Forum

Kuchenne porady

thermomix

  • Autor: ewa_320 Data: 2013-02-09 12:17:24

    Witam wszystkich

    Dostałam w prezencie thermomix. Jest to starsza jego wersja i mam problem. Osoba od której go dostałam wyjechała a ja niestety nie bardzo wiem jak go obsługiwać. Czytałam na forum,że można robić nim wszystko ale nie bardzo mogę znaleźć przepisy dla osób bez doswiadczenia w jego obsłudze.

    Bardzo proszę o pomoc i z gory dziękuje

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-09 13:35:15

    A starsza wersja to z kiedy. Podaj numer swojego modelu

    Mój ma już ponad 20 lat - nie ma funkcji ważenia, gotowania na parze, niezbyt dobrze radzi sobie z ciężkimi ciastami oraz brakuje mu motylka do robienia biszkoptów.

  • Autor: ewa_320 Data: 2013-02-09 14:40:33

    Z tego co wiem to to jest TM 21 motylka mam i mam nadstawke do gotowania na parze

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-09 16:02:32

    czyli masz model młodszy od mojego.

    Pewnie masz też funkję interwał - służącą do zagniatania ciast drożdżowych, faworków itp.

  • Autor: makusia Data: 2013-02-09 21:31:16

    Z tego co wiem to to jest TM 21 motylka mam i mam nadstawke do gotowania na
    parze

    Mam ten model, jak znajdę chwilkę podeslę Ci przepisy. Najtrudniej na początku później sama będziesz kombinować. I zaręczam będziesz zadowolona:)

    Na szybko przegladnij KLIK

    i KLIK

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-09 16:54:18

    Trudno pomóc tak słowami - bo obsługa termomixu jest bardzo prosta.

    Tu masz link do przepisu - z wpisanymi ustawieniami z termomixu http://wielkiezarcie.com/recipe7621.html

    W termomixie mozesz mielić - zboże, kawę, cukier, bułkę na bułkę tartą - na maksymalnych obrotach przez ok. 1 minutę - w zalezności od potrzeb.

    Mozesz robić dżemy - 1 kg owoców plus cukier plus cukier żelujący rozdrobnić na 4 kilka, kilkanaście sekund, następnie gotować na 1 przez 10 min - wychodzi z tego jakieś 3 słoiki dżemowe. tak samo możesz robić mus jabłkowy - np do ryżu.

    Tu masz przepis na ketchup domowy

    http://wielkiezarcie.com/recipe8260.html

    Ja sobie ułatwiam. Miksuję proporcjonalnie wszystkie składniki i przelewam do garnka, gotując do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    Tak samo możesz zrobić w tym wszelkie sosy. Szczególnie przydatny do paprykowego - unikamy konieczności parzenia papryki oraz nigdy nie będzie miał tych kujących skórek - czego ja sama osobiście nie cierpię.

    Zadawaj pytania - moze pójdzie łatwiej.

  • Autor: ewa_320 Data: 2013-02-09 23:14:31

    Jak narazie to jeszcze nie wiem dokładnie o co mam pytać

  • Autor: ewa_320 Data: 2013-02-09 23:16:01

    Dziękuję za te podpowiedzi i jakby ktoś jeszcze chciała pomóc to bardzo proszę

  • Autor: martok Data: 2013-02-10 11:48:58

    Pod adresem przepisownia.pl znajdziesz ponad 2000 przepisów na Thermomix, pogrupowanych w szesnastu kategoriach. Jest tam też forum użytkowników tego urządzenia, więc pewnie będziesz mogła popytać o różne rzeczy bardziej bardziej doświadczonych thermomixerów. Ja ten imbryko-mikser mam, ale prawdę mówiąc korzystamy z niego bardzo rzadko.

    PS. Nie wiem czemu podany przeze mnie link nie działa. Kiedy wpisuję ręcznie adres przepisownia.pl, to otwiera mi się właściwa strona. Widać coś pokręciłem próbując podać Ci aktywny link. Ale adres jest OK.

  • Autor: Paola_r Data: 2013-02-10 14:27:23

    http://www.przepisownia.pl/

    Aktywny

Przejdź do pełnej wersji serwisu