Postanowiłam że zwiększymy jedzenie zdrowych ryb w naszym jadłospisie, Proszę podsuńcie jakieś fajne pomysły. U nas do tej pory dominuje oczywiście tradycyjnie panierowana w bułce i jajku, po grecku i taka w zalewie z papryką i ogórkami.
klopsy:) u mnie w domu najczęściej z dorsza, filet ze skórą (lub bez) wrzucam do malaksera + jajko+cebula+przyprawy, formuję płaskie klopsiki, obtaczam w bułce tartej i smażę
oprócz dorsza bardzo lubimy równiez pstrągi...piekę w folii alu, do środka wkładam plaserki cytryny, sól, pieprz cytrynowy, koperek
Pasztet z ryby,z jarzynami,zwłaszcza "pieczony" w kąpieli wodnej.O przepis nie proś,bo to robił znajomy,a kontakt między nami się urwał.W każdym razie-pycha.
Dorotaibasia poleca szybki sposób na mielone klopsiki, który się nada i do kotletów Ze swojej strony sugerowalabym tylko dodanie do masy koperku i drobno pokrojonej papryki, najlepiej w dwóch kolorach. Albo posiekanych: suszonych pomidorów osączonych z oliwy, odrobiny kaparów, ogórka konserwowego, papryczki chilli. W ten sposób takie rybne "mielone" nie będą nigdy nudne.
Ja najbardziej lubie ryby w papilotach z warzywami i zupy rybne.Śledzie pod kazdą postacią, a zwłaszcza tzw "zielone śledzie", ryby wedzone zwl samodzielnie, rybe faszerowaną.Mam to szczęście ,że mieszkam w zagłębiu rybnym))Najbardziej mi smakują te skromne rybki, np płocie, karasie, leszcze
Łosoś z parowara... mniam. Można też tak w folii zrobić i na grillu i w piekarniku.
Posypuję solą, lubczykiem i obkładam jabłkami - obok kładę ziemniaczki.
Zaraz mnie tu zjedzą, ale w Biedronce - przynajmniej w Rudzie Śląskiej kupuję łososia - świeżego, nie mrożonego. Pycha - ani jednej ości, rozpływa się w ustach! Nigdzie lepszego nie kupiłam!
Świeży filet z dorsza w folii, obłożony łodygami (im grubsze, tym lepiej) kopru, posypany posiekanym porem i dowolną mieszanką warzyw (mogą być z mrożonki). Dobrze przyprawiony.
Na tę samą blachę z piekarnika, na której ułożysz "papilotka" z rybą, wysyp obok ryby (na folii rozprowadź przedtem trochę oleju) obrane i zblanszowane w wodzie z solą i cukrem (będziesz miała chrupką skórkę) małe ziemniaki pokrojone na ćwiartki. Daję do nich zwykle majeranek, ale to juz sprawa gustu. Upieką sie w tym samym czasie.
Postanowiłam że zwiększymy jedzenie zdrowych ryb w naszym jadłospisie, Proszę podsuńcie jakieś fajne pomysły. U nas do tej pory dominuje oczywiście tradycyjnie panierowana w bułce i jajku, po grecku i taka w zalewie z papryką i ogórkami.
klopsy:) u mnie w domu najczęściej z dorsza, filet ze skórą (lub bez) wrzucam do malaksera + jajko+cebula+przyprawy, formuję płaskie klopsiki, obtaczam w bułce tartej i smażę
oprócz dorsza bardzo lubimy równiez pstrągi...piekę w folii alu, do środka wkładam plaserki cytryny, sól, pieprz cytrynowy, koperek
Pasztet z ryby,z jarzynami,zwłaszcza "pieczony" w kąpieli wodnej.O przepis nie proś,bo to robił znajomy,a kontakt między nami się urwał.W każdym razie-pycha.
1. Kotlety rybne z gotowanej ryby z ziemniakiem (później smażone).
2. Zupka rybno-krewetkowa
3. Filety zapiekane (np. z pomidorami i ziołami)
4. Pstrągi pieczone w całości
Przepisów jest mnóstwo. Ostatnio wymieniłam dorsza na morszczuka (smak bez porównania).
O,pod zupą rybną też się podpisuję.Jeszcze-ryba zapiekana w sosie porowo-śietnowym.
Też próbowałam robić różne potrawy z ryby, jednak rybka w panierce z jajka i bułki, smakuje nam najlepiej:) może tutaj sobie coś znajdziesz.
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=14&user=134353
Bardzo dziękuję- zupełnie zapomniałam o zwykłych kotletach jak mielone.
Dorotaibasia poleca szybki sposób na mielone klopsiki, który się nada i do kotletów Ze swojej strony sugerowalabym tylko dodanie do masy koperku i drobno pokrojonej papryki, najlepiej w dwóch kolorach. Albo posiekanych: suszonych pomidorów osączonych z oliwy, odrobiny kaparów, ogórka konserwowego, papryczki chilli. W ten sposób takie rybne "mielone" nie będą nigdy nudne.
Ja najbardziej lubie ryby w papilotach z warzywami i zupy rybne.Śledzie pod kazdą postacią, a zwłaszcza tzw "zielone śledzie", ryby wedzone zwl samodzielnie, rybe faszerowaną.Mam to szczęście ,że mieszkam w zagłębiu rybnym))Najbardziej mi smakują te skromne rybki, np płocie, karasie, leszcze
Łosoś z parowara... mniam. Można też tak w folii zrobić i na grillu i w piekarniku.
Posypuję solą, lubczykiem i obkładam jabłkami - obok kładę ziemniaczki.
Zaraz mnie tu zjedzą, ale w Biedronce - przynajmniej w Rudzie Śląskiej kupuję łososia - świeżego, nie mrożonego. Pycha - ani jednej ości, rozpływa się w ustach! Nigdzie lepszego nie kupiłam!
Ja Cię nie zjem Wolę już zjeśc łososia,którego też kupuję u nas w Biedronce.Też go sobie chwalę.
Świeży filet z dorsza w folii, obłożony łodygami (im grubsze, tym lepiej) kopru, posypany posiekanym porem i dowolną mieszanką warzyw (mogą być z mrożonki). Dobrze przyprawiony.
Na tę samą blachę z piekarnika, na której ułożysz "papilotka" z rybą, wysyp obok ryby (na folii rozprowadź przedtem trochę oleju) obrane i zblanszowane w wodzie z solą i cukrem (będziesz miała chrupką skórkę) małe ziemniaki pokrojone na ćwiartki. Daję do nich zwykle majeranek, ale to juz sprawa gustu. Upieką sie w tym samym czasie.
a na parze probowalas?:)
Oj chyba będzie powrót do wieprzowinki.
hehehe)))