Forum

Kuchenne porady

Ocet jabłkowy - czy można wekować?

  • Autor: lizbona Data: 2013-01-16 19:03:00

     Witam...mam spore ilości octu jabłkowego domowej roboty..sukcesywnie go zużywam, ale nie mam możliwości przechowywania ok.5 litrów w lodówce....czy taki ocet można wekować?....i czy nie straci swoich właściwości prozdrowotnych?...a może bez wekowania i bez lodówki  da się przechować?...zimnej piwniczki niestety nie mam....może ktoś ma w tej materii jakieś doświadczenie....pozdrawiam.:)

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-01-16 19:57:50

    ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem i można go przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od światła

  • Autor: lizbona Data: 2013-01-16 20:03:52

    ..też tak myślałam...ale to jest bardzo świaży ocet, dopiero niedawno go zlałam ...czy nadal nie będzie fermentował?...boję się czy nie pojawi się pleśń....hmm, ale trzeba zaryzykować...

  • Autor: rs1107 Data: 2013-01-17 15:07:09

    Robię przysłowiowe "tony" octu, bo jest zdrowy i słuzy mojemu organizmowi. Piję go systematycznie. Mam też zapas octu. Po pierwsze jeden mam jeszcze nie zlany z jabłkami w słoikach, a reszta jest zlana w plastikowych butelkach i po prostu stoi na półce. mam taką butelkę nawet dwuletnią i jest naprawdę dobry. Nie bój się octu jabłkowego

  • Autor: lizbona Data: 2013-01-17 19:24:03

    ..też jestem amatorką octu jablkowego!...a więc..do szafki i niech stoi!...dzięki!

  • Autor: malibu Data: 2013-01-18 21:19:12

    Moja mama robi baaardzo dużo octu jabłkowego co roku i przechowuje go raczej w ciemnych butelkach. Jeśli takich akurat nie ma, to stara się postawić go po prostu w ciemniejszym miejscu ( w szafce w przedpokoju ma wygospodarowane miejsce). Czasem w occie jabłkowym zbiera się na wierzchu jakby galaretka, ale jest to jedynie pektyna i nie świadczy to o zepsuciu. Pozdrawiam ;o)

Przejdź do pełnej wersji serwisu