Mam wielką ochotę na zrobienie kapusty wigilijnej.Jest sporo przepisów,jedne z fasolą inne z grochem (cały i połówki),nie wiem co wybrać fasolę czy groch?Proszę pomóżcie jeśli macie doświadczenie w robieniu takiej kapustki.Zczym będzie lepsza groch,fasola??A może podpowiecie jakiś konkretny,sprawdzony przepis,bo ja jeszcze nigdy nie robiłam.Pamiętam smak tej babcinej,ale to było tak dawno,a babci już nie ma z nami :(
Stokrociu, u nas zawsze robiło się kapustę kiszoną z grochem bomba, u moich teściów z groszkiem żółtym. Obie mi smakują, choć każda ma nieco inny smak :)
Kapustę kiszoną gotuję do miękkości, tak, żebvy wyparowała woda. Groch gotuję w osobnym garnku też do miękkości i też tak, żeby wyparowało jak najwięcej wody. Potem mieszam groch z kapustą, solę, pieprzę i zjadamy. Część grochu można przetrzeć i dodać, wtedy kapusta jest wtedy bardziej kleista.
Mam wielką ochotę na zrobienie kapusty wigilijnej.Jest sporo przepisów,jedne z fasolą inne z grochem (cały i połówki),nie wiem co wybrać fasolę czy groch?Proszę pomóżcie jeśli macie doświadczenie w robieniu takiej kapustki.Zczym będzie lepsza groch,fasola??A może podpowiecie jakiś konkretny,sprawdzony przepis,bo ja jeszcze nigdy nie robiłam.Pamiętam smak tej babcinej,ale to było tak dawno,a babci już nie ma z nami :(
Bez grocu i bez fasoli,ale bardzo smaczna :
http://wielkiezarcie.com/recipe37317.html
hej. ja polece Ci swoja kapustę http://przepisymagdy.blogspot.com/2011/03/wigilijna-sodka-kapusta-z-grochem-gowka.html
jak dla mnie najlepsza kapusta to ze słodkiej z fasolką, poezja.....
Też kiedyś miałem podobny problem; z grochem czy z fasolą. Teraz robię po trochu i jednej i drugiej...
Chyba też tak zrobię,noi wtedy będziemy wiedzieć jaka nam bardziej smakuje :)
Ja zrobie z tym kolorowym jaśkiem
Mówisz o jaśku w puszce,czy jest jakiś luzem w sprzedaży kolorowy???
nie puszka,nigdy....chodzi o suchy groch kolorowy,a moze to fasola...
Łaał nie spotkałam nigdy,więc pytam.Dzięki.
teraz spotkalam go z nazwa Orzel
teraz spotkalam go z nazwa Orzel
U nas ta kapusta jest tradycją i nie zamienię jej na żadną inną ;) Polecam bo jest pyszna!
Stokrociu, u nas zawsze robiło się kapustę kiszoną z grochem bomba, u moich teściów z groszkiem żółtym. Obie mi smakują, choć każda ma nieco inny smak :)
Kapustę kiszoną gotuję do miękkości, tak, żebvy wyparowała woda. Groch gotuję w osobnym garnku też do miękkości i też tak, żeby wyparowało jak najwięcej wody. Potem mieszam groch z kapustą, solę, pieprzę i zjadamy. Część grochu można przetrzeć i dodać, wtedy kapusta jest wtedy bardziej kleista.
Jutro kupię fasoli i grochu i zrobię po połowie :) dzięki za radę