Forum

Kuchenne porady

Surówka z gazowaną wodą

  • Autor: punca Data: 2013-02-16 19:19:03

    Witam Żarłoki.Szukam przepisu na surówke z kapusty,marchewki,cebuli,papryki do której daje sie zalewe z woda gazowaną.Wie ktoś coś o takim przepisie? Pozdrawiam Ania

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-16 20:34:16

    Kapusta , cebula, papryka, jeszcze jak dasz wodę gazowaną, jak to wszystko zacznie fermentować, to ja współczuje Twojej wątrobie:))

  • Autor: mahika Data: 2013-02-16 22:11:00

    http://wielkiezarcie.com/recipe52032.html

    Jak nie podasz z panierowanym, nasączonym tłuszczem kotletem,

    to pewnie wątroba nie siądzie ;)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-16 23:48:17

    Trzeba umieć smażyć kotlety, wtedy  będą chrupiące, a nie nasączone tłuszczem.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-02-17 07:04:48

    zdradzisz jak to robisz, bo widzę na Twoich zdjęciach, że masz pięknie rumiane mięsko, a mnie coś ostatnio wychodzi albo zbyt blade, albo znowu przypalone... już podejrzewam, że to wina bułki tartej /kupuję gotową/

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-17 10:28:03

    Żeby kotlety były chrupiące i nie nasączone tłuszczem, smażymy je w małej ilości oleju, lekko rumieniąc po obu stronach.Potem szybko na ręcznik papierowy, chwilkę odsączamy i do mikrofali na 2 min żeby doszły:)

    Moje kotlety  nigdy nie sa nasączone tłuszczem:)

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-17 12:02:55

    Ja kotlety schabowe robię bardzo rzadko - fanką ich jest tylko moja córka, reszta je na zasadzie, aby było coś innego.

    Dla mnie każdy jest nasączony tłuszczem - i czuć to w smaku panierki. No  -ale ja nie robię niczego w panierce, poza tradycyjnymi schabowymi - więc pewnie dlatego.

    Do schabowych kupuję mięso nakłuwane już w sklepie (mają takie przystawki do maszynki do mielenia) - nie rozbijam tłuczkiem, bo wtedy zrywa się włókna mięsa. Takie kotlety je nawet mój syn - który woli nie jeść obiadu, gdy są takie rozbijane, więc różnica w smaku jest.

    Potem panierowanie - najpierw w mące, potem jajo-bułka, w zależności od humoru powtórka jajo-bułka. I tradycyjne smażenie z dwóch stron na rozgraznym oleju. Kotlety nie są grube - więc ładnie dochodzą. Z panierowaniem w mącei i nakłuwane są rewelacyjnie chrupiące.

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-02-17 14:36:11

    o, a ja mam taki nakłuwacz w domu i leży gdzieś głęboko w szufladzie, mąż to gdzieś kupił, chyba zamawiali gdzieś hurtowo z kolegami z pracy.... muszę zatem wypróbować

  • Autor: ekkore Data: 2013-02-17 15:15:22

    Wypróbuj, wypróbuj - bo naprawdę warto.

    Sposób panierowania jest podpatrzony w telewizji - wcześniej nie dawałam mąki.

  • Autor: emeska1974 Data: 2013-02-17 19:40:18

    Ja z kolei nie cierpię tych rozbitych w sklepie. W smaku okropne miękkie takie jakby zmielone były - u nas w domu bijemy sami.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-17 21:37:30

    Bo takie są najlepsze:)

  • Autor: punca Data: 2013-02-17 11:46:49

    Dziękuję.2 łyżki do obiadu mnie chyba nie zabiją,a słyszałam,że podobno taka surówka jest dobra.

  • Autor: mahika Data: 2013-02-17 12:16:28

    Też taką zrobię, zobaczę czy dobra :)

  • Autor: smakosia Data: 2013-02-17 14:15:35

    Nie przejmuj się faktem, że jest tam woda gazowana. Tu pewnie chodzi o przyśpieszenie fermentacji. Jak surówka odstoi, to po gazie nie będzie ani śladu

    Ps. Np. dużo szkodliwsze dla zdrowia są "pseudo zdrowe" soki Kubuś podawane głównie dzieciom. One w trakcie obróbki tracą karoten, który potem jest sztucznie (chemicznie) uzupełniany (a w konsekwencji alergenny). Dodatkowo soki słodzone są nieobojętnym dla zdrowia syropem glukozowo-fruktozowym.

Przejdź do pełnej wersji serwisu