Jak człowiek nie ma problemów to ich szuka. Mam kuchenkę gazowo elektryczną firmy Mastercook. Wydaje mi się, że powoli piecze piekarnik. Zaczęłam sprawdzać czy działa odpowiednio. Moje spostrzeżenia:
- grzałka dolna o mocy 1,3 kW nagrzewa się w 9-10 min do temperatury 70 stopni
- grzałka górna o mocy 0,7 kW nagrzewa się w 4 min do temperatury 70 stopni
Czy ktoś ma taka kuchenkę i mógł by sprawdzić jak długo nagrzewa się u Was?
Ja mam kuchnie gazową , a piekarnik na prąd i bardzo szybko się nagrzewa, właśnie piekę kurczaka w 220 st, za kilka minut obniżę temperaturę.Poczytaj dokładnie, wszystkie grzałki powinny się nagrzewać do tylu stopni, ile masz na pokrętle temperatury, czyli w moim przypadku 250 st C. Gdy włączam piekarnik , zapala się lampka, gdy nagrzeje do temperatury którą nastawiłam , lampka gaśnie .Jeżeli ci nagrzewa tylko do 70 st C , to coś tam musi być nie tak i trzeba kuchnię zareklamować.
Moge nagrzać do maxa. Chodzi mi, że wydaje mi sie, że za wolno. 70 stopni to sama ustawiłam by sprawdzić czy grzałki działają i jak szybko osiągnął temperaturę.
Jak piekłam Twoją zapiekankę z ziemnikami i mięsem mielonym to ziemniaki ugotowałam prawie do miękkości.mięso niestety tylko zmieniłam kolor jak pisałaś. Po 40 min pieczenia ser się ładnie przyrumienił ale ziemniaki ani mięso przez ten czas w piekarniku wcale się nie zmieniły.
Ja mam Mastercook, teraz nie dam rady sprawdzić bo w piekarniku siedzi biszkopt. Ale wiem, że w 6 min. nagrzewa się do temp. 180 *C. Możesz mieć problem z termostatem albo z czujnikiem temp.
Mój mastercook future nagrzewa się do 180 w ok. 10min. Mnie wkurza tylko zapalanie gazu. Często gaśnie gaz, gdy puszczam gałkę (mimo, że wciskam ją kilka sekund) i muszę ją wcisnąć jeszcze raz. Za dużo elektroniki na niskim poziomie. Radzę uważać przy zakupie. A trochę kosztowała ta kuchenka.
Też mam Mastercooka i jestem caly czas niezadowolona jak nastawię nieraz na 160 stopni to caly czas pokazuje że sie nagrzewa i po pol godzinie nieraz sie wylączy grzanie.Nie polecam tej kuchenki.
Sprawa sie wyjaśniła. W czwartek jak piekłam w piekarniku wywaliło mi korki. Wczoraj piekłam placek. Piekł sie dłużej niż zwykle. Nie wyrósł. Jest tłusty, chociaż robiony tak jak zawsze. Oczywiście nadaje się do jedzenia i pół już nie ma. Dziś sprawdziłam jeszcze raz i po 10 min nie nagrzała mi dolna grzałka do 70 C i piekarnik był zimny. Czyli całkiem padła mi grzałka dolna już.
Jak człowiek nie ma problemów to ich szuka. Mam kuchenkę gazowo elektryczną firmy Mastercook. Wydaje mi się, że powoli piecze piekarnik. Zaczęłam sprawdzać czy działa odpowiednio. Moje spostrzeżenia:
- grzałka dolna o mocy 1,3 kW nagrzewa się w 9-10 min do temperatury 70 stopni
- grzałka górna o mocy 0,7 kW nagrzewa się w 4 min do temperatury 70 stopni
Czy ktoś ma taka kuchenkę i mógł by sprawdzić jak długo nagrzewa się u Was?
Ja mam kuchnie gazową , a piekarnik na prąd i bardzo szybko się nagrzewa, właśnie piekę kurczaka w 220 st, za kilka minut obniżę temperaturę.Poczytaj dokładnie, wszystkie grzałki powinny się nagrzewać do tylu stopni, ile masz na pokrętle temperatury, czyli w moim przypadku 250 st C. Gdy włączam piekarnik , zapala się lampka, gdy nagrzeje do temperatury którą nastawiłam , lampka gaśnie .Jeżeli ci nagrzewa tylko do 70 st C , to coś tam musi być nie tak i trzeba kuchnię zareklamować.
Moge nagrzać do maxa. Chodzi mi, że wydaje mi sie, że za wolno. 70 stopni to sama ustawiłam by sprawdzić czy grzałki działają i jak szybko osiągnął temperaturę.
Jak piekłam Twoją zapiekankę z ziemnikami i mięsem mielonym to ziemniaki ugotowałam prawie do miękkości.mięso niestety tylko zmieniłam kolor jak pisałaś. Po 40 min pieczenia ser się ładnie przyrumienił ale ziemniaki ani mięso przez ten czas w piekarniku wcale się nie zmieniły.
Ja mam Mastercook, teraz nie dam rady sprawdzić bo w piekarniku siedzi biszkopt. Ale wiem, że w 6 min. nagrzewa się do temp. 180 *C. Możesz mieć problem z termostatem albo z czujnikiem temp.
Temp.70*C, czas nagrzewania 1 min 46 sek.
Mastercook elektryczny? Jakie ustawienia (które grzałki ) włączyłaś?? Przed włączeniem był wystudzony?
Piekarnik był zimny. Ustawienia góra-dól.
Mój mastercook future nagrzewa się do 180 w ok. 10min. Mnie wkurza tylko zapalanie gazu. Często gaśnie gaz, gdy puszczam gałkę (mimo, że wciskam ją kilka sekund) i muszę ją wcisnąć jeszcze raz. Za dużo elektroniki na niskim poziomie. Radzę uważać przy zakupie. A trochę kosztowała ta kuchenka.
Z gazem nie mam problemu .Nie gaśnie mi. Nawet zapaalrka w gałce działa ponad 9 lat bez problemu.
Też mam Mastercooka i jestem caly czas niezadowolona jak nastawię nieraz na 160 stopni to caly czas pokazuje że sie nagrzewa i po pol godzinie nieraz sie wylączy grzanie.Nie polecam tej kuchenki.
Sprawa sie wyjaśniła. W czwartek jak piekłam w piekarniku wywaliło mi korki. Wczoraj piekłam placek. Piekł sie dłużej niż zwykle. Nie wyrósł. Jest tłusty, chociaż robiony tak jak zawsze. Oczywiście nadaje się do jedzenia i pół już nie ma. Dziś sprawdziłam jeszcze raz i po 10 min nie nagrzała mi dolna grzałka do 70 C i piekarnik był zimny. Czyli całkiem padła mi grzałka dolna już.