Forum

Gawędy o jedzeniu

Kapusta na Wigilię

  • Autor: stokrocia Data: 2012-12-17 09:24:06

    Mam wielką ochotę na zrobienie kapusty wigilijnej.Jest sporo przepisów,jedne z fasolą inne z grochem (cały i połówki),nie wiem co wybrać fasolę czy groch?Proszę pomóżcie jeśli macie doświadczenie w robieniu takiej kapustki.Zczym będzie lepsza groch,fasola??A może podpowiecie jakiś konkretny,sprawdzony przepis,bo ja jeszcze nigdy nie robiłam.Pamiętam smak tej babcinej,ale to było tak dawno,a babci już nie ma z nami :(

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-17 09:42:01

    Bez grocu i bez fasoli,ale bardzo smaczna :

    http://wielkiezarcie.com/recipe37317.html

  • Autor: megii013 Data: 2012-12-17 11:12:26

    hej. ja polece Ci swoja kapustę http://przepisymagdy.blogspot.com/2011/03/wigilijna-sodka-kapusta-z-grochem-gowka.html

    jak dla mnie najlepsza kapusta to ze słodkiej z fasolką, poezja.....

  • Autor: bahus Data: 2012-12-17 14:56:12

    Też kiedyś miałem podobny problem;  z grochem czy z fasolą. Teraz robię po trochu i jednej i drugiej...

  • Autor: stokrocia Data: 2012-12-18 09:11:52

    Chyba też tak zrobię,noi wtedy będziemy wiedzieć jaka nam bardziej smakuje :)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-17 15:42:49

    Ja zrobie z tym kolorowym jaśkiem

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-17 21:22:39

    Mówisz o jaśku w puszce,czy jest jakiś luzem w sprzedaży kolorowy???

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-17 21:29:53

    nie puszka,nigdy....chodzi o suchy groch kolorowy,a moze to fasola...

  • Autor: mggi63 Data: 2012-12-17 22:01:02

    Łaał nie spotkałam nigdy,więc pytam.Dzięki.

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-18 11:15:11

    teraz spotkalam go z nazwa Orzel

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-18 13:38:30

    teraz spotkalam go z nazwa Orzel

  • Autor: joana30 Data: 2012-12-17 20:28:10

    U nas ta kapusta jest tradycją i nie zamienię jej na żadną inną ;) Polecam bo jest pyszna!

  • Autor: ewka63 Data: 2012-12-18 16:34:59

    Stokrociu, u nas zawsze robiło się kapustę kiszoną z grochem bomba, u moich teściów z groszkiem żółtym. Obie mi smakują, choć każda ma nieco inny smak :)

    Kapustę kiszoną gotuję do miękkości, tak, żebvy wyparowała woda. Groch gotuję w osobnym garnku też do miękkości i też tak, żeby wyparowało jak najwięcej wody. Potem mieszam groch z kapustą, solę, pieprzę i zjadamy. Część grochu można przetrzeć i dodać, wtedy kapusta jest wtedy bardziej kleista.

  • Autor: stokrocia Data: 2012-12-18 22:22:29

    Jutro kupię fasoli i grochu i zrobię po połowie :) dzięki za radę

Przejdź do pełnej wersji serwisu