Forum

Kuchenne porady

problem z mlekiem

  • Autor: Piper Data: 2013-02-08 14:21:01

    Cos sie stalo z moim mlekiem ktore odstawilam na zsiadle. Dzisiaj trzeci dzien a tutaj takie kwiatki. Mleko oddzielilo sie od serwatki i lekko uroslo.Nigdy wczesniej nie spotkalam sie z czyms takim wiec nie wiem czy moge je uzyc np do zrobiena twarogu???

  • Autor: janeczka669 Data: 2013-02-08 15:49:12

    Jakiego mleka użyłaś? I jaki to wszystko ma zapach?

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-08 15:57:30

    Nie raz się tak zdarza, rozmieszaj mleko i będzie ok.Jeżeli jest gorzkie to wylej.Mleko stało za długo w cieple i dlatego serwatka się zrobiła.

  • Autor: ania205 Data: 2013-02-08 16:18:43

    albo stalo w pomieszczeniu chłodnym..i długo nie mogło się skwasić..

  • Autor: marzena89gb Data: 2013-02-08 17:35:42

    i masz odpowiedż za długo nie mogło się skwasić,bo stało w chłodnym miejscu spróbuj go jeżeli nie jest gorzkie to znaczy że jest dobre do użycia

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-08 17:36:21

    Ja też dzisiaj swoje zalałam, stoi na blacie kuchennym , wcisnełam 4 krople soku z cytryny, żeby szybciej sie zsiadło.:)Ja sprawdzam , jak tylko widzę że zaczyna sie zsiadać , wstawiam do lodówki.

  • Autor: pasia50 Data: 2013-02-08 22:22:47

    Do Mamy Różyczki,napisz jak robisz twaróg i z jakiego mleka.Pozdrawiam

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-08 22:54:18

    Pasiu, nastawiam  w garnku zwykłe mleko z butelki, 3,2% tłuszczu jak się zsiądzie , to stawiam garnek na małym ogniu i podgrzewam aż oddzieli się serwatka od mleka.(Trzeba uważać żeby mleka nie zagotować)

    Kładę na sito gazę podwójnie złożoną i wylewam mleko, lekko zakręcam, robię supeł i wieszam na wlewce od kranu i tak sobie wisi, po kilku godzinach mam twarożek dla dzieci.Jeżeli chcesz mieć ser, to musisz go ułożyć  na sicie razem z gazą, przycisnąć deską od mięsa i obciążyć czym ciężkim , na kilka godzin.:)

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-02-08 18:16:52

    Miało bardzo ciepło, jeśli nie jest gorzkie to może byc, najwyzej twaróg bedzie kwaśne.

  • Autor: Piper Data: 2013-02-08 23:05:38

    a wiec tak, mleko nie jest gorzkie tylko kwasne. Prawda jest ze stalo w bardzo cieplym miejscu wiec jak zgodnie twierdzilycie to bylo  przyczyna.

    Teraz nastepne pytanie, jak zrobic z tego twarog,od r azu odcedzic czy  podgrzac jeszcze troche?

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-02-09 08:48:18

    Zrób tak jak zawsze, trzeba podgrzać, ale powinnaś mu towarzyszyć i kontrolować skrzep bo może sie szybciej oddzielić i być za suchy

  • Autor: Piper Data: 2013-02-09 16:06:42

    Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pomoglyscie mi BARDZO

Przejdź do pełnej wersji serwisu