Forum

Kuchenne porady

Gofry bez proszków

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-01-10 15:50:23

    Witam! Chciałam zrobić dzieciom gofry i szukam przepisu. Jednak we wszyskich jest bardzo dużo proszku do pieczenia. Czy tak ma być? Szukam klasycznego przepisu na gofry dla dzieciaków najlepiej mało pracochłonnego.

    A i jeszcze robiliście gofry z innych mąk - na słono np. z mąki gryczanej? Jak Wam się widzą?

  • Autor: as Data: 2013-01-10 16:27:35

    Ja robię te. Są super i jest ich dużo.

  • Autor: ZANTA Data: 2013-01-10 17:56:55

    Ja robię te. Są super i jest ich dużo.

    as jakie bo chyba nie wkleiłaś linka

  • Autor: as Data: 2013-01-10 18:32:32

    Ups Nie wiem jak się to stało http://wielkiezarcie.com/recipe45817.html

  • Autor: gosiekb Data: 2013-01-10 18:05:20

    Ja polecam te ale jest w nich proszek. Robie z polowy porcji.

  • Autor: as Data: 2013-01-10 18:33:14

    Też nie widzę jakie

  • Autor: gosiekb Data: 2013-01-11 04:10:50

    A nie wiem co sie stalo, tzn wiem ze zapomnialam wkleic przepisu a teraz nie chce mi go skopiowac wiec przepisze

    http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html

  • Autor: as Data: 2013-01-11 09:29:05

    http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html Link aktywny

  • Autor: bubus Data: 2013-01-10 18:36:44

    ja mam 2 przepisy na ciasto gofrowe (byly w ksiazeczce razem z instrukcja gofrownicy ;) ) w pierwszm jest 2 lyzeczki proszku do pieczenia - nie wiem czy to duzo ? ,a do drugiego dodaje sie drozdze(4 lyzeczki -duzo jak dla mnie ?) i brendy( 1 szklanka -chyba nie dla dzieci co ?) :) nie robilam jeszcze bo gofrownice dostalam na swieta .Jak chcesz moge podeslac ;) 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-01-10 21:30:06

    Proszę o te z drożdżami. W mojej książeczce każą wsypać całe opakowanie proszku na 0,5 kg mąki!

    Dziś zrobiłam te: http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html

    Dałam tylko 0,5 łyżeczki proszku i wyszły super! Następnym razem nie dam w ogóle - przecież to ciasto biszkoptowe - musi wyjść!!!

    Po co proszek?

    Wypróbuje jeszcze z mąki gryczanej, tylko nie wiem jeszcze, które (oczywiście ze zwykłym mlekiem, nie sojowym):

    http://www.gotujmy.pl/gofry-z-maki-gryczanej,przepisy,38032.html

    http://tylkosprobuj.blogspot.com/2012/03/gofry-gryczane-z-dzemem-jablkowym.html

    http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/2012/05/gofry-gryczane.html

  • Autor: bubus Data: 2013-01-11 04:49:35

    przesylam przepis ; 2 1/2 szklanki przesianej maki ,2 szklanki mleka ,1/2 szklanki roztopionego masla ,2 jajka ,2 duze lyzki cukru ,4 lzeczki drozdzy suchych ,1 mala szklaneczka koniaku lub brendy ( ok 3-4 duze lyzki ),1/2 lyzeczki soli . olejek waniliowy .Drozdze rozpuscic w odrobinie mleka i cukru ,reszte suchych sladnikow wymieszac potem dodac drozdze mleko maslo i koniak .Odstawic pod przykryciem na 1 godzine .Piec w nagrzanej gofrownicy ......................Nie robilam i zastanawia mnie ilosc tych drozdzy nie za duzo ? Znalazlam przepis podobny gdzie byly tylk 2 lyzeczki .wiec juz sama nie wiem Fajnie ze testujesz gofrownice jak w koncu otworze swoja bede wiedziala do kogo zwrocic sie po najlepszy przepis ;)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-01-11 10:33:40

    No mnie te gryczane inspirują. Bo tak sobie myślę, że zamiast chleba do jakiś past by się nadawały ;) A we Francji jadłam naleśniki gryczane na słono z różnymi dodatkami również ze słodką konfiturą morelową - było pycha! I myślę, że takie gofry też by dobre były. Zobaczę i dam znać!

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-01-11 10:11:22

    czasem jak robie racuchy drożdżowe to zostawiam trochę ciasta i wlewam je do gofrownicy wychodzą róznież smaczne gofry

  • Autor: anrubi Data: 2013-01-10 21:13:16

    Może weź na tapetę gofry z drożdżami? http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe

    Czekam właśnie na przesyłkę z nową gofrownicą. Stosunkowo droga, ale opinie sprawiły, że zdecydowałam się. Wierzę, że będzie służyć wiele lat. Miałam MPM PRODUCT, gofry pomimo pionowego studzenia zwyczajnie flaczały. Wyczytałam, że cały sekret tkwi również w mocy urządzenia :)

  • Autor: megii013 Data: 2013-01-10 22:36:33

    ja mam u siebie w przepisach bez proszku, mi wychodzą chrupiące i zawsze je robie, tylko białko trzeba oddzielnie ubić))

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-01-11 10:07:31

    Wypróbowałam wiele przepisów i jak dla mnie najlepszą są te: http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html -zapomniałam jak się wkleja aktywne

    Dopisano 13-01-11 10:30:23:

    http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html

    Dopisano 13-01-11 10:31:28:

    ha i udało się nie ma rzeczy niemożliwych:)

  • Autor: as Data: 2013-01-11 10:20:20

    Link aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html ale coś jest nie tak bo ja tam przepisu nie widzę

Przejdź do pełnej wersji serwisu