Kochane Żarłoczki proszę o poradę. W pierogach zamrożonych pęka mi ciasto, dodam że do mąki daję sól, trochę oleju i cieplą wodę, Może powinnam dodać jajko? Proszę o pomoc.
hm ja mrozę wszystkie surowe i nic mi nie pęka ( do ciasta dodaje troche soli, tłuszczu (maslo/mix maslany jakiś i ciepłą wode), więc nie wiem co jest przyczyną
Nigdy do ciasta pierogowego nie dawalam oleju. Wrzatek, sól, jajko. Zawsze mroże surowe. Jak nachodzi nas na nie ochota, wyciągam z zamrazarki i bezpośrednio wrzucam do wrzącej, lekko posolonej wody. Nigdy nie miałam problemu z ciastem..
Spróbuj zrobić ciasto bez dodatku oleju, na pewno Ci wyjdzie i bedziesz zadowolona. Ewentualnie spójrz w przepis pierogowy megi65. Tez z niego wychodzą dobre.
Pękanie to nie wina oleju.Robię różnie pierogi-czasem z olejem,czasem bez,kilka razy również z miękkim masłem.Nigdy mi nie pękały,a zamrażam często.Wcześniej surowe,a od wielu lat gotowane.Odgrzewam je na parze lub na patelni,na tłuszczu,po prostu podsmażam.
Ja nigdy nie dodaję do ciasta na pierogi jajek. Zawsze tylko ciepłą wodę i mąke i wychodzą takie delikatne i miękkie. Być może dlatego , że dodałaś gorącą wodę? lub za długo pierogi leżały w zarażarce? Spróbuj zrobić pierogi na mące i wodzie , naprawde polecam ;) Pozdrawiam
to jest najlepszy jak dla mnie przepis na ciasto do pierogów
http://wielkiezarcie.com/recipe13609.html
kiedyś miałam właśnie problem z ciastem, które się rozklejało, pękało....
teraz robie ciasto tylko z tego przepisu i mroże ugotowane (obojkętne z jakim farszem) - wystudzone i -zawsze obtaczam je w oleju - jak mamy na nie ochotę to wyjmuję, rozmrażam i podsmażam na patelni już bez dodatku tłuszcu - nie lubimy gotowanych tylko podsmażamy
Kochane Żarłoczki proszę o poradę. W pierogach zamrożonych pęka mi ciasto, dodam że do mąki daję sól, trochę oleju i cieplą wodę, Może powinnam dodać jajko? Proszę o pomoc.
Mówimy o surowych pierogach? Może nie chodzi tu o ciasto tylko farsz? Farsz ma duzo wody i powiększa swoją objętość rozpychając ciasto.
Moje pierogi są ugotowane i jak są zimne wtedy porcjuje a farszu tez nie ma duzo , bo ja osobiście nie lubię.
A może za dużo oleju?Ja mrożę ugotowane ruskie pierogi i mi nie pękają
Dopisano 13-01-24 21:34:36:
Ciasto robię z mąki, wrzącej wody i masła. Surowe super się wałkuje. Nie drze się. Ugotowane jest mięciutkie. Rozpływa się w ustach.ja wyjmuje pierogi z zamrazarki i czekam troche
zeby nabrały temperatury pokojowej i wtedy gotuje pomaga nie pękają
Jak mrozisz surowe to będą pękać ja mrożę ugotowane i wszystko jest ok
Ja mrożę surowe i nic mi nie pęka.
Ja również mrożę surowe jakiekolwiek pierogi i nie pękają a jajka do ciasta nie daję
Jajka także nie daję. Makę zalewam wrzątkiem.
hm ja mrozę wszystkie surowe i nic mi nie pęka ( do ciasta dodaje troche soli, tłuszczu (maslo/mix maslany jakiś i ciepłą wode), więc nie wiem co jest przyczyną
ja daję jajko natomiast nigdy nie dawałam oleju
Nigdy do ciasta pierogowego nie dawalam oleju. Wrzatek, sól, jajko. Zawsze mroże surowe. Jak nachodzi nas na nie ochota, wyciągam z zamrazarki i bezpośrednio wrzucam do wrzącej, lekko posolonej wody. Nigdy nie miałam problemu z ciastem..
Spróbuj zrobić ciasto bez dodatku oleju, na pewno Ci wyjdzie i bedziesz zadowolona. Ewentualnie spójrz w przepis pierogowy megi65. Tez z niego wychodzą dobre.
Wykorzystam wszystkie Wasze rady i opinie i sprawdzę przepis megi65.
Dziękuję i pozdrawiam
Pękanie to nie wina oleju.Robię różnie pierogi-czasem z olejem,czasem bez,kilka razy również z miękkim masłem.Nigdy mi nie pękały,a zamrażam często.Wcześniej surowe,a od wielu lat gotowane.Odgrzewam je na parze lub na patelni,na tłuszczu,po prostu podsmażam.
Ja mroże surowe dodaje do mąki jajko ,sól, olej, gorącą wode,pierogi są pyszne i nigdy nie pękają.Zamrożone wrzucam na wrzątek i jest ok.
a po co dodajecie do ciasta ten olej?
Jak daję to jest bardziej elastyczne.
Ja nigdy nie dodaję do ciasta na pierogi jajek. Zawsze tylko ciepłą wodę i mąke i wychodzą takie delikatne i miękkie. Być może dlatego , że dodałaś gorącą wodę? lub za długo pierogi leżały w zarażarce? Spróbuj zrobić pierogi na mące i wodzie , naprawde polecam ;) Pozdrawiam
to jest najlepszy jak dla mnie przepis na ciasto do pierogów
http://wielkiezarcie.com/recipe13609.html
kiedyś miałam właśnie problem z ciastem, które się rozklejało, pękało....
teraz robie ciasto tylko z tego przepisu i mroże ugotowane (obojkętne z jakim farszem) - wystudzone i -zawsze obtaczam je w oleju - jak mamy na nie ochotę to wyjmuję, rozmrażam i podsmażam na patelni już bez dodatku tłuszcu - nie lubimy gotowanych tylko podsmażamy