Czesc wszystkim Ja tak troche i na temat i nie .Otoz pieke zawsze makowce zawijane drozdzowe na podluznych blaszkach .Widzialam niektore zdjecia na WZ makowcow przepieknych rownych .Moje sa bardzo smaczne ale nieraz jak za bardzo wyrosna przyjmuja postac blaszek ;( Przeczytalam ze niektorzy zawijaja makowce w papier do pieczenia i tu moje pytanie czy smarujecie czyms ten papier przed zawinieciem i czy mozna drozdzowa strucle zawijac i ile zostawic papieru w zapasie ? Pozdrwionka :)
strucle zawsze zawijam w papier posmarowany olejem i staram sie go luzno zwinac zeby ciasto moglo podrosnac-pieke z przepisu Doroty z blogu -moje wypieki Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow
Ja smaruję rozłożony na cieście mak rozmąconym jajkiem i dopiero zawijam. Piekę w papierze z Biedronki "Zosia Samosia" , papieru już nie smaruję i nigdy nie przywiera. Pozdrawiam.
Może ktoś z Żarłoczków ma wypróbowany przepis na tradycyjny zwijany makowiec z ciastem drożdżowym ?
Prosiłabym o przepis lub link do niego.
Jest watek-strucla makowa i sa przepisy
Jest watek-strucla makowa i sa przepisy
Przegapiłam ten wątek, Dziekuję -skorzystałam z przepisów i porad dotyczących pieczenia.Polecam ten makowiec,robię go od kilku lat,jest rewelacyjny! http://wielkiezarcie.com/recipe30196.html
Aktywny link
http://wielkiezarcie.com/recipe30196.html
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
to moj dzisiejszy wypiek
ALe smacznie wygladaja !!!az slinka leci :)
Czesc wszystkim Ja tak troche i na temat i nie .Otoz pieke zawsze makowce zawijane drozdzowe na podluznych blaszkach .Widzialam niektore zdjecia na WZ makowcow przepieknych rownych .Moje sa bardzo smaczne ale nieraz jak za bardzo wyrosna przyjmuja postac blaszek ;( Przeczytalam ze niektorzy zawijaja makowce w papier do pieczenia i tu moje pytanie czy smarujecie czyms ten papier przed zawinieciem i czy mozna drozdzowa strucle zawijac i ile zostawic papieru w zapasie ? Pozdrwionka :)
strucle zawsze zawijam w papier posmarowany olejem i staram sie go luzno zwinac zeby ciasto moglo podrosnac-pieke z przepisu Doroty z blogu -moje wypieki Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow
Od kilku lat robię makowiec drożdżowy zawijany-topiony barbarki42.Ja zawijam w papier i nie smaruję,papieru tyle żeby było dosyć luźno.
A w moich makowcach skórka odstaje i chociaż smaczne nie wygląda to efektownie.Co robię nie tak?Pomóżcie.
http://wielkiezarcie.com/recipe64672.html
Ja smaruję rozłożony na cieście mak rozmąconym jajkiem i dopiero zawijam. Piekę w papierze z Biedronki "Zosia Samosia" , papieru już nie smaruję i nigdy nie przywiera. Pozdrawiam.
DZięki i życzę zdrowych ŚWiąt.