Forum

Kuchenne porady

Dekorowanie tortów- jaki rękaw..foliowy -jednorazowy a może bawełniany?

• Autor: swiatowska Data: 2013-02-05 09:05:05

Witajcie w ten pochmurny dzień.......od jakiegoś czasu noszę sie z zamiarem kupienia rękawa dekoratorskiego no i właśnie mam problem foliowy -jednorazowy   a może bawełniany? Na allegro znalazłam jeszcze pisaki wielkokrotnego użycia.Pozdrawiam wszystkich.

• Autor: janeczka669 Data: 2013-02-05 10:52:08

Witaj.

Dużo zależy od tego jak często i do czego masz zamiar używac tego rękawa. Jeśli będzie to sporadycznie np. do drobnych dekoracji to oczywiście wystarczy foliowy. Jeżeli jednak masz zamiar korzystac z niego częściej to zdecydowanie bawełniany bo jest po prostu mocniejszy ( mam przykre doświadczenia z foliowym).

Nie polecam natomiast żadnych plastikowych "cud maszynek " do dekoracji. Byc moze to tylko moje odczucie ale próbowałm już różnych i manualnych i elektrycznych , jak dla mnie " brak czucia "eliminuje je przy robieniu detali.

Co do pisaków osobiście wolę utrzec trochę tłuszczu z cukrem i barwnikiem zamiast nich, przynajmniej wiem, że nie rozleje mi się po np. masie cukrowej i wiem co jem.

Mam nadzieję, że choc troszkę pomogłam.

• Autor: Ania35 Data: 2013-02-05 19:57:05

Witam! W 100% zgadzam się z Tobą!!!!! Ja również używam rękawa bawełnianego. Owego czasu zainwestowałam w taki rękaw. Ma bardzo dużo końcówek i jestem zadowolona. Koszt zwrócił mi się wielokrotnie. Co pisaków, to jakoś mnie nie przekonują! Ja łączę masło, cukier puder i dosypuję ciutkę barwnika. Robię różne kolory i tyle, by było do wykorzystania. Dawno temu moja mama chciała ozdobić torcik dla swojej przyjaciółki i kupiła takie pisaki. Zanim doniosła tort, to się trochę dekoracja rozmazała. Pozdrawiam:)))

• Autor: Shanna Data: 2013-02-05 20:46:36

Mam w domu silikonowy. Polecam. Latwo sie myje - mozna nawet w zmywarce. Nie przebarwia sie, jest duzy, wiec nie musze co chwile dokladac masy.

• Autor: martynka 13 Data: 2013-02-06 08:58:17

Ja mam jedne i drugie. Polecam worki jednorazowe, ale takie profesjonalne, a nie chińską podróbę z bazarku żeby później nie mieć przykrych doświadczeń. Są bardzo wytrzymałe, nie ślizgają się i spokojnie można je używać kilkakrotnie. W cenie kilku worków bawełnianych kupisz 100 jednorazowych. No bo co Ci po jednym worku? Jeżeli torcik będziesz dekorowała kilkoma kolorkami, to wyobrażasz sobie mycie go przy każdej zmienie koloru? Poza tym mamy tylki różnych rozmiarów i worek się przycina tak żeby pasowały. Jeżeli przytniesz na małą tylkę, to duża Ci nie wejdzie i na odwrót. Poza tym proponuję zaopatrzyć się w coupler. Przyda Ci się, kiedy będziesz dekorowała jednym kolorem masy, a różnymi tylkami. 

• Autor: swiatowska Data: 2013-02-07 12:05:05

Bardzo dziękuję wszystkim za porady.

Przejdź do pełnej wersji serwisu