Forum

Kuchenne porady

Boczniaki

  • Autor: Olciaa Data: 2013-01-24 19:02:07

    mam zamrożone 2 opakowania boczniaków,mam pytanie,czy boczniaki nadają sie na pizze zamiast pieczarek?nigdy tych grzybów nie robiłam i w sumie nie wiem jak smakują.

    pozdrawiam

  • Autor: hela36 Data: 2013-01-24 19:35:57

    Boczniaki są bardzo dobre na pizze smażę jak pieczarki z cebulką 

  • Autor: megi65 Data: 2013-01-24 19:51:23

    Swieży boczniak owszem .. mam obawy ,ze zamrożony jest bardzo napity wodą  , możesz pięknego zakalczyka wyprodukowac zamiast chrupiącj pizzy .(((  Ja nie ryzykowałabym .. ))

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2013-01-24 19:54:26

    A gdybyś te boczniaki posmażyła przed połozeniem na pizze. Wtedy nie będzie zakalca. Jadłam smażone boczniaki, dla mnie bez rewelacji, ale mąż uwielbia

  • Autor: mggi63 Data: 2013-01-24 19:57:25

  • Autor: momik Data: 2013-01-24 20:24:17

    Pamiętam, że jak się boczniaki pokazały na rynku to swego czasu zapanowała moda na boczniaki a'la flaki; moi wegetariańscy znajomi zjadali się zapamiętale tą zupką :)

  • Autor: bubus Data: 2013-01-24 22:42:09

    moja znajoma czesto robi boczniaki wdg tego przepisu( kuchnia wegetarianska autorka" quinoamatorka" ) :Boczniaki z papryką (6 porcji)

    6 łyżek oleju
    800 g pokrojonych w paski boczniaków
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
    1 czubata łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki (może być pieprz kajeński)
    dodałam też trochę węgierskiej pasty z papryki, jednak jeśli nie macie, tragedii nie będzie
    około 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz i cukier do smaku
    śmietana
    do posypania, jak prawie zawsze u mnie - natka pietruszki
    Boczniaki przyrumienić na trzech łyżkach oleju i zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju smażyć przez kilka minut cebulę i paprykę - gdy będą już słodkawe, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wraz z boczniakami i przecierem pomidorowym przełożyć do garnka i zalać wodą lub bulionem tak, by płyn przykrył składniki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Zabielić śmietaną. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszami.
    albo mzna je panierowac i piec na oleju jak frytki .

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-01-25 08:08:03

    Bardzo dobre są flaczki z boczniaków z krojonym baleronem w paseczki.

  • Autor: Ania35 Data: 2013-01-25 08:25:58

    Rozmroź boczniaki i podsmaż je z cebulką. Nakładaj na pizze i będzie git!!! Surowe po rozmrożeniu mają dużo wody i rzeczywiście może wyjść zakalec. Jak będziesz miała świerze boczniaki, to usmaż je jak schabowe- pycha!!!

  • Autor: emeska1974 Data: 2013-01-25 20:02:55

    Boczniaki nie mają smaku- nie polecam

  • Autor: emeska1974 Data: 2013-01-25 20:04:32

    Ja bym wyrzuciła tym bardziej, że mrożone - weź pieczarki  i bedzie Ok ale z boczniaków bym zrezygnowała są okropne

  • Autor: Zośka Data: 2013-01-25 21:57:58

    SMAK- to kwestia gustu, który każdy ma "swój". Może nie nalezy od razu zniechęcać, niech spróbuje i oceni sama.   Boczniaki, jako grzyby są wartościowe, a przyrządzić je można na wiele sposobów i gdzieś znaleźć ich smak.

  • Autor: Jola666 Data: 2013-01-27 14:37:41

    Mają smak ! I to prześwietny ! Choć takie mrożone ,nie wiem ...... Zawsze urzywam świerzych .Kotlety z nich Alla schabowe są wyśmienite .Mrożonych chba próbowałaś ( a ja nie ) i stąd ta niechęć .

  • Autor: majolika Data: 2013-01-27 16:11:36

    Mnie akurat smakują boczniaki.Podobno maja więcej wartości od pieczarek.Pomijam,że pieczarki sa  chemicznie bielone naogół.Ja ogół smażę je sautee lub robię z nich "flaczki".Ale znam ludzi, którze je duszą z warzywami, dodają do zup, do sosów, gulaszu.Kilkoro moich znajomych zakupiło tzw baloty nasączone grzybnią boczniaka i cały sezon mają swoje boczniaki .Jest ich tak duzo, że nie raz jestem nimi obdarowywana.Można je na pewno ususzyć i zrobić z nich proszek grzybowy dodawany do sosów.Słyszałam również, że robi się je w zalewie octowej.

  • Autor: trylobicik Data: 2013-01-27 17:08:04

    Pierwszy raz słyszę o bielonych chemicznie pieczarkach. To są grzyby o białym kolorze, jest też odmiana brązowa. Te, które sobie dziko rosną na łąkach też są białe. Można kupić też zaszczepiony grzybnią torf i w piwnicy wychodować własne pieczarki.

  • Autor: majolika Data: 2013-01-27 21:41:27

    Mój znajomy ma pieczarkarnię.Sam tych pieczarek nie je.))Z tego co sie dowiedzialam, to praktyka wielu pieczarkarzy.Bilelą je podobno w odpowiednim okresie wzrostu- roztworami chloru.Podobno jest to dopuszczalne ))Nie twierdzę, że tak robią wszyscy.W dzisiejszych czasach tak naprawdę pewnosć, że żywnosć nie jest potraktowana jakąś chemia masz tylko wtedy, kiedy sam wyhodujesz.Nawet ekologiczna nie raz jest oszukana.

  • Autor: trylobicik Data: 2013-01-27 22:09:26

    Tylko po co mają je bielić, jak one z natury są białe.

  • Autor: as Data: 2013-01-27 22:12:58

    Też tego nie rozumiem. Teściowa kupiła sobie kilka lat temu grzybnię. Pieczarki super rosły i bez bielenia były białe.

  • Autor: majolika Data: 2013-01-27 23:52:02

    http://dwutlenekchloru.com/?p=p_17 w tabeli jest napisane do czego używany jest ten srodek.

  • Autor: mahika Data: 2013-01-28 00:46:43

    Bo ludzie sobie życzą "idealnie" białe, w dodatku przez długi czas.

    Znajomy też mi opowiadał co sie robi z pieczarkami, kiedy miał pieczarkarnie.
    Mowił że dla rodziny miał wydzielony kawałek - bez chemii.

    Co nie znaczy ze to jest mocno trujące,
    bo grzyb od chloru ginie,
    nie znaczy też że boczniaków się niczym nie podsypuje.

Przejdź do pełnej wersji serwisu