Cos sie stalo z moim mlekiem ktore odstawilam na zsiadle. Dzisiaj trzeci dzien a tutaj takie kwiatki. Mleko oddzielilo sie od serwatki i lekko uroslo.Nigdy wczesniej nie spotkalam sie z czyms takim wiec nie wiem czy moge je uzyc np do zrobiena twarogu???
Ja też dzisiaj swoje zalałam, stoi na blacie kuchennym , wcisnełam 4 krople soku z cytryny, żeby szybciej sie zsiadło.:)Ja sprawdzam , jak tylko widzę że zaczyna sie zsiadać , wstawiam do lodówki.
Pasiu, nastawiam w garnku zwykłe mleko z butelki, 3,2% tłuszczu jak się zsiądzie , to stawiam garnek na małym ogniu i podgrzewam aż oddzieli się serwatka od mleka.(Trzeba uważać żeby mleka nie zagotować)
Kładę na sito gazę podwójnie złożoną i wylewam mleko, lekko zakręcam, robię supeł i wieszam na wlewce od kranu i tak sobie wisi, po kilku godzinach mam twarożek dla dzieci.Jeżeli chcesz mieć ser, to musisz go ułożyć na sicie razem z gazą, przycisnąć deską od mięsa i obciążyć czym ciężkim , na kilka godzin.:)
Cos sie stalo z moim mlekiem ktore odstawilam na zsiadle. Dzisiaj trzeci dzien a tutaj takie kwiatki. Mleko oddzielilo sie od serwatki i lekko uroslo.Nigdy wczesniej nie spotkalam sie z czyms takim wiec nie wiem czy moge je uzyc np do zrobiena twarogu???
Jakiego mleka użyłaś? I jaki to wszystko ma zapach?
Nie raz się tak zdarza, rozmieszaj mleko i będzie ok.Jeżeli jest gorzkie to wylej.Mleko stało za długo w cieple i dlatego serwatka się zrobiła.
albo stalo w pomieszczeniu chłodnym..i długo nie mogło się skwasić..
i masz odpowiedż za długo nie mogło się skwasić,bo stało w chłodnym miejscu spróbuj go jeżeli nie jest gorzkie to znaczy że jest dobre do użycia
Ja też dzisiaj swoje zalałam, stoi na blacie kuchennym , wcisnełam 4 krople soku z cytryny, żeby szybciej sie zsiadło.:)Ja sprawdzam , jak tylko widzę że zaczyna sie zsiadać , wstawiam do lodówki.
Do Mamy Różyczki,napisz jak robisz twaróg i z jakiego mleka.Pozdrawiam
Pasiu, nastawiam w garnku zwykłe mleko z butelki, 3,2% tłuszczu jak się zsiądzie , to stawiam garnek na małym ogniu i podgrzewam aż oddzieli się serwatka od mleka.(Trzeba uważać żeby mleka nie zagotować)
Kładę na sito gazę podwójnie złożoną i wylewam mleko, lekko zakręcam, robię supeł i wieszam na wlewce od kranu i tak sobie wisi, po kilku godzinach mam twarożek dla dzieci.Jeżeli chcesz mieć ser, to musisz go ułożyć na sicie razem z gazą, przycisnąć deską od mięsa i obciążyć czym ciężkim , na kilka godzin.:)
Miało bardzo ciepło, jeśli nie jest gorzkie to może byc, najwyzej twaróg bedzie kwaśne.
a wiec tak, mleko nie jest gorzkie tylko kwasne. Prawda jest ze stalo w bardzo cieplym miejscu wiec jak zgodnie twierdzilycie to bylo przyczyna.
Teraz nastepne pytanie, jak zrobic z tego twarog,od r azu odcedzic czy podgrzac jeszcze troche?
Zrób tak jak zawsze, trzeba podgrzać, ale powinnaś mu towarzyszyć i kontrolować skrzep bo może sie szybciej oddzielić i być za suchy
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pomoglyscie mi BARDZO