to był przepis na gotowany przez 3 dni po 5 min. karczek - nie tylko w wodzie z przyprawami, musztardą i chyba majonezem -pycha :) ale znaleźć nie mogę... pomożecie?
Jakiś rok temu na forum portalu senior.pl znalazłem przepis mający chyba związek z Twoim pytaniem. Wpis forumowiczki podaję in extenso:
„Mięso bez pieczenia zamiast wędliny
2 kg mięsa 2 litry wody 1/2 szkl soli (łopatka .karkówka. boczek ) 1/3 szkl soli (schab, filet z indyka) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego główka czosnku 2 łyżki majonezu kolendra .liście laurowe .ziele angielskie Wszystko zagotować ..,ostudzić ...włożyć mięso gotować 10 minut ..wyłączyć ..zostawić pod przykryciem na noc ..rano zagotować ...po 10 minutach gotowania wyłaczyć ..zostawić pod przykryciem do ostygnięcia..i Gotowe U mnie to wygląda tak ..przygotowuję zalewę rano ..zostawiam do ostygnięcia ...wieczorem wkładam mięso zagotuję ..zostawiam na noc ...rano włączam ponownie zagotuje zostawiam i wieczorem mam gotowe Ważne ..żeby gotować w garnku z podwójnym dnem ..jeżeli nie, to o 5 minut zwiększyć czas gotowania ..Nie wymaga pracy ..a jest smaczne i zdrowe.”
Tyle słów forumowiczki, a teraz mój komentarz. Tak mnie ten przepis zadziwił, że podjąłem dialog z jego autorką. Chciałem się upewnić, czy czegoś nie pokręciła (ogromna ilość soli, cała główka czosnku, cukier, majonez!). Ponieważ przepis potwierdziła, wypróbowałem go, preparując w podany sposób dwukilowy karczek w jednym kawałku. Wyszło świetnie – mięso było zaskakująco lekkostrawne i smaczne, choć może dla niektórych byłoby zbyt łagodne. Jedliśmy je zarówno jako wędlinę do chleba, jak i do drugiego dania z ziemniakami (tylko wtedy musieliśmy dorobić jakiś sos). Pozdrawiam - M
PS. Nie rozumiem co się dzieje - znów mój post umieściło nie tam gzdzie chciałem. Miał być na końcu. Wytłumaczcie mi co robię źle!
to był przepis na gotowany przez 3 dni po 5 min. karczek - nie tylko w wodzie z przyprawami, musztardą i chyba majonezem -pycha :) ale znaleźć nie mogę... pomożecie?
Może to : http://wielkiezarcie.com/recipe57742.html
Może to : http://wielkiezarcie.com/recipe57742.html
Beatko jeszcze nie to :( podobne ale nie to. ale dziękujęJakiś rok temu na forum portalu senior.pl znalazłem przepis mający chyba związek z Twoim pytaniem. Wpis forumowiczki podaję in extenso:
„Mięso bez pieczenia zamiast wędliny
2 kg mięsa
2 litry wody
1/2 szkl soli (łopatka .karkówka. boczek )
1/3 szkl soli (schab, filet z indyka)
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
główka czosnku
2 łyżki majonezu
kolendra .liście laurowe .ziele angielskie
Wszystko zagotować ..,ostudzić ...włożyć mięso gotować 10 minut ..wyłączyć ..zostawić pod przykryciem na noc ..rano zagotować ...po 10 minutach gotowania wyłaczyć ..zostawić pod przykryciem do ostygnięcia..i Gotowe
U mnie to wygląda tak ..przygotowuję zalewę rano ..zostawiam do ostygnięcia ...wieczorem wkładam mięso zagotuję ..zostawiam na noc ...rano włączam ponownie zagotuje zostawiam i wieczorem mam gotowe Ważne ..żeby gotować w garnku z podwójnym dnem ..jeżeli nie, to o 5 minut zwiększyć czas gotowania ..Nie wymaga pracy ..a jest smaczne i zdrowe.”
Tyle słów forumowiczki, a teraz mój komentarz. Tak mnie ten przepis zadziwił, że podjąłem dialog z jego autorką. Chciałem się upewnić, czy czegoś nie pokręciła (ogromna ilość soli, cała główka czosnku, cukier, majonez!). Ponieważ przepis potwierdziła, wypróbowałem go, preparując w podany sposób dwukilowy karczek w jednym kawałku. Wyszło świetnie – mięso było zaskakująco lekkostrawne i smaczne, choć może dla niektórych byłoby zbyt łagodne. Jedliśmy je zarówno jako wędlinę do chleba, jak i do drugiego dania z ziemniakami (tylko wtedy musieliśmy dorobić jakiś sos). Pozdrawiam - M
PS. Nie rozumiem co się dzieje - znów mój post umieściło nie tam gzdzie chciałem. Miał być na końcu. Wytłumaczcie mi co robię źle!
a nie chodzi czasami o schab?ja robię w podobny sposób schab gotowany tzn.gotuję schab 2 razy po 5 min w przyprawach i majonezie
a nie chodzi czasami o schab?ja robię w podobny sposób schab
może i o to chodzi :( a jaki to przepis ? chętnie sprawdzę:)gotowany tzn.gotuję schab 2 razy po 5 min w przyprawach i majonezie
tytuł przepisu to" schab gotowany 10 min" przepis megii013
Może ten przepis:
http://wielkiezarcie.com/recipe79220.html
http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
to ten, hurrrraaa :) dzięki wielkie, buziakiTen przepis co podała linka Beatka robiłam z niego na Święta BN karkowkę i schabik...)) bardzo dobre mięsko wyszło..wilgotne extra..))polecam..
Odpowiedziałem na Twój post, ale jakiś czort moją odpowiedź umieścił pod numerem 4 zamiast na końcu. Zajrzyj wyżej - pozdrawiam - M