Forum

Gawędy o jedzeniu

pomóżcie znaleźć przepis - karkówka

  • Autor: iza1 Data: 2013-01-04 19:03:20

    to był przepis na gotowany przez 3 dni po 5 min. karczek -  nie tylko w wodzie z przyprawami, musztardą i chyba majonezem -pycha :) ale znaleźć nie mogę... pomożecie?

  • Autor: Beata500 Data: 2013-01-04 19:11:03

    Może to : http://wielkiezarcie.com/recipe57742.html

  • Autor: iza1 Data: 2013-01-04 19:30:57

    Może to : http://wielkiezarcie.com/recipe57742.html

    Beatko jeszcze nie to :( podobne ale nie to. ale dziękuję

  • Autor: martok Data: 2013-01-28 09:39:40

    Jakiś rok temu na forum portalu senior.pl znalazłem przepis mający chyba związek z Twoim pytaniem. Wpis forumowiczki podaję in extenso:

     „Mięso bez pieczenia zamiast wędliny

    2 kg mięsa
    2 litry wody
    1/2 szkl soli (łopatka .karkówka. boczek )
    1/3 szkl soli (schab, filet z indyka)
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    główka czosnku
    2 łyżki majonezu
    kolendra .liście laurowe .ziele angielskie
    Wszystko zagotować ..,ostudzić ...włożyć mięso gotować 10 minut ..wyłączyć ..zostawić pod przykryciem na noc ..rano zagotować ...po 10 minutach gotowania wyłaczyć ..zostawić pod przykryciem do ostygnięcia..i Gotowe
    U mnie to wygląda tak ..przygotowuję zalewę rano ..zostawiam do ostygnięcia ...wieczorem wkładam mięso zagotuję ..zostawiam na noc ...rano włączam ponownie zagotuje zostawiam i wieczorem mam gotowe Ważne ..żeby gotować w garnku z podwójnym dnem ..jeżeli nie, to o 5 minut zwiększyć czas gotowania ..Nie wymaga pracy ..a jest smaczne i zdrowe.”

     Tyle słów forumowiczki, a teraz mój komentarz. Tak mnie ten przepis zadziwił, że podjąłem dialog z jego autorką. Chciałem się upewnić, czy czegoś nie pokręciła (ogromna ilość soli, cała główka czosnku, cukier, majonez!). Ponieważ przepis potwierdziła, wypróbowałem go, preparując w podany sposób dwukilowy karczek w jednym kawałku. Wyszło świetnie – mięso było zaskakująco lekkostrawne i smaczne, choć może dla niektórych byłoby zbyt łagodne. Jedliśmy je zarówno jako wędlinę do chleba, jak i do drugiego dania z ziemniakami (tylko wtedy musieliśmy dorobić jakiś sos). Pozdrawiam - M

    PS. Nie rozumiem co się dzieje - znów mój post umieściło nie tam gzdzie chciałem. Miał być na końcu. Wytłumaczcie mi co robię źle!

  • Autor: pa1982 Data: 2013-01-04 19:11:39

    a nie chodzi czasami o schab?ja robię  w podobny sposób schab gotowany tzn.gotuję schab 2 razy po 5 min w przyprawach i majonezie

  • Autor: iza1 Data: 2013-01-04 19:37:03

    a nie chodzi czasami o schab?ja robię  w podobny sposób schab
    gotowany tzn.gotuję schab 2 razy po 5 min w przyprawach i majonezie

    może i o to chodzi :( a jaki to przepis ? chętnie sprawdzę:)

  • Autor: pa1982 Data: 2013-01-06 13:26:01

    tytuł przepisu to" schab gotowany 10 min"    przepis megii013

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-04 19:47:11

    Może ten przepis:

    http://wielkiezarcie.com/recipe79220.html

  • Autor: hanah30 Data: 2013-01-04 19:51:22

    http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html

  • Autor: iza1 Data: 2013-01-04 19:57:37

    http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html

    to ten, hurrrraaa :) dzięki wielkie, buziaki

  • Autor: ania205 Data: 2013-01-04 19:57:33

    Ten przepis co podała linka Beatka robiłam z niego na Święta BN karkowkę i schabik...)) bardzo dobre  mięsko wyszło..wilgotne extra..))polecam..

  • Autor: martok Data: 2013-01-28 09:44:25

    Odpowiedziałem na Twój post, ale jakiś czort moją odpowiedź umieścił pod numerem 4 zamiast na końcu. Zajrzyj wyżej - pozdrawiam - M

Przejdź do pełnej wersji serwisu