Forum

Kuchenne porady

Pyszne gotowane gruszki - tłumaczenie przepisu

  • Autor: Pia Data: 2013-02-09 21:30:11

     Witam. Mam do Was wielką prośbę. Kiedyś oglądając MasterChef Junior Australia robili gotowane gruszki, bardzo mi się spodobały więc znalazłem na stronie MasterChefa przepis lecz jest po angielsku a ja go nie umiem :( i tu prośba. Czy ktoś podejmie się przetłumaczenia przepisu? Nie musi być dokładnie... Z góry dziękuje.

    Przepis:

    Ingredients
    • 750ml cranberry juice
    • 125mlrose verjuice
    • 60gcaster sugar
    • 3star anise
    • 1cinnamon quill
    • 2just-ripe beurre bosc pears, peeled and cored
    Tuille
    • 65 g softened butter
    • 65g icing sugar
    • 2egg whites
    • 65gplain flour
    Mascarpone Cream
    • 1 tspvanilla bean paste
    • 1 tsp icing sugar
    • 150ml thickened cream
    • 80g mascarpone
      Method
      • For step 3 you will need to make a cartouche. For the cartouche, cut a 30cm piece of baking paper from the roll. Fold into quarters. Fold the square in half, and in half again. Keep folding the same way so that the tip becomes the center. Hold the tip of the cartouche to the center of the medium saucepan, tear or cut off any paper that extends beyond the edge of the pan. Open out to a circle - the cartouche is ready. The cartouche can be a bit larger than the pan so don't worry if you make it too big.
      • Combine cranberry juice, verjuice, sugar, star anise and cinnamon in a medium saucepan and bring to a simmer.
      • Using a melon baller, scoop the core out of the pears. Peel the pears, keeping the stalk intact, then place into the liquid. Cover with the cartouche, turning pears occasionally, for 35 minutes or until tender – this can be checked with a skewer inserted into the thickest part of pear. Remove from heat then carefully remove the pears from the liquid.
      • Place 2 ladles of poaching liquid into a clean saucepan (approx 200ml) including the cinnamon and star anise and return to the boil, simmer for 5 minutes or until syrupy. Stand until ready to serve.
      • Preheat oven to 160'C fan forced.
      • For the tuille, sift the flour and icing sugar into a bowl. Place butter, egg whites and sifted sugar flour mixture to the chopper attachment and blend with the stick blender until smooth. Place mixture into the fridge to chill for at least 5 minutes.
      • Using a spatula, wipe the tuille mix over the stencil onto greaseproof paper, remove stencil and cook at 160'C for 5-6 minutes or until slightly golden on the edges. Carefully remove from oven, using a spatula place the tuille onto a rolling pin and let cool to shape.
      • Combine thickened cream, sugar and vanilla in a mixer and whisk until soft peaks. Add the mascarpone and whip for a further minute until thick and fluffy. Place into the fridge to chill for 3-5 minutes.
      • To serve place one pear onto a rectangular serving plate. Spoon the mascarpone cream onto the plate, then garnish with star anise and cinnamon. Strain the reduced syrup in a small jug and garnish plate with tuille biscuit.
       

     

  • Autor: boroweczka25 Data: 2013-02-09 21:34:43

    Jak nie chcesz dokładnie to skopiuj przepis do translatora. http://translate.google.pl/#en/pl/

  • Autor: Pia Data: 2013-02-09 21:37:53

    Mówiąc dokładnie nie miałem na myśli translatora ponieważ tam wychodziły mi głupoty...

  • Autor: reniapos Data: 2013-02-09 23:14:20

    Składniki:

    ·         750ml soku z żurawiny

    ·         125ml soku Verjuice (niefermentowany sok z białych lub czerwonych winogron)

    ·         60g cukru pudru

    ·         1 laska cynamonu

    ·         2 dojrzałe gruszki, obrane i bez gniazd nasiennych

    Ciasto:

    ·         65g miękkiego masła

    ·         65g cukru pudru

    ·         2 białka

    ·         3 gwiazdki anyżu

    ·         65g mąki

    Krem mascarpone:

    ·         1 łyżeczka pasty waniliowej

    ·         1 łyżeczka cukru pudru

    ·         150ml gęstej śmietany

    ·         80g serka mascarpone

    Sp   Sposób wykonania:

    Po  Połączyć cukier., sok żurawinowy,verjuice, anyż i laske wanilii i doprowadzić do wrzenia.Gruszki obrać usuwajac nasiona za pomocą łyżki do melona. Uważac by nie uszkodzic ogonków.Umiescic gruszki w rondelku z sokiem. Przykryć i gotowac 35 minut co jakis czas obracajac gruszki. Sprawdzic miękkośc gruszek wbijajac patyczek w najgrubszą jej część.Gdy będa już miękkie, zdiąć z ognia i ostroznie wyjać z soku.Sok przelac do czystego rondelka (około 200ml)razem z wanilia i anyzem. Z powrotem doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 minut do uzyskania syropu.

    RR  Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.Przesiać mąke. Ubić masło mikserem dodać cukier , nastepnie mąke. Na końcu ubitą pianę. Ciasto włożyc  na 5 minut do lodówki by odpoczęło. Na pergaminie  za pomocą specialnych foremek ułożyc ciasto w kształt podłużnych ciasteczek. Piec 5-6 minut w 160 stopniach. Powinny być lekko brazowe na brzegach.Ostrożnie wyjac z piekarnika. Po ostudzeniu wyjac z foremek.

           W osobnym naczyniu Ubić śmietanę, cukier krem waniliowy na puszysta masę, dodac mascapone i dalej ubijać kilka minut  aż zgęstnieje. Schłodzic w lodówce ok 5 minut. Ułożyc gruszkę na prostokatnym tależu, położyc herbatnika, łyżke masy serowej i udekorować ja gwiazdka anyżową oraz cynamonem. Sok odcedzić i podać w dzbanuszku, do polanie ciasteczka.

           Uff myślę że pomogłam. Napisz jak wyszło. Pozdrawiam

     

    N

  • Autor: Pia Data: 2013-02-10 08:56:16

    Jej bardzo Ci dziękuje. Wyszło super. Jeszcze raz dziękuje :)

  • Autor: reniapos Data: 2013-02-10 09:42:55

    Nie ma sprawy. Polecam sie na przyszłość

Przejdź do pełnej wersji serwisu