Forum

Kuchenne porady

Popękane ciasto w pierogach

  • Autor: ala5a Data: 2013-01-24 13:17:19

    Kochane Żarłoczki proszę o poradę. W pierogach zamrożonych pęka mi ciasto, dodam że do mąki daję sól, trochę oleju i cieplą wodę, Może powinnam dodać jajko?  Proszę o pomoc.

  • Autor: rs1107 Data: 2013-01-24 13:34:48

    Mówimy o surowych pierogach? Może nie chodzi tu o ciasto tylko farsz? Farsz ma duzo wody i powiększa swoją objętość rozpychając ciasto.

  • Autor: ala5a Data: 2013-01-24 16:40:08

    Moje pierogi są ugotowane i jak są zimne wtedy porcjuje a farszu tez nie ma duzo , bo ja osobiście nie lubię.

    A może za dużo oleju?

     

  • Autor: as Data: 2013-01-24 14:56:47

    Ja mrożę ugotowane ruskie pierogi i mi nie pękają

    Dopisano 13-01-24 21:34:36:

    Ciasto robię z mąki, wrzącej wody i masła. Surowe super się wałkuje. Nie drze się. Ugotowane jest mięciutkie. Rozpływa się w ustach.

  • Autor: RENIA KROLLL Data: 2013-01-24 15:04:27

    ja wyjmuje pierogi z zamrazarki i czekam troche 

    zeby nabrały temperatury pokojowej i wtedy gotuje pomaga nie pękają

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-01-24 15:17:53

    Jak mrozisz surowe to będą pękać ja mrożę ugotowane i wszystko jest ok

  • Autor: jannaj Data: 2013-01-24 15:27:30

    Ja mrożę surowe i nic mi nie pęka.

  • Autor: hela36 Data: 2013-01-24 17:42:54

    Ja również mrożę surowe jakiekolwiek pierogi i nie pękają a jajka do ciasta nie daję

  • Autor: jannaj Data: 2013-01-24 19:27:38


    Jajka także nie daję. Makę zalewam wrzątkiem.

  • Autor: agacik33 Data: 2013-01-24 23:13:31

    hm ja mrozę  wszystkie surowe i nic mi nie pęka ( do ciasta dodaje troche soli, tłuszczu (maslo/mix maslany jakiś i ciepłą wode), więc nie wiem co jest przyczyną

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-01-24 20:33:45

    ja daję jajko natomiast nigdy nie dawałam oleju

  • Autor: domia Data: 2013-01-25 08:20:00

    Nigdy do ciasta pierogowego nie dawalam oleju. Wrzatek, sól, jajko. Zawsze mroże surowe. Jak nachodzi nas na nie ochota, wyciągam z zamrazarki i bezpośrednio wrzucam do wrzącej, lekko posolonej wody. Nigdy nie miałam problemu z ciastem..

    Spróbuj zrobić ciasto bez dodatku oleju, na pewno Ci wyjdzie i bedziesz zadowolona. Ewentualnie spójrz w przepis pierogowy megi65. Tez z niego wychodzą dobre.

  • Autor: ala5a Data: 2013-01-26 09:53:14

    Wykorzystam wszystkie Wasze rady i opinie i sprawdzę przepis megi65.

    Dziękuję i pozdrawiam


  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-26 10:57:17

    Pękanie to nie wina oleju.Robię różnie pierogi-czasem z olejem,czasem bez,kilka razy również z miękkim masłem.Nigdy mi nie pękały,a zamrażam często.Wcześniej surowe,a od wielu lat gotowane.Odgrzewam je na parze lub na patelni,na tłuszczu,po prostu podsmażam.

  • Autor: maga70 Data: 2013-01-25 09:03:11

    Ja mroże surowe dodaje do mąki jajko ,sól, olej,  gorącą wode,pierogi są pyszne i nigdy nie pękają.Zamrożone wrzucam na wrzątek i jest ok.

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-01-28 07:28:08

    a po co dodajecie do ciasta ten olej?

  • Autor: vanessa862 Data: 2013-01-28 08:19:26

    Jak daję to jest bardziej elastyczne.

  • Autor: agunia6864 Data: 2013-01-26 11:40:31

    Ja nigdy nie dodaję do ciasta na  pierogi jajek. Zawsze tylko ciepłą wodę i mąke i wychodzą takie delikatne i miękkie. Być może dlatego , że dodałaś gorącą wodę? lub za długo pierogi leżały w zarażarce? Spróbuj zrobić pierogi na mące i wodzie , naprawde polecam ;) Pozdrawiam

  • Autor: almad Data: 2013-01-26 15:32:09

    to jest najlepszy jak dla mnie przepis na ciasto do pierogów 

    http://wielkiezarcie.com/recipe13609.html

    kiedyś miałam właśnie problem z ciastem, które się rozklejało, pękało....

    teraz robie ciasto tylko z tego przepisu i mroże ugotowane (obojkętne z jakim farszem) - wystudzone i -zawsze obtaczam je w oleju - jak mamy na nie ochotę to wyjmuję, rozmrażam i podsmażam na patelni już bez dodatku tłuszcu - nie lubimy gotowanych tylko podsmażamy

Przejdź do pełnej wersji serwisu