A masę możesz sobie wzbogacić bakaliami, miodem, a jak rzadka, to czymś ją zagęscić (trochę herbatników roztartych).
Zawsze robię bez spodu i jest ok. Do maku dodałabym pianę z białek /4-5/, troszkę proszku do pieczenia /może 1 płaską łyżeczkę/, no i 1-3 łyżek kaszy mannej /lub innego zagęszczacza/. Czasem wykładam ser na spód i potem łyżka kładę porcje maku - mak jest bardziej ciężki i zagłębia się automatycznie w serze, chyba, że chcesz robić warstwy, ja układam porcje po łyżce obok siebie naprzemiennie.
Na stolnicę wsypuję mąkę i cukier puder, dodaję masło i żółtko, które siekam nożem na drobno. Następnie dodaję śmietanę i szybko wyrabiam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Blachę o wymiarach 35×28 cm z wyjmowanym dnem wylepiam ciastem (gdy nie mamy takiej blachy można dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je około 30 minut w temperaturze 190C. Gdy ciasto jest mocno rumiane wyjmuję je z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
Masę makową przekładam do miski, dodaję 2 jajka i posiekane orzechy. Całość mieszam łyżką aż składniki się połączą. Margarynę ucieram z cukrem pudrem i dodaję stopniowo po 1 żółtku, ucierając każde około pół minuty.Kolejno dodaję cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i razem miksuję. Białka ubijam na sztywno i dokładam do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.
Na ciasto nakładam masę makową i rozsmarowuję ją równo. Na masę makową naskładam masę serową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę je 60 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu uchylam lekko piekarnik i zostawiam w nim ciasto do wystygnięcia. Serniko- makowiec jest przyrumieniony, więc pięknie wygląda po upieczeniu, ale gdyby ktoś chciał by go jeszcze upiększyć, to może go posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową Dr.Oetker. Link nie chce mi wskoczyc
Che zrobic serniko makowiec, na spodzie z gotowej masy makowej z bakaliami - i tu moje pytanie, czy wykłądac mase od razu na papier i na to ser i piec, czy taka mase jeszcze sie jakos przygotowuje - gdzies wyczytałam, ze trzeba dodac białka jajek i prosze do pieczenia ....czy jakos tak...
Pomocy:)Na pewno musisz dodać białka/jajka i pewnie mąkę, ta masa to sam cukier, mak, tłuszcz i trochę bakalii, więc uzupełniasz tym z przepisu, czego nie ma w masie.
Dziekuje za podpowiedz. A moze posiada ktos dokładny przepis na takie cos:)
Obawiam się, że bez spodu z ciasta, np. kruchego, wszystko to może się rozpadać. A masę możesz sobie wzbogacić bakaliami, miodem, a jak rzadka, to czymś ją zagęscić (trochę herbatników roztartych).
Zawsze robię bez spodu i jest ok. Do maku dodałabym pianę z białek /4-5/, troszkę proszku do pieczenia /może 1 płaską łyżeczkę/, no i 1-3 łyżek kaszy mannej /lub innego zagęszczacza/. Czasem wykładam ser na spód i potem łyżka kładę porcje maku - mak jest bardziej ciężki i zagłębia się automatycznie w serze, chyba, że chcesz robić warstwy, ja układam porcje po łyżce obok siebie naprzemiennie.
Skoro nie rozpada sie, wobec tego zastosuje te proporcje:) Dziekuje
Witam! Ja robie zawszew z tego przepisu:http://www.panitereska.pl/index.php/2012/11/23/serniko-makowiec-na-kruchym-spodzie/
Serniko-makowiec na kruchym spodzie
Składniki:
Ciasto:
320g mąki (2 szklanki)
1 szklanki cukru pudru
125g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Masa makowa:
1 puszka Masy makowej domowej Dr.Oetker
2 jajka
100g orzechów włoskich
Masa serowa:
1kg zmielonego twarogu
5 jajek
125g margaryny
250g cukru pudru
2 Cukry wanilinowe 8g Dr.Oetker
Parę kropli Aromatu pomarańczowego Dr.Oetker
Przygotowanie:
Na stolnicę wsypuję mąkę i cukier puder, dodaję masło i żółtko, które siekam nożem na drobno. Następnie dodaję śmietanę i szybko wyrabiam ciasto. Zawijam je w folię spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki. Blachę o wymiarach 35×28 cm z wyjmowanym dnem wylepiam ciastem (gdy nie mamy takiej blachy można dno wyłożyć papierem do pieczenia) Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę je około 30 minut w temperaturze 190C. Gdy ciasto jest mocno rumiane wyjmuję je z piekarnika i odstawiam do ostygnięcia.
Masę makową przekładam do miski, dodaję 2 jajka i posiekane orzechy. Całość mieszam łyżką aż składniki się połączą. Margarynę ucieram z cukrem pudrem i dodaję stopniowo po 1 żółtku, ucierając każde około pół minuty.Kolejno dodaję cukier wanilinowy, aromat pomarańczowy, twaróg i razem miksuję. Białka ubijam na sztywno i dokładam do masy serowej delikatnie mieszając łyżką.
Na ciasto nakładam masę makową i rozsmarowuję ją równo. Na masę makową naskładam masę serową. Ciasto wstawiam do piekarnika i piekę je 60 minut w temperaturze 180C. Po upieczeniu uchylam lekko piekarnik i zostawiam w nim ciasto do wystygnięcia. Serniko- makowiec jest przyrumieniony, więc pięknie wygląda po upieczeniu, ale gdyby ktoś chciał by go jeszcze upiększyć, to może go posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową Dr.Oetker. Link nie chce mi wskoczyc