Zmieniłam piekarnik i od tamtej pory mam problem z bezą na ciastach wychodzą gumowate:( Prosze o pomoc radząc mi co robie nie tak.Nadmieniam że piekłam i udawało się :)dzięki
nagrzej piekarnik do 200 stopni, włóż do tak nagrzanego piekarnika bezy, rozłożone małą łyżeczką w odstępach na dużej blasze wysmarowanej masłem, obowiązkowo zmniejsz piekarnik do 50 stopni i piecz bezy przez półtorej godziny nie otwierając piekarnika, po upływie czasu od razu je wyciągnij- efekt murowany, drugą partię włóż znów do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i znów ni otwierając go piecz półtorej godziny.
Jeśli zrobisz tak jak ci pisze wyjdą ci takie bezy, suchutkie i kruchutkie :
często piękę ciasto serowe z pianą na wierzchu i zawsze mi wychodzi chrupiąca - pianę zapiekam pod koniec pieczenia ciasta przez około 15 minut w temp 175 stopni z termoobiegiem po upieczeniu otwieram szeroko piekarnik i do połowy wysówam blachę, ciasto chwilę stygnie w delikatnym przewiewie i cieple piekarnika, powoduje to że sernik nie opada zbyt mocno a piana nie złapie wilgoci i nie zgrobi się jak piszesz gumowa
jesli przestaje ci się udawać po zmianie piekarnika to może piekarnik jest nie taki jak trzeba i nie osiąga odpowiedniej temperatury. Ja bym zadzwonila do serwisu przeciez piekarnik ma gwarancje. Kiedys kupilam lodowkę a lodowka byla zepsuta. Mam nadzieje, że nie kupiłaś swojego piekarnika w EUro bo tam właśnie takie buble sprzedają.
Witam ,nie piekę prawdziwych bezów tylko blaty z białek np z orzechami lub kokosem ,raz przez przypadek włączyłam termobieg i na wieszchu blat był upieczony pięknie , kiedy chciałam przełożyć okazało się że środek surowy próbowałam dopieć w końcu wyrzuciłam , od tamtej pory piekę bez termobiegu grzałka góra dół .
Zmieniłam piekarnik i od tamtej pory mam problem z bezą na ciastach wychodzą gumowate:( Prosze o pomoc radząc mi co robie nie tak.Nadmieniam że piekłam i udawało się :)dzięki
nagrzej piekarnik do 200 stopni, włóż do tak nagrzanego piekarnika bezy, rozłożone małą łyżeczką w odstępach na dużej blasze wysmarowanej masłem, obowiązkowo zmniejsz piekarnik do 50 stopni i piecz bezy przez półtorej godziny nie otwierając piekarnika, po upływie czasu od razu je wyciągnij- efekt murowany, drugą partię włóż znów do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i znów ni otwierając go piecz półtorej godziny.
Jeśli zrobisz tak jak ci pisze wyjdą ci takie bezy, suchutkie i kruchutkie :
Pozdrawiam Świątecznie
dziękuje bardzo :)
mam problem z ciastem na którym jest beza. Dodam że dzieje się tak jak zmieniłam piekarnik:(
często piękę ciasto serowe z pianą na wierzchu i zawsze mi wychodzi chrupiąca - pianę zapiekam pod koniec pieczenia ciasta przez około 15 minut w temp 175 stopni z termoobiegiem po upieczeniu otwieram szeroko piekarnik i do połowy wysówam blachę, ciasto chwilę stygnie w delikatnym przewiewie i cieple piekarnika, powoduje to że sernik nie opada zbyt mocno a piana nie złapie wilgoci i nie zgrobi się jak piszesz gumowa
dziekuje bardzo za porade :)
przestaje mi się udawać po zmianie piekarnika aż nie mam ochoty na pieczenie:(
jesli przestaje ci się udawać po zmianie piekarnika to może piekarnik jest nie taki jak trzeba i nie osiąga odpowiedniej temperatury. Ja bym zadzwonila do serwisu przeciez piekarnik ma gwarancje. Kiedys kupilam lodowkę a lodowka byla zepsuta. Mam nadzieje, że nie kupiłaś swojego piekarnika w EUro bo tam właśnie takie buble sprzedają.
Ja mam z euro lodówkę, piekarnik i płytę gazową ja nie narzekam ;-)
Aguś bo szczęście masz :):)
:-) chyba na to wyglada. Troszkę się zmartwiłam, bo zmywarkę tydzień temu też u nich kupiłam hehe mam po prostu blisko ;-)
Witam ,nie piekę prawdziwych bezów tylko blaty z białek np z orzechami lub kokosem ,raz przez przypadek włączyłam termobieg i na wieszchu blat był upieczony pięknie , kiedy chciałam przełożyć okazało się że środek surowy próbowałam dopieć w końcu wyrzuciłam , od tamtej pory piekę bez termobiegu grzałka góra dół .