Forum

Kuchenne porady

Ciasteczka biszkoptowe zamiast biszkoptu jako spód ciasta?

  • Autor: ewella Data: 2013-02-10 10:18:49

    Z oszczedności czasu biszkoptowy spód zastępuję czasem w sernikach na zimno i innych ciastach ciasteczkami biszkoptowymi. Po wlaniu ciasta o rzadkiej konsystencji ciasteczka podnoszą mi się do góry.

    Czy macie jakieś pomysły czym jeszcze mozna zastąpić ciasto biszkoptowe? Chodzi mi o jakiś sopsób, który nie zabierze mi czasu

    Czy np gotowe biszkopty oferowane w sklepach są dobre, czy to "czysta chemia"?

    A moze jest metoda, aby zatrzymać ciasteczka na dole?

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-02-10 11:12:02

    Ciasteczka nie wypłyną jeśli na dno formy wylejesz cieniutką warstwę galaretki lub masy, ciasteczka dosłownie przykleisz i schłodzisz, a potem wylejesz całą masę. Używam kupnych ciastek i nie sa złe, kupowałam już od różnych producentów, ostatnio w Biedronce są bardzo dobre. Strasznie dużo tej chemii nie mają.

  • Autor: Anka53 Data: 2013-02-10 14:42:42

    Ja rowniez daje biszkopty pod sernik , ale przed polozeniem lekko je paczuje herbata , wtedy nie wyplywaja.Milego kucharzenia

  • Autor: mariateresa Data: 2013-02-10 15:24:20

    Jesli masz mase serowa o b. rzadkiej  konsystencji  lub inny deser,  zalej pierw biszkopciki b. niewielka iloscia masy  -  tyle  aby byly przykryte -  i na kilkanascie minut wstaw foremke do lodowki.  Ta odrobina masy na tyle stwardnieje,  ze biszkopciki  " nie beda mialy sily "  wyplynac.    I wlej reszte masy -  i calosc do lodowki.

    Identycznie  robie galarciki -  na dnie miseczki dekoracja z warzyw, -   ciutek rosolku z zelatyna -   podstygnie w lodowce, -  i na to mieso i reszte rosolu.  Dekoracja nie ma prawa sie ruszyc.  Pozdrawiam !

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-10 17:53:52

    Ja też robię tak jak przedmówczynie. Na biszkopty trochę masy i do lodówki, lub je nasączam.

  • Autor: ewella Data: 2013-02-11 13:50:24

    Dzięki za porady :)

    Przy najbliższej okazji zrobię tak, jakj piszecie

    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu