Forum

Kuchenne porady

Mąka gryczana

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-01-31 12:24:24

    Witam,

    Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu, który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało. Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z użyciem takiej mąki.

  • Autor: majolika Data: 2013-01-31 13:06:13

    Makaron soba.Wejdz na Yotube, tam są filmiki jak go zrobić.nie jest to łatwe,, bo mąka gryczana nie posiada glutenu, czyli kiepsko się skleja(gluten to taki jakby klej w mące  obrazowo mówiąc).Dlatego japończycy do makaronu soba dodają trochę mąki pszennej.często..Przyznam się jednak,że nie jest to łatwe , zrobienie tego makaronu, ja chyba z 2 razy popsułam zanim wyszedl mi pierwszy w miare do zjedzenia))Ale warto było, bo jest baaardzo smaczny.Ja mam uczulenie na gluten i zwyklych makaronów nie za bardzo mogę jesć))Pozdrawiam.

  • Autor: majolika Data: 2013-01-31 13:14:25

    Znalazlam link do filmiku o robieniu makaronu "soba". Oto on-https://www.youtube.com/watch?v=fz2PYIaC8fU

  • Autor: dajanka Data: 2013-01-31 15:09:11

    Ja ze swojej str proponuję naleśniki, bo są naprawdę pyszne takie brązowo złociste. Pasują chyba do każdego nadzienia, jakie sobie zamarzysz smakują tak ze szpinakiem, czy z mięsem i sosem, jak i z ciepłym dżemem jabłkowym:)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-01-31 15:20:11

    Magda,bardzo smkują nam "kluski kładzione" z mąki (lub z mąką) gryczaną,które mam w swoich przepisach.Możesz tez zrobić pierogi-mnie smakują z serem..mąkę gryczaną wymieszać z pszenną.Reszta,jak lubisz.

  • Autor: martok Data: 2013-01-31 16:42:57

    Znalazłem w internecie taki prościutki przepis:

     „Gryczane kopytka z zielonym pesto

    • 40 dkg ziemniaków
    • 50 dkg twarogu
    • 2 szklanki mąki gryczanej (może być też inna)
    • 4 jajka
    • mąka do podsypania stolnicy
    • sól

    Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej - najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będą zbyt suche można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.”

    Oczywiście - jak sądzę - zamiast pesto można zrobić jakiś sos. Sam tego przepisu nie wypróbowałem, ale prawdę mówiąc - kopyta jak kopytka – co tu miałoby nie wyjść? Więc może się przyda. Pozdrawiam - M

  • Autor: smakosia Data: 2013-02-08 12:38:19

    Magda, wypróbowałaś jakiś przepis?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-04 23:29:21

    Nie zdążyłam. Ale w tym tyg. wypróbuję i napiszę o rezultatach.

  • Autor: pestojad Data: 2013-03-04 14:06:27

    Witam, Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką
    gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu,
    który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może
    ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało.
    Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów
    brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z
    użyciem takiej mąki.

    możesz zrobic z tego tortille i bedzie super razem z sałata łososiem wedzonym i pomidorami. Ja uzywałam takiej maki wyszła pyszna. 

    http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-gryczana,id-38168

Przejdź do pełnej wersji serwisu