Forum

Kuchenne porady

sosy do mies pieczonych

  • Autor: Piper Data: 2013-02-12 15:12:22

    Poszukuje przepisow do mies pieczonych. Przegladam wz i zupelnie nie mam pojecia jakie sosy do jakich mies pasuja.Prosze o pommoc

  • Autor: Zośka Data: 2013-02-12 16:50:25

    Jak pieczesz , to mięso puszcza "soki", które można zachować do sosów. Czasem wyskrobuję brytfankę, redukuję, a następnie mrożę taki surowiec , by później mieć bazę do sosu, który do pieczystych zawsze pasuje.  Mając taki naturalny sos robię następująco: łyżkę mąki wrzucam na rozgrzane masło-1Ł. Smażę do lekkiego zarumienienia, wlewam zimny sos, lub zimną wodę(gdy sos jest jeszcze za ciepły dodaję go później po zahartowaniu zasmażki) Można dodać wina, ziół, przypraw jakie lubisz. Redukuję do ilości porządanej. To dla 2 osób. Można nie zasmażać mąki, ale wtedy sos mozna zagęścić śmietaną, serkiem mascarpone, lub skrobią rozpuszczoną w zimnej wodzie.

  • Autor: jagoda.pik Data: 2013-02-15 18:23:29

    Mięso piekę zazwyczaj z warzywami, mięso wcześniej marynuję, piekę z marynatą, do tego zawsze coś tam z miesa wypłynie. Po upieczeniu mięsa, to co zostanie; płyn z mięsa, marynata, warzywa miksuję, niczego wiecej nie dodaję, żadnych zasmażek, śmietan, mąk. Sos wychodzi super.

  • Autor: ewka63 Data: 2013-02-15 18:58:52

    Do pieczenia mięsa dodaję albo zioła przerózne, albo dużo pokrojonej w paski papryki, cebulę. Potem wszystko zatrzepuję śmietaną z mąką i już sos gotowy. Nigdy nie robię osobnych sosów, uważam, że najlepsze do pieczeni są sosy spod pieczonego mięsa.

  • Autor: majolika Data: 2013-02-16 01:29:18

    Proponuję demi glace, potem zamrozić i masz bazę do wielu sosów.

Przejdź do pełnej wersji serwisu