Witam serdecznie ! Mam malutki problem, moja koleżanka jest vegetarianką ze wzgledów religijnych i przez to nie moze spożywać żelatyny przez jej odzwierzęce pochodzenie. Przykro jej, że nie może spróbować takich rzeczy jak wszelkiego rodzaju pianki, galaretki czy ptasie mleczko wiec postanowiłam zrobić jej niespodzianke i znaleźć sposób na zastąpienie żelatyny, wiem już o agarze ale nadal nie wiem w jakich proporcjach powinno się go dodawać, czy np. gdy mam żelatynę w przepisie mogę w tej samej gramaturze dodać agar? A może któraś z Was ma już wypróbowane przepisy z agarem,jęsli tak to proszę o podpowiedź i z góry dziękuję!
agar-pisze z doswiadczenia,łyżke agaru rozpuszcza sie w 300 ml płynu,następnie zagotowuje przez kilka minut i chłodzi( np w wodzie,bulionie warzywnym,herbacie) jezelei ma to byc dodane do serka,jogurtu itp,ilość wody nalezy zmniejszyc wg proporcji
Witam serdecznie ! Mam malutki problem, moja koleżanka jest vegetarianką ze wzgledów religijnych i przez to nie moze spożywać żelatyny przez jej odzwierzęce pochodzenie. Przykro jej, że nie może spróbować takich rzeczy jak wszelkiego rodzaju pianki, galaretki czy ptasie mleczko wiec postanowiłam zrobić jej niespodzianke i znaleźć sposób na zastąpienie żelatyny, wiem już o agarze ale nadal nie wiem w jakich proporcjach powinno się go dodawać, czy np. gdy mam żelatynę w przepisie mogę w tej samej gramaturze dodać agar? A może któraś z Was ma już wypróbowane przepisy z agarem,jęsli tak to proszę o podpowiedź i z góry dziękuję!
Wyszukiwarka pokazała mi coś takiego. Poczytaj może się przyda http://wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=agar&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2= Chyba nie bardzo pomogłam ale się starałam.
Dziękuje bardzo ale niestety przegladałam juz te przepisy i nic z tego ale dzięki !
agar-pisze z doswiadczenia,łyżke agaru rozpuszcza sie w 300 ml płynu,następnie zagotowuje przez kilka minut i chłodzi( np w wodzie,bulionie warzywnym,herbacie) jezelei ma to byc dodane do serka,jogurtu itp,ilość wody nalezy zmniejszyc wg proporcji
a może da się coś pokombinować z pektyną /producent z Jasła/, jest to środek żelujący z jabłek chyba, używam przy robieniu dżemów
Użyj stabilizatora bezżelatynowego. Np. firmy Ecotrade.
Dziękuję bardzo za wszystkie porady ! Super!
http://przygodywkuchni.blogspot.com na tej stronce masz przepis na torcik szarlotkowy z agarem.