Z oszczedności czasu biszkoptowy spód zastępuję czasem w sernikach na zimno i innych ciastach ciasteczkami biszkoptowymi. Po wlaniu ciasta o rzadkiej konsystencji ciasteczka podnoszą mi się do góry.
Czy macie jakieś pomysły czym jeszcze mozna zastąpić ciasto biszkoptowe? Chodzi mi o jakiś sopsób, który nie zabierze mi czasu
Czy np gotowe biszkopty oferowane w sklepach są dobre, czy to "czysta chemia"?
A moze jest metoda, aby zatrzymać ciasteczka na dole?
Ciasteczka nie wypłyną jeśli na dno formy wylejesz cieniutką warstwę galaretki lub masy, ciasteczka dosłownie przykleisz i schłodzisz, a potem wylejesz całą masę. Używam kupnych ciastek i nie sa złe, kupowałam już od różnych producentów, ostatnio w Biedronce są bardzo dobre. Strasznie dużo tej chemii nie mają.
Jesli masz mase serowa o b. rzadkiej konsystencji lub inny deser, zalej pierw biszkopciki b. niewielka iloscia masy - tyle aby byly przykryte - i na kilkanascie minut wstaw foremke do lodowki. Ta odrobina masy na tyle stwardnieje, ze biszkopciki " nie beda mialy sily " wyplynac. I wlej reszte masy - i calosc do lodowki.
Identycznie robie galarciki - na dnie miseczki dekoracja z warzyw, - ciutek rosolku z zelatyna - podstygnie w lodowce, - i na to mieso i reszte rosolu. Dekoracja nie ma prawa sie ruszyc. Pozdrawiam !
Z oszczedności czasu biszkoptowy spód zastępuję czasem w sernikach na zimno i innych ciastach ciasteczkami biszkoptowymi. Po wlaniu ciasta o rzadkiej konsystencji ciasteczka podnoszą mi się do góry.
Czy macie jakieś pomysły czym jeszcze mozna zastąpić ciasto biszkoptowe? Chodzi mi o jakiś sopsób, który nie zabierze mi czasu
Czy np gotowe biszkopty oferowane w sklepach są dobre, czy to "czysta chemia"?
A moze jest metoda, aby zatrzymać ciasteczka na dole?
Ciasteczka nie wypłyną jeśli na dno formy wylejesz cieniutką warstwę galaretki lub masy, ciasteczka dosłownie przykleisz i schłodzisz, a potem wylejesz całą masę. Używam kupnych ciastek i nie sa złe, kupowałam już od różnych producentów, ostatnio w Biedronce są bardzo dobre. Strasznie dużo tej chemii nie mają.
Ja rowniez daje biszkopty pod sernik , ale przed polozeniem lekko je paczuje herbata , wtedy nie wyplywaja.Milego kucharzenia
Jesli masz mase serowa o b. rzadkiej konsystencji lub inny deser, zalej pierw biszkopciki b. niewielka iloscia masy - tyle aby byly przykryte - i na kilkanascie minut wstaw foremke do lodowki. Ta odrobina masy na tyle stwardnieje, ze biszkopciki " nie beda mialy sily " wyplynac. I wlej reszte masy - i calosc do lodowki.
Identycznie robie galarciki - na dnie miseczki dekoracja z warzyw, - ciutek rosolku z zelatyna - podstygnie w lodowce, - i na to mieso i reszte rosolu. Dekoracja nie ma prawa sie ruszyc. Pozdrawiam !
Ja też robię tak jak przedmówczynie. Na biszkopty trochę masy i do lodówki, lub je nasączam.
Dzięki za porady :)
Przy najbliższej okazji zrobię tak, jakj piszecie
Pozdrawiam