Forum

Kuchenne porady

Jak dlugo mozna trzymac margaryne w lodowce ?Po terminie ważnosci.

• Autor: morisek11 Data: 2013-02-01 11:43:50

Pytanie jak w/w.Mam w lodowce 3 margaryny.Termin waznosci do wczoraj byl.Czy moge je jeszcze uzyc i trzymac miesiac w lodowce?

• Autor: ekkore Data: 2013-02-01 11:48:30

termin ważności określa tylko teoretycznie termin przydatności do spożycia - po nim producent nie bierze odpowiedzialności za produkt.

margarynę możesz  używać - dopóki nie zmieni koloru i zapachu - i jedno, i drugie jest charakterystyczne.

Oczywiście lepiej zużyć jak najprędzej - żeby nie stanąć przed faktem konieczności wyrzucenia.

• Autor: Paola_r Data: 2013-02-01 13:25:33

Koniecznie sprawdź kolor i zapach, jak radzi ekkore. Kosztowałam kiedyś kawałek ciasta, gdzie było przeterminowane masło. Koleżanka się prawie obraziła. Bo czuć było wypieczonym, nieświeżym tłuszczem.

Jeśli kupujesz coś w promocji 5 za cenę 3, lepiej chyba od razu zamrozić, niż margarynę, czy masło trzymać w lodówce, gdzie jest oprócz Daty narażone na wchłonięcie zapachów,  W zamrażarce też może, ale ciut mniejsze prawdopobieństwo.

• Autor: mggi63 Data: 2013-02-01 13:06:49

Możesz zamroźić spokojnie

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-01 16:55:04

Ja zawsze kupuję więcej margaryny, najlepsza jest tortowa z biedronki. Każdą wkładam do torebki śniadaniowej i zamrażam wszystkie, Jak mi potrzeba, to  wyjmuję dzień wcześniej:)

• Autor: Seventeen Data: 2013-02-03 13:59:18

w większości tego rodzaju produktów faktyczny czas przydatnosci można wydłużyc o jedną trzecią całkowitegoczasu przydatnosci ;oczywiście zalezy to od warunków przechowywania,ale moim zdaniem ważny też jest zdrowy rozsądek i użycie takich produkt ow po obróbce cieplnej

Przejdź do pełnej wersji serwisu