To już dzisiaj, ten piękny wieczór z gwiazdami, ten spokój, radość i tak rodzinnie między nami. Jeszcze wczoraj był rwetes, tyle do sprzątania, dzisiaj tyle pieczenia, strojenia, szykowania. Wczoraj choinki każdy znosił, stroił i się trudził nosił gałązki, ustawiał stroiki i nic nie marudził. Jeszcze wczoraj żeśmy o wszystko się martwili, czy już wszystko mamy lub czegoś nie zrobili?. Zapachy wspaniałe niosą się po domu w około, a nam przyjemnie, choć zmęczeni ale wesoło. Choinka stoi w pokoju pięknie przystrojona, lampki, bombki, lameta jaka piękna jest ona. Rodzina galowo, odświętnie chodzi już ubrana, wygląda niecierpliwie pierwszej gwiazdki od rana. Panie jeszcze stoły przysmakami zastawiają, te półmiski, łakocie,zapachy nos podrażniają. Jest co podziwiać, przecież tak się o to starały, smacznie zrobione i pięknie wszystko przybrały. Dzieci pod choinkę, szybko, ukradkiem zerkają, niecierpliwie, na przyjście gwiazdora czekają. Pan domu dostojnie, co chwila w okno spogląda, szuka pierwszej gwiazdki i za oknem wygląda. Nasze pracowite panie, jeszcze nosek przypudrują, wystroją się i radośnie zaraz do stołu pomaszerują. Olbrzymi stół, biały obrus a pod nim sianko ułożone, na stole zastawa i na niej smaczne potrawy wyłożone. Jak w przekazie, rodzinna tradycja szykować nakazuje, karp na środku stołu dumnie na półmisku króluje. Dookoła dwanaście dań jak wachlarz się rozkłada i na nich też skupiony wzrok rodziny jest uwaga. Jest słodka kutia i czerwony barszczyk z uszkami, grzybki z kapustą i gruby placek z rodzynkami, śledzie w oleju z cebulką w śmietance pływają, ryby po grecku pachną, ale się nie odzywają. Krokiety z kapustą i gęsty kompot do picia, to wszystko takie smaczne i zaraz do spożycia. Chciałem się przyjrzeć wszystkim potrawom z bliska, ale za oknem jasność już pierwsza gwiazdka błyska. Siadamy wszyscy do stołu, jest tak uroczyście, wesoło, podnosimy opłatki i dzielimy się nim z rodziną w około Szczere życzenia pomyślności i zdrowia sobie składamy, jest chwila zadumy o tych co odeszli i brak między nami. Wzruszenie, łza w oku się kręci i też błyśnie czasami, tak romantycznie, tak już w rodzinie jest między nami. Dzisiaj, najlepsze życzenia składam WŻ rodzinie, niech wesoło, w zdrowiu i w przyjaźni czas nam płynie. Po kolacji, wszyscy się razem przy stołach zbieramy, radośnie, chórem, wspaniałą kolędę dzieciątku zaśpiewamy.
Pięknie nam to opisałeś.az mnie cos za gardło ścisnęło.
Ja równiez składam całej WŻ rodzinie na czele z naszym poetą Lajanem najszczersze życzenia zdrowia, spokoju i radości w Świeta Bozego Narodzenia oraz w nadchodzącym Nowym Roku.
To już dzisiaj, ten piękny wieczór z gwiazdami,
ten spokój, radość i tak rodzinnie między nami.
Jeszcze wczoraj był rwetes, tyle do sprzątania,
dzisiaj tyle pieczenia, strojenia, szykowania.
Wczoraj choinki każdy znosił, stroił i się trudził
nosił gałązki, ustawiał stroiki i nic nie marudził.
Jeszcze wczoraj żeśmy o wszystko się martwili,
czy już wszystko mamy lub czegoś nie zrobili?.
Zapachy wspaniałe niosą się po domu w około,
a nam przyjemnie, choć zmęczeni ale wesoło.
Choinka stoi w pokoju pięknie przystrojona,
lampki, bombki, lameta jaka piękna jest ona.
Rodzina galowo, odświętnie chodzi już ubrana,
wygląda niecierpliwie pierwszej gwiazdki od rana.
Panie jeszcze stoły przysmakami zastawiają,
te półmiski, łakocie,zapachy nos podrażniają.
Jest co podziwiać, przecież tak się o to starały,
smacznie zrobione i pięknie wszystko przybrały.
Dzieci pod choinkę, szybko, ukradkiem zerkają,
niecierpliwie, na przyjście gwiazdora czekają.
Pan domu dostojnie, co chwila w okno spogląda,
szuka pierwszej gwiazdki i za oknem wygląda.
Nasze pracowite panie, jeszcze nosek przypudrują,
wystroją się i radośnie zaraz do stołu pomaszerują.
Olbrzymi stół, biały obrus a pod nim sianko ułożone,
na stole zastawa i na niej smaczne potrawy wyłożone.
Jak w przekazie, rodzinna tradycja szykować nakazuje,
karp na środku stołu dumnie na półmisku króluje.
Dookoła dwanaście dań jak wachlarz się rozkłada
i na nich też skupiony wzrok rodziny jest uwaga.
Jest słodka kutia i czerwony barszczyk z uszkami,
grzybki z kapustą i gruby placek z rodzynkami,
śledzie w oleju z cebulką w śmietance pływają,
ryby po grecku pachną, ale się nie odzywają.
Krokiety z kapustą i gęsty kompot do picia,
to wszystko takie smaczne i zaraz do spożycia.
Chciałem się przyjrzeć wszystkim potrawom z bliska,
ale za oknem jasność już pierwsza gwiazdka błyska.
Siadamy wszyscy do stołu, jest tak uroczyście, wesoło,
podnosimy opłatki i dzielimy się nim z rodziną w około
Szczere życzenia pomyślności i zdrowia sobie składamy,
jest chwila zadumy o tych co odeszli i brak między nami.
Wzruszenie, łza w oku się kręci i też błyśnie czasami,
tak romantycznie, tak już w rodzinie jest między nami.
Dzisiaj, najlepsze życzenia składam WŻ rodzinie,
niech wesoło, w zdrowiu i w przyjaźni czas nam płynie.
Po kolacji, wszyscy się razem przy stołach zbieramy,
radośnie, chórem, wspaniałą kolędę dzieciątku zaśpiewamy.
Wesołych świąt
Janek piękne słowa,aż mi się serduszko ścisnęło przy czytaniu.Życzę wszystkim miłych,zdrowych i spokojnych Świąt.
Wszystko pięknie opisane :)
Życzę Wszystkim Wesołych Świąt, pomyślności, dużo radości, spełnienia marzeń
Zdrowych, spokojnych i rodzinnych świąt życzę.!!
Ja się dołączam i życzę Wszystkim zdrowych,radosnych,pełnych rodzinnego ciepła świąt.
Pięknie nam to opisałeś.az mnie cos za gardło ścisnęło.
Ja równiez składam całej WŻ rodzinie na czele z naszym poetą Lajanem najszczersze życzenia zdrowia, spokoju i radości w Świeta Bozego Narodzenia oraz w nadchodzącym Nowym Roku.