Mój tata ma w tym roku 50 lat, robimy mu małe przyjęcie urodzinowe, ale problem w tym, że niedawno lekarz stwierdził u niego za wysoki cholesterol, więc głupio będzie podać ciasta i torty, których on nie będzie jadł.
Możecie pomóc mi znaleźć przepisy na dania, desery np. z owoców, lekkie, bez śmietan itp, które jednocześnie będą się nadawały do podania gościom?
Jeżeli tato był u lekarza, to na pewno dostał leki na obniżenie poziomu cholesterolu. Od jednego kawałka tortu stan jego zdrowia się nie pogorszy. Mój mąż ma też podwyższony poziom cholesterolu, ma cukrzycę a i tak od czasu do czasu coś słodkiego zje. Lekarz na niego nie krzyczy, a mąż ma się dobrze.
Bez przesady. Ja mam podwyższony cholesterol od 15 lat. Jem wszystko na co mam ochotę, w rozsądnych porcjach. Jak tata zje z kazdego dania małą porcję to na pewno nic się nie stanie.Życzę 100 lat dla solenizanta.!
Proponuję tort bezowy przekładany bitą śmietaną i owocami lub biszkopt z obniżoną ilością żółtek (wyjdzie!) z masą jogurtową lub jabłkowo-galaretkową. Świetne jest też dacquoise: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35243
Mój tata ma w tym roku 50 lat, robimy mu małe przyjęcie urodzinowe, ale problem w tym, że niedawno lekarz stwierdził u niego za wysoki cholesterol, więc głupio będzie podać ciasta i torty, których on nie będzie jadł.
Możecie pomóc mi znaleźć przepisy na dania, desery np. z owoców, lekkie, bez śmietan itp, które jednocześnie będą się nadawały do podania gościom?Jeżeli tato był u lekarza, to na pewno dostał leki na obniżenie poziomu cholesterolu. Od jednego kawałka tortu stan jego zdrowia się nie pogorszy. Mój mąż ma też podwyższony poziom cholesterolu, ma cukrzycę a i tak od czasu do czasu coś słodkiego zje. Lekarz na niego nie krzyczy, a mąż ma się dobrze.
Przygotuj galaretki , sałatkę
owocową i sorbet.A tort oczywiście też przecierz solenizant zje kawałek.
Ja wiem, na pewno jakieś ciasto się pojawi, ale nie chcę żeby tego typu rzeczy przeważały na stole
Bez przesady. Ja mam podwyższony cholesterol od 15 lat. Jem wszystko na co mam ochotę, w rozsądnych porcjach. Jak tata zje z kazdego dania małą porcję to na pewno nic się nie stanie.Życzę 100 lat dla solenizanta.!
Proponuję tort bezowy przekładany bitą śmietaną i owocami lub biszkopt z obniżoną ilością żółtek (wyjdzie!) z masą jogurtową lub jabłkowo-galaretkową. Świetne jest też dacquoise: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35243