Forum

Kuchenne porady

czekoladowy...problem?

  • Autor: lizbona Data: 2012-12-21 20:09:22

    Witam..i proszę o szybką poradę..nie mam w tym doświadczenia....robię śliwki w czekoladzie...rozpuściłam w kąpieli wodnej dwie czekolady Wedla..jedną mleczną drugą gorzką..czekolada była oporna i nie za bardzo się topiła więc dodałam trochę masłą....obtoczyłam w tym śliwki...położyłam na kratce do obeschnięcia a potem powędrowały do lodówki...liczyłan że czekolada będzie błyszcząca i zaschnie w lekką skorupkę...a jest matowa, lekko kaszowata i za miękka...sliwki pyszne ale wyglądu za ładnego nie mają...czy tak ma być?...czy można ten błysk czekoladowy jakoś podciągnąć?...a może nie wstawiać do lodówki?....choć to raczej  nie od zimna...to co zostało w misce po zastygnięciu też nie za bardzo apetycznie wygląda.....

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-12-21 20:51:58

    Mnie czasem tez wychodzila matowa,jesli tylko dodalam masla i mleka odrobine,ale z tego przepisu wychodzi idealnie http://wielkiezarcie.com/recipe30584.html

  • Autor: lizbona Data: 2012-12-21 21:09:31

    Dziękuję Ci serdecznie!:)...jutro zabieram się za Twój przepis...

  • Autor: Aleksandra1973 Data: 2012-12-21 21:17:05

    to nie moj przepis,tylko alidab,ja wczesniej tez mialam problemy z masa czekoladowa

  • Autor: ulla* Data: 2012-12-21 21:30:54

    Czekoladę rozpuść w śmietance kremówce 30-36%,może jeszcze odrobine mleka, mieszaj, a maczałam pojedyńczo śliwkę w czekoladzie trzymając na patyczku od szaszłyka.Do obeschnięcia dałam na papier do pieczenia.W lodówce trzymałam krótko,teraz mam poza lodówką, jak już obeschły,to jeszcze roztopiłam białej czekolady ze śmietanką i patyczkiem zrobiłam wzorki na każdej śliwce.

  • Autor: lizbona Data: 2012-12-21 21:37:03

    ..fajnie!!...dziękuję...i z Twojej pordy co do wzorków też skorzystam:)

  • Autor: gosiaw70 Data: 2012-12-23 22:06:37

    na pewno bylaby piekna polewa,gdyby do rozpuszczonej czekolady w smietanie 30,dodac zelatyne,pozdrawiam.

Przejdź do pełnej wersji serwisu