Robie torcik zimowy i chcę wykorzystać beze. Czy jak poloże ją na masie serwowo- śmietanowej to coś mi sie z tą bezą może stać przez noc w lodówce? Ogólnie to chcę nią przyozdobić górę tortu tylko nie wiem czy ona może jakoś zawilgnąć czy coś. A może lepiej ozdabiac przed podaniem?
Jak robilam z greckim jogurtem naturalnym - na drugi dzień, gdy jogurt pscił trochę wody - całość ciut pływała. Na smak to wpływu nie miało, ale na estetykę i owszem.
Jadłam bezę przekładaną serkiem mascarpone z bita śmietaną. Tam gdzie był krem - beza była miękka, chrupiąca pozostała tylko na brzegach - gdzie wilgotność z kremu nie dotarła. Bardzo fajne doznanie smakowe.
Ja zawsze mam problemy z bezą. Kiedy próbuję ją zrobić zawsze wychodzi mi jakaś... nieładna. Albo za bardzo spieczona albo calkiem "gumowa". Nie wiem jak się zabrać do niej... Macie jakieś wskazówki?
Jesli chcesz przyozdobic gore tortu, to z bezami nic sie nie stanie nawet przez 3 dni. W moich przepisach jest tort " Lodolamacz " - tam na wierzchu jest g o r a bezow . Pozdrawiam !
Robie torcik zimowy i chcę wykorzystać beze. Czy jak poloże ją na masie serwowo- śmietanowej to coś mi sie z tą bezą może stać przez noc w lodówce? Ogólnie to chcę nią przyozdobić górę tortu tylko nie wiem czy ona może jakoś zawilgnąć czy coś. A może lepiej ozdabiac przed podaniem?
Macie jakieś doświadczenie? Bezy sa 'sklepowe'.
Beza przełożona zmięknie.
Jak robilam z greckim jogurtem naturalnym - na drugi dzień, gdy jogurt pscił trochę wody - całość ciut pływała. Na smak to wpływu nie miało, ale na estetykę i owszem.
Jadłam bezę przekładaną serkiem mascarpone z bita śmietaną. Tam gdzie był krem - beza była miękka, chrupiąca pozostała tylko na brzegach - gdzie wilgotność z kremu nie dotarła. Bardzo fajne doznanie smakowe.
Ja zawsze mam problemy z bezą. Kiedy próbuję ją zrobić zawsze wychodzi mi jakaś... nieładna. Albo za bardzo spieczona albo calkiem "gumowa". Nie wiem jak się zabrać do niej... Macie jakieś wskazówki?
Jesli chcesz przyozdobic gore tortu, to z bezami nic sie nie stanie nawet przez 3 dni. W moich przepisach jest tort " Lodolamacz " - tam na wierzchu jest g o r a bezow . Pozdrawiam !