Koniecznie sprawdź kolor i zapach, jak radzi ekkore. Kosztowałam kiedyś kawałek ciasta, gdzie było przeterminowane masło. Koleżanka się prawie obraziła. Bo czuć było wypieczonym, nieświeżym tłuszczem.
Jeśli kupujesz coś w promocji 5 za cenę 3, lepiej chyba od razu zamrozić, niż margarynę, czy masło trzymać w lodówce, gdzie jest oprócz Daty narażone na wchłonięcie zapachów, W zamrażarce też może, ale ciut mniejsze prawdopobieństwo.
Ja zawsze kupuję więcej margaryny, najlepsza jest tortowa z biedronki. Każdą wkładam do torebki śniadaniowej i zamrażam wszystkie, Jak mi potrzeba, to wyjmuję dzień wcześniej:)
w większości tego rodzaju produktów faktyczny czas przydatnosci można wydłużyc o jedną trzecią całkowitegoczasu przydatnosci ;oczywiście zalezy to od warunków przechowywania,ale moim zdaniem ważny też jest zdrowy rozsądek i użycie takich produkt ow po obróbce cieplnej
Pytanie jak w/w.Mam w lodowce 3 margaryny.Termin waznosci do wczoraj byl.Czy moge je jeszcze uzyc i trzymac miesiac w lodowce?
termin ważności określa tylko teoretycznie termin przydatności do spożycia - po nim producent nie bierze odpowiedzialności za produkt.
margarynę możesz używać - dopóki nie zmieni koloru i zapachu - i jedno, i drugie jest charakterystyczne.
Oczywiście lepiej zużyć jak najprędzej - żeby nie stanąć przed faktem konieczności wyrzucenia.
Koniecznie sprawdź kolor i zapach, jak radzi ekkore. Kosztowałam kiedyś kawałek ciasta, gdzie było przeterminowane masło. Koleżanka się prawie obraziła. Bo czuć było wypieczonym, nieświeżym tłuszczem.
Jeśli kupujesz coś w promocji 5 za cenę 3, lepiej chyba od razu zamrozić, niż margarynę, czy masło trzymać w lodówce, gdzie jest oprócz Daty narażone na wchłonięcie zapachów, W zamrażarce też może, ale ciut mniejsze prawdopobieństwo.
Możesz zamroźić spokojnie
Ja zawsze kupuję więcej margaryny, najlepsza jest tortowa z biedronki. Każdą wkładam do torebki śniadaniowej i zamrażam wszystkie, Jak mi potrzeba, to wyjmuję dzień wcześniej:)
w większości tego rodzaju produktów faktyczny czas przydatnosci można wydłużyc o jedną trzecią całkowitegoczasu przydatnosci ;oczywiście zalezy to od warunków przechowywania,ale moim zdaniem ważny też jest zdrowy rozsądek i użycie takich produkt ow po obróbce cieplnej