Forum

Kuchenne porady

Coś innego z ryby

• Autor: betap Data: 2013-01-09 16:20:46

Postanowiłam że zwiększymy jedzenie zdrowych ryb w naszym jadłospisie, Proszę podsuńcie jakieś fajne pomysły. U nas do tej pory dominuje oczywiście tradycyjnie panierowana w bułce i jajku, po grecku i taka w zalewie z papryką i ogórkami.

• Autor: dorotaibasia Data: 2013-01-09 17:02:03

klopsy:) u mnie w domu najczęściej z dorsza, filet ze skórą (lub bez) wrzucam do malaksera + jajko+cebula+przyprawy, formuję płaskie klopsiki, obtaczam  w bułce tartej i smażę

oprócz dorsza bardzo lubimy równiez pstrągi...piekę w folii alu, do środka wkładam plaserki cytryny, sól, pieprz cytrynowy, koperek

• Autor: jolka60 Data: 2013-01-09 17:19:45

Pasztet z ryby,z jarzynami,zwłaszcza "pieczony" w kąpieli wodnej.O przepis nie proś,bo to robił znajomy,a kontakt między nami się urwał.W każdym razie-pycha.

• Autor: lolopopa Data: 2013-01-09 17:31:33

1. Kotlety rybne z gotowanej ryby z ziemniakiem (później smażone).

2. Zupka rybno-krewetkowa

3. Filety zapiekane (np. z pomidorami i ziołami)

4. Pstrągi pieczone w całości

Przepisów jest mnóstwo. Ostatnio wymieniłam dorsza na morszczuka (smak bez porównania).

• Autor: jolka60 Data: 2013-01-09 18:03:06

O,pod zupą rybną też się podpisuję.Jeszcze-ryba zapiekana w sosie porowo-śietnowym.

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-09 17:59:41

Też próbowałam robić różne potrawy z ryby, jednak rybka w panierce z jajka i bułki, smakuje nam najlepiej:) może tutaj sobie coś znajdziesz.

http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14&user=134353

• Autor: betap Data: 2013-01-09 18:12:14

Bardzo dziękuję- zupełnie zapomniałam o zwykłych kotletach jak mielone.

• Autor: Paola_r Data: 2013-01-10 03:22:19

Dorotaibasia poleca szybki sposób na mielone klopsiki, który się nada i do kotletów  Ze swojej strony sugerowalabym tylko dodanie do masy koperku i drobno pokrojonej papryki, najlepiej w dwóch kolorach. Albo posiekanych: suszonych pomidorów osączonych z oliwy, odrobiny kaparów, ogórka konserwowego, papryczki chilli. W ten sposób takie rybne "mielone" nie będą nigdy nudne.

• Autor: majolika Data: 2013-01-09 22:19:17

Ja najbardziej lubie ryby w papilotach z warzywami i zupy rybne.Śledzie pod kazdą postacią, a zwłaszcza tzw "zielone śledzie", ryby wedzone zwl samodzielnie, rybe faszerowaną.Mam to szczęście ,że mieszkam w zagłębiu rybnym))Najbardziej mi smakują te skromne rybki, np płocie, karasie, leszcze

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-01-09 22:26:56

Łosoś z parowara... mniam. Można też tak w folii zrobić i na grillu i w piekarniku.

Posypuję solą, lubczykiem i obkładam jabłkami - obok kładę ziemniaczki.

Zaraz mnie tu zjedzą, ale w Biedronce - przynajmniej w Rudzie Śląskiej kupuję łososia - świeżego, nie mrożonego. Pycha - ani jednej ości, rozpływa się w ustach! Nigdzie lepszego nie kupiłam!

• Autor: jolka60 Data: 2013-01-10 16:59:13

Ja Cię nie zjem Wolę już zjeśc łososia,którego też kupuję u nas w Biedronce.Też go sobie chwalę.

• Autor: Paola_r Data: 2013-01-10 03:29:54

Świeży filet z dorsza w folii, obłożony łodygami (im grubsze, tym lepiej) kopru, posypany posiekanym porem i dowolną mieszanką warzyw (mogą być z mrożonki). Dobrze przyprawiony.

Na tę samą blachę z piekarnika, na której ułożysz "papilotka" z rybą, wysyp obok ryby (na folii rozprowadź przedtem trochę oleju) obrane i zblanszowane w wodzie z solą i cukrem (będziesz miała chrupką skórkę) małe ziemniaki pokrojone na ćwiartki. Daję do nich zwykle majeranek, ale to juz sprawa gustu. Upieką sie w tym samym czasie.

• Autor: agacik33 Data: 2013-01-11 20:38:17

a na parze probowalas?:)

• Autor: betap Data: 2013-01-11 22:11:27

Oj chyba będzie powrót do wieprzowinki.

• Autor: majolika Data: 2013-01-12 00:39:35

hehehe)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu