Witam was.od jakiegoś czasu próbuję przerzucić się na sól kamienną w mojej kuchni i jest pewien problem bo jaką bym nie kupiła to zgrzyta w zębach i nie wim czy ja trafiam na taką czy tak rzeczywiście ma być
Ta sól kamienna to chyba już taka jest, jest taka ciemna, jakby zanieczyszczona, kupiłam taką sól, ale nie dało się nią solić , bo własnie zgrzytała w zębach. Mnie najlepiej odpowiada sól drobna jodowana, lub sól morska, chociaż ta ostatnia jest droga:)
A kombinowałaś z młynkiem do mielenia soli? Od jakiegoś czasu mielę sól morską gruboziarnistą i używamy jej mniej, bo intensywniej nadaje słony smak. Używałam młynków Kamisa I Kotanyi, a poterm kupiłam oddzielny młynek do soli po tym, jak przy próbie napełnienia używanego mlyńca szkło jakimś cudem rozprysło się Mężu w rękach.
Myślę, że młynek nie tylko do soli morskiej, ale i kamiennej z naturalnymi zanieczyszczeniami mógłby się nadać.
Kamienna już tak ma. Ja jej używam do solanek (sery, mięso) i przetwoów. Natomiast do codziennego solenia używam morskiej. Jest droga owszem, ale my solimy tak mało, że nie wiem czy nam 1kg na rok wyjdzie.
Jakiś czas temu ogladałam program na temat soli ... w soli jodowanej jest zawsze substancja przeciwzbrylająca E536(konserwant) ....w soli kamiennej natomiast nie ....Od tej pory używam tylko sól kamienną :)
Jakiś czas temu ogladałam program na temat soli ... w soli jodowanej jest zawsze substancja przeciwzbrylająca E536(konserwant) ....w soli kamiennej natomiast nie ....Od tej pory używam tylko sól kamienną :)
Juz nie pamiętam od kiedy,ale używam prawie wyłącznie sól kopalną,czyli kamienną.Jeśli mogę podać,to kłodawska,ale to może dlatego,ze tylko taka jest u nas do zdobycia.Rzadziej-sól morską,a miałką,jodowaną,to moze "raz na ruski rok".Nic nam nie zgrzyta,gościom również.Do bezpośredniego solenia,jeśłi komuś pzreszkadza jej grubosć,też polecam młynek.
Używam soli kamiennej z Kłodawy pod tytułem "Szczypta smaku" nie zgrzyta bo jest beż zanieczyszczeń, ta zgrzytająca jest dobra ale używam tylko do kiszenia ogórków bo piask na dno opadnie. Ze Szczyptą smaku kisiłam kapustę wyszła świetnie. Poszukaj kamiennej ale dobrze oczyszczonej.
Do gotowania wsypuję sól kłodawską, bo tylko takiej używam, szufelką, natomiast do solenia pozostałych potraw używam młynka z ikei za parę groszy, i nie mam problemów z solą kamienną. Biała oczyszcona sól jest bez wartości, w przeciwieństwie do kamiennej. Zaskoczona jestem informacją, że sól morska ma jakieś antyzbrylacze, muszę to sprawdzić.
Witam was.od jakiegoś czasu próbuję przerzucić się na sól kamienną w mojej kuchni i jest pewien problem bo jaką bym nie kupiła to zgrzyta w zębach i nie wim czy ja trafiam na taką czy tak rzeczywiście ma być
A kamienna jest zdrowsza?? Dlaczego zmieniasz? pytam z ciekawości.
Ta sól kamienna to chyba już taka jest, jest taka ciemna, jakby zanieczyszczona, kupiłam taką sól, ale nie dało się nią solić , bo własnie zgrzytała w zębach. Mnie najlepiej odpowiada sól drobna jodowana, lub sól morska, chociaż ta ostatnia jest droga:)
A kombinowałaś z młynkiem do mielenia soli? Od jakiegoś czasu mielę sól morską gruboziarnistą i używamy jej mniej, bo intensywniej nadaje słony smak. Używałam młynków Kamisa I Kotanyi, a poterm kupiłam oddzielny młynek do soli po tym, jak przy próbie napełnienia używanego mlyńca szkło jakimś cudem rozprysło się Mężu w rękach.
Myślę, że młynek nie tylko do soli morskiej, ale i kamiennej z naturalnymi zanieczyszczeniami mógłby się nadać.
Kamienna już tak ma. Ja jej używam do solanek (sery, mięso) i przetwoów. Natomiast do codziennego solenia używam morskiej. Jest droga owszem, ale my solimy tak mało, że nie wiem czy nam 1kg na rok wyjdzie.
Jakiś czas temu ogladałam program na temat soli ... w soli jodowanej jest zawsze substancja przeciwzbrylająca E536(konserwant) ....w soli kamiennej natomiast nie ....Od tej pory używam tylko sól kamienną :)
Dokładnie, jak kupuje morską to też szukam bez antyzbtylacza, ale nie jest łatwo znaleźć.
Jakiś czas temu ogladałam program na temat soli ... w soli jodowanej jest
zawsze substancja przeciwzbrylająca E536(konserwant) ....w soli kamiennej
natomiast nie ....Od tej pory używam tylko sól kamienną :)
i nie zgrzyta ci w zębach?
Jakoś mi i moim domownikom nie zgrzyta .......przynajmniej nic o tym nie wiem ....:):):):)
Juz nie pamiętam od kiedy,ale używam prawie wyłącznie sól kopalną,czyli kamienną.Jeśli mogę podać,to kłodawska,ale to może dlatego,ze tylko taka jest u nas do zdobycia.Rzadziej-sól morską,a miałką,jodowaną,to moze "raz na ruski rok".Nic nam nie zgrzyta,gościom również.Do bezpośredniego solenia,jeśłi komuś pzreszkadza jej grubosć,też polecam młynek.
Używam soli kamiennej z Kłodawy pod tytułem "Szczypta smaku" nie zgrzyta bo jest beż zanieczyszczeń, ta zgrzytająca jest dobra ale używam tylko do kiszenia ogórków bo piask na dno opadnie. Ze Szczyptą smaku kisiłam kapustę wyszła świetnie. Poszukaj kamiennej ale dobrze oczyszczonej.
Do gotowania wsypuję sól kłodawską, bo tylko takiej używam, szufelką, natomiast do solenia pozostałych potraw używam młynka z ikei za parę groszy, i nie mam problemów z solą kamienną. Biała oczyszcona sól jest bez wartości, w przeciwieństwie do kamiennej. Zaskoczona jestem informacją, że sól morska ma jakieś antyzbrylacze, muszę to sprawdzić.
Pewnie zależy jaka sól morska, ale moja ma:akurat była tylko taka w pobliskim sklepie, nawet nie zwróciłam uwagi na skład.
sól kopalna ma mikroelementy.Warzona takich nie posiada.W Polsce jest obowiązek wzbogacania kazdej soli jedynie o jod.