Forum

Kuchenne porady

Beza w torcie

  • Autor: klio Data: 2013-02-15 18:05:19

    Robie torcik zimowy i chcę wykorzystać beze. Czy jak poloże ją na masie serwowo- śmietanowej to coś mi sie z tą bezą może stać przez noc w lodówce? Ogólnie to chcę nią przyozdobić górę tortu tylko nie wiem czy ona może jakoś zawilgnąć czy coś. A może lepiej ozdabiac przed podaniem?

    Macie jakieś doświadczenie? Bezy sa 'sklepowe'.

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-15 19:42:55

    Beza przełożona zmięknie.

    Jak robilam z greckim jogurtem naturalnym - na drugi dzień, gdy jogurt pscił trochę wody - całość ciut pływała. Na smak to wpływu nie miało, ale na estetykę i owszem.

    Jadłam bezę przekładaną serkiem mascarpone z bita śmietaną. Tam gdzie był krem - beza była miękka, chrupiąca pozostała tylko na brzegach - gdzie wilgotność z kremu nie dotarła. Bardzo fajne doznanie smakowe.

  • Autor: iza21 Data: 2013-02-21 19:24:54

    Ja zawsze mam problemy z bezą. Kiedy próbuję ją zrobić zawsze wychodzi mi jakaś... nieładna. Albo za bardzo spieczona albo calkiem "gumowa". Nie wiem jak się zabrać do niej... Macie jakieś wskazówki?

  • Autor: mariateresa Data: 2013-02-16 18:51:15

    Jesli chcesz przyozdobic gore tortu,  to z bezami nic sie nie stanie nawet przez 3 dni.  W moich przepisach jest tort  " Lodolamacz "   -  tam na wierzchu jest  g o r a  bezow .  Pozdrawiam !

Przejdź do pełnej wersji serwisu