Przeglądam na wż przepisy na taki sos z makaronem,różnią się rodzajem sera,makaronu,jedynie wszędzie wędzony boczek i śmietana..Może macie swój wypróbowany przepis, albo podpowiedzcie:
jaki makaron do tego dania-spagethi,kokardki,wstążki? czy bez różnicy..
jaki ser-żółty czy topiony,czy obydwa..
może jeszcze inne sugestie,co do przyrządzania takiego dania,dziękuję z góry.
Ja robię na sposób "nieortodoksyjny" - spaghetti (lub wstążki) + sos z boczku na chudym mleku i serku topionym. Nie obchodzi mnie, że "prawdziwy" powinien być na żółtkach i śmietanie
U nas przyjęła sie wersja z żółtkami (hmm, lekko ścięte żółtka to bogactwo witam...a skoro dzieci za jajkami nie przepadają - korzystam z tego sposobu na ich przemycenie) i smietaną, do tego parmezan, ale jak nie miałam parmezanu, dodałam żółty ser i też przeszło... bo podstawą jest boczusiowy aromat :) I zezłocona cebulka.
Przynajmniej u nas taka wersja jest na topie :)
Czasem dorzucam odrobinę ziół prowansalskich dla urozmaicenia :)
moja wersja jest taka: na oliwie szklę cebulkę, dodaję odrobinę czosnku i szynke pokrojona w kostkę, zalewam niewielką ilością wody, dokładam serek topiony, a zageszczam odrobiną śmietany ( 12 albo 18%) z mąką , na koniec dodaję sporo natki pietruszki. wiem że z prawdziwą carbonara ma to niewiele wspólnego ale kiedyś moja córcia sobie zażyczyła "carbonarę" i powstała właśnie taka wersja na możliwości małego brzuszka a że przy okazji zasmakowała rodzince to właśnie tak to gotuję...
500g spaghetti lub wstążki gotować, w międzyczasie usmażyć pokrojone w kostke wędzone podgardle lub boczek 200g,w misce rozbełtać 5 żółtek plus 2 białka plus 200g. startego pecorino lub parmezanu (ser o wyrazistym smaku) .Makaron i boczek muszą być gotowe w tym samym momencie,a jak będą gotowe to wymieszac z masą jajeczną i popieprzyć.
U mnie podobnie: spaghetti, boczek, czosnek, pietruszka, parmezan lub ser żółty (taki jaki akurat jest) no i jajka wylewane na ciepłą (ale nie gorącą) masę makaronową.
Bardzo dziękuję Wam za sugestie, na początek wybieram bardziej kaloryczną wersję z jajkami,śmietaną i pozostaje mi tylko boczek wędzony dokupić pozdrawiam
U mnie gotowy sos ze sloika. Makaron spagetti i dobrze wysmazony boczek. Ser zolty jaki jest w lodowce. Ale bez duzej ilosci zielonej pietruszki i posypania pieprzem na talerzu nie przejdze, bo wydaje mi sie zbyt mdle i ciezkie.
Przeglądam na wż przepisy na taki sos z makaronem,różnią się rodzajem sera,makaronu,jedynie wszędzie wędzony boczek i śmietana..Może macie swój wypróbowany przepis, albo podpowiedzcie:
jaki makaron do tego dania-spagethi,kokardki,wstążki? czy bez różnicy..
jaki ser-żółty czy topiony,czy obydwa..
może jeszcze inne sugestie,co do przyrządzania takiego dania,dziękuję z góry.
Ja robię na sposób "nieortodoksyjny" - spaghetti (lub wstążki) + sos z boczku na chudym mleku i serku topionym. Nie obchodzi mnie, że "prawdziwy" powinien być na żółtkach i śmietanie
Hej Uleńko!
Myślę, że zależy co Wam smakuje...
Ja używam makaronu spaghetti.
Boczus koniecznie wędzony - on nadaje smak.
U nas przyjęła sie wersja z żółtkami (hmm, lekko ścięte żółtka to bogactwo witam...a skoro dzieci za jajkami nie przepadają - korzystam z tego sposobu na ich przemycenie) i smietaną, do tego parmezan, ale jak nie miałam parmezanu, dodałam żółty ser i też przeszło... bo podstawą jest boczusiowy aromat :) I zezłocona cebulka.
Przynajmniej u nas taka wersja jest na topie :)
Czasem dorzucam odrobinę ziół prowansalskich dla urozmaicenia :)
moja wersja jest taka: na oliwie szklę cebulkę, dodaję odrobinę czosnku i szynke pokrojona w kostkę, zalewam niewielką ilością wody, dokładam serek topiony, a zageszczam odrobiną śmietany ( 12 albo 18%) z mąką , na koniec dodaję sporo natki pietruszki. wiem że z prawdziwą carbonara ma to niewiele wspólnego ale kiedyś moja córcia sobie zażyczyła "carbonarę" i powstała właśnie taka wersja na możliwości małego brzuszka a że przy okazji zasmakowała rodzince to właśnie tak to gotuję...
Ja od sąsiadek sie tak nauczyłam.
500g spaghetti lub wstążki gotować, w międzyczasie usmażyć pokrojone w kostke wędzone podgardle lub boczek 200g,w misce rozbełtać 5 żółtek plus 2 białka plus 200g. startego pecorino lub parmezanu (ser o wyrazistym smaku) .Makaron i boczek muszą być gotowe w tym samym momencie,a jak będą gotowe to wymieszac z masą jajeczną i popieprzyć.
U mnie podobnie: spaghetti, boczek, czosnek, pietruszka, parmezan lub ser żółty (taki jaki akurat jest) no i jajka wylewane na ciepłą (ale nie gorącą) masę makaronową.
Uwielbiam na śniadanie :)
Carobonara na świadanie .... mama mijaaaaaaaaaaa ..
no co?? głód poskromiony do kolacji :)
Wiele razy mialam ochote zrobic taki makaron ale zawsze odrzucaly mnie jajka w przepisie, sprobuje Twojej wersji makaronu :)))
polecam:) dla dzieci boczek wedzony może być zbyt ciężki ale czasem właśnie nim zastępuje szynkę
Bardzo dziękuję Wam za sugestie, na początek wybieram bardziej kaloryczną wersję z jajkami,śmietaną i pozostaje mi tylko boczek wędzony dokupić pozdrawiam
pamiętaj: czosnek i dużo pietruszki, bez tego nie ma dobrego makaronu :)
niooo koniecznie, czosnek to mój ulubiony składnik
ja carbonarę robię zawsze z makaronem rurki i serkiem topionym
U mnie gotowy sos ze sloika. Makaron spagetti i dobrze wysmazony boczek. Ser zolty jaki jest w lodowce. Ale bez duzej ilosci zielonej pietruszki i posypania pieprzem na talerzu nie przejdze, bo wydaje mi sie zbyt mdle i ciezkie.
witam. ser najlepiej topiony. Ja nie daję boczku. Makaron lubella np fale gotuje. Brokuły ugotowane tak w 5
min (nie ciapa) mieszam je delikatnie z makaronem. sos carbonara ale tylko z brokulam (jest taki) robie wg
przepisu dodaje do tego lyzke smietany i ser topiony. Mieszam i daje do goracego piekarnika na 15 min
na 180 st C. smacznego.. doprawianie sola i czosnkiem granulowanym