Forum

Kuchenne porady

Demi glace

  • Autor: abidiasz Data: 2013-02-18 14:19:19

    Szukam przepisu na ten sos, może ktoś ma?

  • Autor: Jola666 Data: 2013-02-18 14:25:09

    http://www.youtube.com/watch?v=bn9rzhJ9yHU np taki :)

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 15:24:49

    Kości wołowe(z mięsem).Jeszcze lepsze-cielęce- opiekasz w piekarniku na brązowo.Potem zalewasz niewielką iloscia wody.gotujesz z włoszczyzną, liściem laurowym, pieprzem, ew. zielem angielskim ok 6 godzin do maksymalnego odparowania płynu.Wywar ma być ciemny i wprost galaretowaty- tak odparowany, gęsty. Przelewasz to do formy, schładzasz , kroisz na kostki i zamrażasz.Potem masz bazę do sosów.Uwaga soli bardzo mało albo wcale, bo to baza do sosów, które doprawiasz potem.

  • Autor: majolika Data: 2013-02-18 15:26:18

    Ps.Oczywiście odcedzasz z wloszczyzny i ew farfocli.

  • Autor: abidiasz Data: 2013-02-19 00:31:38

    Wielkie dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu