Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu, który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało. Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z użyciem takiej mąki.
Makaron soba.Wejdz na Yotube, tam są filmiki jak go zrobić.nie jest to łatwe,, bo mąka gryczana nie posiada glutenu, czyli kiepsko się skleja(gluten to taki jakby klej w mące obrazowo mówiąc).Dlatego japończycy do makaronu soba dodają trochę mąki pszennej.często..Przyznam się jednak,że nie jest to łatwe , zrobienie tego makaronu, ja chyba z 2 razy popsułam zanim wyszedl mi pierwszy w miare do zjedzenia))Ale warto było, bo jest baaardzo smaczny.Ja mam uczulenie na gluten i zwyklych makaronów nie za bardzo mogę jesć))Pozdrawiam.
Ja ze swojej str proponuję naleśniki, bo są naprawdę pyszne takie brązowo złociste. Pasują chyba do każdego nadzienia, jakie sobie zamarzysz smakują tak ze szpinakiem, czy z mięsem i sosem, jak i z ciepłym dżemem jabłkowym:)
Magda,bardzo smkują nam "kluski kładzione" z mąki (lub z mąką) gryczaną,które mam w swoich przepisach.Możesz tez zrobić pierogi-mnie smakują z serem..mąkę gryczaną wymieszać z pszenną.Reszta,jak lubisz.
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej - najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będą zbyt suche można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.”
Oczywiście - jak sądzę - zamiast pesto można zrobić jakiś sos. Sam tego przepisu nie wypróbowałem, ale prawdę mówiąc - kopyta jak kopytka – co tu miałoby nie wyjść? Więc może się przyda. Pozdrawiam - M
Witam, Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu, który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało. Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z użyciem takiej mąki.
możesz zrobic z tego tortille i bedzie super razem z sałata łososiem wedzonym i pomidorami. Ja uzywałam takiej maki wyszła pyszna.
Witam,
Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu, który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało. Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z użyciem takiej mąki.
Makaron soba.Wejdz na Yotube, tam są filmiki jak go zrobić.nie jest to łatwe,, bo mąka gryczana nie posiada glutenu, czyli kiepsko się skleja(gluten to taki jakby klej w mące obrazowo mówiąc).Dlatego japończycy do makaronu soba dodają trochę mąki pszennej.często..Przyznam się jednak,że nie jest to łatwe , zrobienie tego makaronu, ja chyba z 2 razy popsułam zanim wyszedl mi pierwszy w miare do zjedzenia))Ale warto było, bo jest baaardzo smaczny.Ja mam uczulenie na gluten i zwyklych makaronów nie za bardzo mogę jesć))Pozdrawiam.
Znalazlam link do filmiku o robieniu makaronu "soba". Oto on-https://www.youtube.com/watch?v=fz2PYIaC8fU
Może w tych propozycjach znajdziesz jakieś natchnienie?
http://zdrowienawidelcu.pl/tag/maka-gryczana/
http://smakowitychleb.pl/chleb-gryczany/
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/strapaczki_gryczane2
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kopytka_gryczane_i_duszone_zeberka
http://www.mojegotowanie.pl/nalesniki/nalesniki_gryczane_ze_szpinakiem
Ja ze swojej str proponuję naleśniki, bo są naprawdę pyszne takie brązowo złociste. Pasują chyba do każdego nadzienia, jakie sobie zamarzysz smakują tak ze szpinakiem, czy z mięsem i sosem, jak i z ciepłym dżemem jabłkowym:)
Magda,bardzo smkują nam "kluski kładzione" z mąki (lub z mąką) gryczaną,które mam w swoich przepisach.Możesz tez zrobić pierogi-mnie smakują z serem..mąkę gryczaną wymieszać z pszenną.Reszta,jak lubisz.
Znalazłem w internecie taki prościutki przepis:
„Gryczane kopytka z zielonym pesto
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej - najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia. Kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będą zbyt suche można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.”
Oczywiście - jak sądzę - zamiast pesto można zrobić jakiś sos. Sam tego przepisu nie wypróbowałem, ale prawdę mówiąc - kopyta jak kopytka – co tu miałoby nie wyjść? Więc może się przyda. Pozdrawiam - M
Magda, wypróbowałaś jakiś przepis?
Nie zdążyłam. Ale w tym tyg. wypróbuję i napiszę o rezultatach.
Witam, Przeszukałam zasoby WŻ w poszukiwaniu przepisów z mąką
gryczaną i oprócz moich Blinów grycznych - przepisu,
który przywiozłam z Rosji nie znalazłam praktycznie nic... Może
ktoś się podzieli jakimś przepisem, bo trochę mąki mi jeszcze zostało.
Myślałam o jakiś gofrach na słono, czy pierogach, ale przepisów
brak. Pomóżcie, może gdzieś zachomikowliście jakiś dobry przepis z
użyciem takiej mąki.
możesz zrobic z tego tortille i bedzie super razem z sałata łososiem wedzonym i pomidorami. Ja uzywałam takiej maki wyszła pyszna.
http://www.bdsklep.pl/melvit-1kg-maka-gryczana,id-38168