Witam wszystkich jeszcze w starm roku ! ;) Ostatnio w zwiazku z swietami zaszalalam kulinarnie jak chyba wszyscy na tej stronie ;) No i mam pytanko czesto gdy pieke ciasta zostaje mi bialko Mam juz dosc bezow Nie to ze nie lubie ale co za duzo to.......Wiec mam pytanie moze ktos ma fajny pomysl co zrobic z pozostalym bialkiem
Co prawda stwierdziłaś ,że masz juz dosyć bezów ale beza '' bezowi '' nie równa .. . Nie musisz od ręki wykorzystywać białek . Bradzo dobrze przechowują się zmrożone . Zbieraj białka na sezon jagodowo - truskawkowo - malinowy . Moja najnowsza kuchenna teoria białka zostały stworzone ze względu na : białą Pavlovą i torcik dacquoise , które serdecznie polecam . Masz jeszcze jedną opcję , mozesz nadmiarem podzielić się ze mną .. przyjmę każdą ilość . Pozdrawiam serdecznie ... :))
Witaj! Ja tez szalałam przy wypiekach, ale rozplanowalam sobie co z czym i co z czego, a wiec robiłam między innymi swoje popisowe ciasto do którego masa zawiera żółtka. Dokładnie 6 sztuk. Wymyśliłam sobie zinspirowana przepisami,że białka wykozystam do ciasta kokosowego,gdzie daje sie tyklo białka jaj. Ciasto to po upieczeniu wsadziłam sprytnie do mojego ciasta popisowego i wyszło nieziemsko pyszne.
6 białek miksuje na sztywno ze szczypta soli, po ubiciu dosypuję partiami szklanke cukru pudru, nie przerywajac miksowania. Następnie 20dkg kokosu delikatnie łaczę z białakmi, Mozna dla pewności dodać łyżkę budyniu śmietankowego lub waniliowego i szczypte proszku do pieczenia. Piecze się ok 20 min w 180 stopniach.Możesz to ciasto przełożyc jakimś kremem albo np. nutellą, lub wykozystać jako wkład miedzy dwa biszkopty,do tego krem, wyobrażnia i cudo w zasiegu ręki. Pozdrawiam.
Witam wszystkich jeszcze w starm roku ! ;) Ostatnio w zwiazku z swietami zaszalalam kulinarnie jak chyba wszyscy na tej stronie ;) No i mam pytanko czesto gdy pieke ciasta zostaje mi bialko Mam juz dosc bezow Nie to ze nie lubie ale co za duzo to.......Wiec mam pytanie moze ktos ma fajny pomysl co zrobic z pozostalym bialkiem
Moja Droga ... !
Co prawda stwierdziłaś ,że masz juz dosyć bezów ale beza '' bezowi '' nie równa .. . Nie musisz od ręki wykorzystywać białek . Bradzo dobrze przechowują się zmrożone . Zbieraj białka na sezon jagodowo - truskawkowo - malinowy . Moja najnowsza kuchenna teoria białka zostały stworzone ze względu na : białą Pavlovą i torcik dacquoise , które serdecznie polecam . Masz jeszcze jedną opcję , mozesz nadmiarem podzielić się ze mną .. przyjmę każdą ilość . Pozdrawiam serdecznie ... :))
a...gdzie moge znalec przepis do tych pysznosci biala Pavlovą i torcik dacquoise ?
Szczegóły podałam na pivate .. .)))
Ja też proszę ;)
zamrozić
zrób sobie moje czekoldowe wzgórza http://wielkiezarcie.com/recipe62824.html
Witaj! Ja tez szalałam przy wypiekach, ale rozplanowalam sobie co z czym i co z czego, a wiec robiłam między innymi swoje popisowe ciasto do którego masa zawiera żółtka. Dokładnie 6 sztuk. Wymyśliłam sobie zinspirowana przepisami,że białka wykozystam do ciasta kokosowego,gdzie daje sie tyklo białka jaj. Ciasto to po upieczeniu wsadziłam sprytnie do mojego ciasta popisowego i wyszło nieziemsko pyszne.
6 białek miksuje na sztywno ze szczypta soli, po ubiciu dosypuję partiami szklanke cukru pudru, nie przerywajac miksowania. Następnie 20dkg kokosu delikatnie łaczę z białakmi, Mozna dla pewności dodać łyżkę budyniu śmietankowego lub waniliowego i szczypte proszku do pieczenia. Piecze się ok 20 min w 180 stopniach.Możesz to ciasto przełożyc jakimś kremem albo np. nutellą, lub wykozystać jako wkład miedzy dwa biszkopty,do tego krem, wyobrażnia i cudo w zasiegu ręki. Pozdrawiam.
Polecam "Raspeli: http://wielkiezarcie.com/recipe23564.html
u mnie tez zbieram białka( w zamrażarce )mam smaczka na ...< sernik puch> a trzeba sporko..18-19 sztuk....na Nowy Rok będzie jak znalazł..-)))
A może babke piankę piankę, robię ją z zamrożonych białek
,
Mozna zrobic kokoski -tez potrzeba bialka cukier i kokos
Możesz zrobić pyszne ciasto kakaowe z masą z białek. Przepis pochodz od wiola333
http://wielkiezarcie.com/recipe67101.html
kronselko-chodziło opozostałe same białka,a w twoim przepisie są użyte całe jajka !
Ja widzę 12 jaj i szklanka białek
http://wielkiezarcie.com/recipe78132.html
a moze taka babeczka
http://wielkiezarcie.com/recipe78132.html a moze taka babeczka - aktywne
Mozesz zawsze zużyc do omletu:) ja zawsze dodaje wiecej bialek niz zołtek. Wtedy omle jest bardziej puszysty.
Najprościej to zrobić jajecznicę. W białku podono nie ma cholesterolu. :)
Zakupujemy daktyle i masę krówkową ... robimy torcik dacquoise .
Polecam bo jest przepyszny.