Forum

Gawędy o jedzeniu

Coś z ogórków kiszonych

  • Autor: anneau Data: 2013-02-17 21:46:21

    Kochani...mamy w piwnicy sporo ogórków kiszonych...czy macie pomysł lub przepis na jakieś ciekawe potrawy z ogórków kiszonych? Moja wyobraźnia kończy się jedynie na zupie ogórkowej....gdzieś też znalazłam przepis na bigos z ogórków. I nic więcej...

    Proszę o jakies inspiracje :)

  • Autor: mahika Data: 2013-02-17 21:57:16

    Sałatka "niemiecka", ziemniaki, ogórki i cebula, to podstawa

    i inne sałatki, surówki.

    Na ciepło "Bigos" z ogórków kiszonych

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-02-18 15:53:44

    konienicznie ta sałatka z musztardą :)

  • Autor: Wkn Data: 2013-02-17 21:58:00

    Ogórki kiszone możesz dodawać do wielu sałatek, np. do sałatki z ryżu, tuńczyka, papryki i sosu jogurtowo-musztardowego. Możesz wkrawać do zup gulaszowych - bardzo ładnie podkreślają lub przełamują smak. Możesz podawać sałatkę z pomidorów, cebuli i ogórków kiszonych. Nie ma to jak wielki kiszony ogóras podany do pajdy chleba ze smalcem. Sporo ogórków wchodzi do sałatek warzywnych tradycyjnych. Sałatka ziemniaczana ma ogórki kiszone. Zrazy wołowe zawierają paseczki ogórków w środku. No i oczywiście jako dodatek do wielu drugich dań :) Zupa ogórkowa to sama pychota - przyślij mi pół piwnicy ogórków, a będę ją wcinała dwa razy w tygodniu :D

  • Autor: mahika Data: 2013-02-17 22:00:02

    A zupę też można robić na kilka sposobów.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-02-17 22:51:54

    Salatka do obiadu I : ogorki, cebula, oliwa, pieprz ziolowy

    Salatka do obiadu II : ogorki por majonez pieprz (jak mam to daje pekinska jeszcze)

     Ja najlepiej lubie chleb z maslem i ogorkiem mniam az sie uslinilam ;)))

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 05:29:09

    Piszczałko miła..ta pierwsza sałatka to wspomnienie mojego dzieciństwa.Uwielbiam ją i nigdy mi się nudzi. Jako niesmiała sugestię w temacie- proponuję zupę- soliankę rosyjską)Pozdrawiam.

  • Autor: piszczalka Data: 2013-02-18 09:06:26

    A co to za zupa? nie znam :)))

  • Autor: smakosia Data: 2013-02-18 09:50:21

    Zerknij tutaj: http://www.natemat.com.pl/smacznepodroze/zupy-swiata/solianka.html

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 10:12:28

    a to- miła Piszczałko-wspaniałe danko ruskiej kuchni.Biedne.Często z resztek.Z ryby z grzybów.Taka gęste zupa z dodatkiem kwaszeniaków, kaparów, oliwek, cytryny.Pyyyychotka))Te wypasione dodatki to dodatek wspolczesny.Kiedys gotowali ja z tego, co kto mial, ale kwaszeniaki-to byl podstawowy skladnik!

    tu przykład https://www.youtube.com/watch?v=EOGw6NcvZHo

  • Autor: gabigold Data: 2013-02-18 13:40:59

    Ooo, solianka super zupka, polecam:)

  • Autor: Betka71 Data: 2013-02-18 10:02:36

    sałatka do obiadu ( moje wspomnienie dzieciństwa) - ogórki w kostkę, cebulka, pieprz i śmietana -prosta i smaczna

  • Autor: peggy83 Data: 2013-02-18 10:16:46

    Ja po prostu podaję do obiadu pokrojone wzdłuż, na cieńsze paseczki. Pasują do wszelkich sosów, mies pieczonych, z mielonymi się super komponują. Możesz je pokroic na kanapkę, pasują do wędliny. Możesz dodać do róznych sałatek, do pasty kanapkowej, do sosu czosnkowego... Sporo możesz zużyć do sosu tatarskiego z grzybkami marynowanymi, groszkiem, cebulka i majonezem.

    Ja mam w domu ogórkożerców, wiec czesto ogórki ląduja na kanapkach, a Młody to sam bierze ogóra w garść i potrafi na śniadanie takiego samego ogórka wszamać. Mnie na taki widok aż w żołądku skreca, ale cóż, kiszonki sa zdrowe, niech je :D

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 10:27:39

    Ja tez ogórkożerca)) Pod każda postacią.surowe, z miodem, mizeria, kwaszeniaki, pikle, z kurkuma z curry, w sałatkach.KAZDE!Zupy ogórkowe, sałatki, nadziewane....kazde!Kwaszeniaki kocham!I jak twój syn po prostu biorę ogórasa do prawie kazdego posilku.)))

  • Autor: peggy83 Data: 2013-02-18 10:34:21

    No ostatnio też mam faze ogórkową... chyba jakis niedostatek witaminy C.. do kazdej kanapki ogóras... tylko do pracy nie biorę... bo ten zapach... hyhy... 

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 10:42:26

    Ja biore..tylko wiecej-iczęstuję!chyba nie ma w Polsce ludzi co nie lubia kwaszeniaków))

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 10:45:05

    w tym roku zrobilam na próbę(na podstawie przepisów z WŻ) kwaszeniaki z butelki z wodą mineralną.Wyszly pyszne)))to częstuje w pracy.Wszyscy sie zażerają nimi)))

  • Autor: urszulka Data: 2013-02-18 10:58:47

    a ja dosaje do krupniku  podsmazam na patelni na tłuszczu i do zupki pycha

  • Autor: peggy83 Data: 2013-02-18 11:02:02

    U mnie coś mało swojsko w pracy w takim razie... w sąsiedztwie jeszcze firma na błys połysk i tzw. ciumcie korporacyjne, więc wszyscy suszi nie suszi... ech, to nic, w domu sie nażrę :P

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 13:26:44

    sushi smierdzi(((Te wodorosty coś jakby podjeżdżaja nie teges((Ja zjem wszystko, nawet flaki,  cynadry i ślimuny, ale sushi....smiedzi!!!

  • Autor: mahika Data: 2013-02-18 12:02:20

    Ja często kroję w plasterki

    mam w miseczce przy komputerze do podjadania :)                             

  • Autor: Joanna11 Data: 2013-02-18 12:55:07

    A ja lubię zapiekankę z ogórkiem kiszonym http://wielkiezarcie.com/recipe68209.html

    Idealne danie na obiad lub kolację.

  • Autor: anneau Data: 2013-02-18 15:27:28

    Dziękujęzapodpowiedzi. podoba mi się ten pomysł Urszulki na podsmażenie na patelni i do zupy!

    I chyba na bigos się skuszę!:)

    A w ogóle to ja uwielbiam pić tę wodę! Pychota :D Szczypie jak gazowana!

Przejdź do pełnej wersji serwisu