Forum

Kuchenne porady

Problem sałatkowy z makaronem

  • Autor: mggi63 Data: 2013-02-10 15:49:37

    Gusta nam się pozmieniały i od jakiegoś czasu robię m.in.sałatkę z makaronem ale po wymieszaniu jej z majonezem (majonez+ śmietana+ musztarda),gdy postoi trochę w lodówce okazuje się,że makaron pochłania cały ten sos i muszę przed podaniem znowu wymieszać.Próbowałam używać najdrobniejszego makaronu - łezka,ale to samo się robi.Może macie jakiś wypróbowany sposób co by tak się nie działo Wymieszanie tuż przed podaniem też nie jest dobre,bo należałoby żeby sie wszystkie składniki "przegryzły"...

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-10 16:28:21

    Zawsze się bedzie tak robić, ponieważ makaron pęcznieje, zrezygnuj ze śmietany i musztardy.Spróbuj z majonezem light.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-02-10 16:38:51

    Dzięki MR to już jakaś wskazówka

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-02-10 17:50:22

    Albo z majonezem własnej roboty, kalorii w nim nie widać sprawdzałam .

  • Autor: Ania35 Data: 2013-02-10 17:51:07

    Przed wymieszaniem makaronu z majonezem, dodaj do makaronu sos sałatkowy. Wymieszaj sos z wodą i olejem. Taki makaron mniej pochłonie majonezu. Zamiast takiego sosu, makaron można wymieszać z samym olejem. Jeśli robię sałatki makaronowe, zawsze tak robię. Zobacz, może Ci zasmakuje. Pozdrawiam:)

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-10 18:07:48

    Ja do makaronu czy ryżu daję sos z przewagą jogurtu - wtedy mają one co pić - a sałatka wodą nie podchodzi

  • Autor: gosia64 Data: 2013-02-10 20:44:09

    Ja do salatki ryzowej lub z drobnego makaronu daje tylko oliwe. Troche majonezu mozna dolozyc przed podaniem.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-02-10 20:59:12

    Dziękuję za podpowiedzi

  • Autor: asieksza Data: 2013-02-11 12:09:53

    Podobno błędem przy robieniu spaghetti jest dodawanie do wody oleju bo wtedy sos nie oblepia dobrze makaronu więc moze przy salatce takie rozwiązanie jest dobre

     

  • Autor: mggi63 Data: 2013-02-11 13:13:26

    Próbowałam właśnie,bo zostało nieco sałatki i wydaje się,że z olejem to bardzo dobry pomysł...odrobinkę dodać i potem majonezikiem i powinno być ok

Przejdź do pełnej wersji serwisu