Witam! Chciałam zrobić dzieciom gofry i szukam przepisu. Jednak we wszyskich jest bardzo dużo proszku do pieczenia. Czy tak ma być? Szukam klasycznego przepisu na gofry dla dzieciaków najlepiej mało pracochłonnego.
A i jeszcze robiliście gofry z innych mąk - na słono np. z mąki gryczanej? Jak Wam się widzą?
ja mam 2 przepisy na ciasto gofrowe (byly w ksiazeczce razem z instrukcja gofrownicy ;) ) w pierwszm jest 2 lyzeczki proszku do pieczenia - nie wiem czy to duzo ? ,a do drugiego dodaje sie drozdze(4 lyzeczki -duzo jak dla mnie ?) i brendy( 1 szklanka -chyba nie dla dzieci co ?) :) nie robilam jeszcze bo gofrownice dostalam na swieta .Jak chcesz moge podeslac ;)
przesylam przepis ; 2 1/2 szklanki przesianej maki ,2 szklanki mleka ,1/2 szklanki roztopionego masla ,2 jajka ,2 duze lyzki cukru ,4 lzeczki drozdzy suchych ,1 mala szklaneczka koniaku lub brendy ( ok 3-4 duze lyzki ),1/2 lyzeczki soli . olejek waniliowy .Drozdze rozpuscic w odrobinie mleka i cukru ,reszte suchych sladnikow wymieszac potem dodac drozdze mleko maslo i koniak .Odstawic pod przykryciem na 1 godzine .Piec w nagrzanej gofrownicy ......................Nie robilam i zastanawia mnie ilosc tych drozdzy nie za duzo ? Znalazlam przepis podobny gdzie byly tylk 2 lyzeczki .wiec juz sama nie wiem Fajnie ze testujesz gofrownice jak w koncu otworze swoja bede wiedziala do kogo zwrocic sie po najlepszy przepis ;)
No mnie te gryczane inspirują. Bo tak sobie myślę, że zamiast chleba do jakiś past by się nadawały ;) A we Francji jadłam naleśniki gryczane na słono z różnymi dodatkami również ze słodką konfiturą morelową - było pycha! I myślę, że takie gofry też by dobre były. Zobaczę i dam znać!
Czekam właśnie na przesyłkę z nową gofrownicą. Stosunkowo droga, ale opinie sprawiły, że zdecydowałam się. Wierzę, że będzie służyć wiele lat. Miałam MPM PRODUCT, gofry pomimo pionowego studzenia zwyczajnie flaczały. Wyczytałam, że cały sekret tkwi również w mocy urządzenia :)
Witam! Chciałam zrobić dzieciom gofry i szukam przepisu. Jednak we wszyskich jest bardzo dużo proszku do pieczenia. Czy tak ma być? Szukam klasycznego przepisu na gofry dla dzieciaków najlepiej mało pracochłonnego.
A i jeszcze robiliście gofry z innych mąk - na słono np. z mąki gryczanej? Jak Wam się widzą?
Ja robię te. Są super i jest ich dużo.
Ja robię te. Są super i jest ich dużo.
as jakie bo chyba nie wkleiłaś linkaUps Nie wiem jak się to stało http://wielkiezarcie.com/recipe45817.html
Ja polecam te ale jest w nich proszek. Robie z polowy porcji.
Też nie widzę jakie
A nie wiem co sie stalo, tzn wiem ze zapomnialam wkleic przepisu a teraz nie chce mi go skopiowac wiec przepisze
http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html Link aktywny
ja mam 2 przepisy na ciasto gofrowe (byly w ksiazeczce razem z instrukcja gofrownicy ;) ) w pierwszm jest 2 lyzeczki proszku do pieczenia - nie wiem czy to duzo ? ,a do drugiego dodaje sie drozdze(4 lyzeczki -duzo jak dla mnie ?) i brendy( 1 szklanka -chyba nie dla dzieci co ?) :) nie robilam jeszcze bo gofrownice dostalam na swieta .Jak chcesz moge podeslac ;)
Proszę o te z drożdżami. W mojej książeczce każą wsypać całe opakowanie proszku na 0,5 kg mąki!
Dziś zrobiłam te: http://wielkiezarcie.com/recipe69924.html
Dałam tylko 0,5 łyżeczki proszku i wyszły super! Następnym razem nie dam w ogóle - przecież to ciasto biszkoptowe - musi wyjść!!!
Po co proszek?
Wypróbuje jeszcze z mąki gryczanej, tylko nie wiem jeszcze, które (oczywiście ze zwykłym mlekiem, nie sojowym):
http://www.gotujmy.pl/gofry-z-maki-gryczanej,przepisy,38032.html
http://tylkosprobuj.blogspot.com/2012/03/gofry-gryczane-z-dzemem-jablkowym.html
http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/2012/05/gofry-gryczane.html
przesylam przepis ; 2 1/2 szklanki przesianej maki ,2 szklanki mleka ,1/2 szklanki roztopionego masla ,2 jajka ,2 duze lyzki cukru ,4 lzeczki drozdzy suchych ,1 mala szklaneczka koniaku lub brendy ( ok 3-4 duze lyzki ),1/2 lyzeczki soli . olejek waniliowy .Drozdze rozpuscic w odrobinie mleka i cukru ,reszte suchych sladnikow wymieszac potem dodac drozdze mleko maslo i koniak .Odstawic pod przykryciem na 1 godzine .Piec w nagrzanej gofrownicy ......................Nie robilam i zastanawia mnie ilosc tych drozdzy nie za duzo ? Znalazlam przepis podobny gdzie byly tylk 2 lyzeczki .wiec juz sama nie wiem Fajnie ze testujesz gofrownice jak w koncu otworze swoja bede wiedziala do kogo zwrocic sie po najlepszy przepis ;)
No mnie te gryczane inspirują. Bo tak sobie myślę, że zamiast chleba do jakiś past by się nadawały ;) A we Francji jadłam naleśniki gryczane na słono z różnymi dodatkami również ze słodką konfiturą morelową - było pycha! I myślę, że takie gofry też by dobre były. Zobaczę i dam znać!
czasem jak robie racuchy drożdżowe to zostawiam trochę ciasta i wlewam je do gofrownicy wychodzą róznież smaczne gofry
Może weź na tapetę gofry z drożdżami? http://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe
Czekam właśnie na przesyłkę z nową gofrownicą. Stosunkowo droga, ale opinie sprawiły, że zdecydowałam się. Wierzę, że będzie służyć wiele lat. Miałam MPM PRODUCT, gofry pomimo pionowego studzenia zwyczajnie flaczały. Wyczytałam, że cały sekret tkwi również w mocy urządzenia :)
ja mam u siebie w przepisach bez proszku, mi wychodzą chrupiące i zawsze je robie, tylko białko trzeba oddzielnie ubić))
Wypróbowałam wiele przepisów i jak dla mnie najlepszą są te: http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html -zapomniałam jak się wkleja aktywne
Dopisano 13-01-11 10:30:23:
http://wielkiezarcie.com/recipe13274.htmlDopisano 13-01-11 10:31:28:
ha i udało się nie ma rzeczy niemożliwych:)Link aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe13274.html ale coś jest nie tak bo ja tam przepisu nie widzę