Forum

Kuchenne porady

"Zaciąganie" jajkiem

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-19 10:47:47

    Witam!

    Mam pytanie... Nigdy nie zagęszczałam zupy żółtkiem. Jak to zrobić, żeby się nie ścięło - jaka temperatura zupy ma być, czy żółtko najpierw roztrzepane? Ile żółtek daje się na jaką ilość? Robię rozgrzewający bulion dla chorego dziecka. Z góry dziękuję za porady.

  • Autor: makaronka Data: 2013-02-19 12:13:31

    A po co psuć rosół żółtkiem,nie lepiej ukręcić zapomniany kogel mogel,na pewno smaczniejszy a wszystkie składniki odżywcze żółtka zachowane.Zdrówka dla maleńkiej życzę.

  • Autor: myszamycha Data: 2013-02-19 12:15:58

    Bałabym się podać surowe żółtko tak małemu dziecku.

  • Autor: makaronka Data: 2013-02-19 12:25:41

    Bałabym się podać surowe żółtko tak małemu dziecku.

    Dlaczego? Moja mama mi  i mojemu rodzeństwu dawała  było ok. Jak się boisz salmonelli to wystarczy sparzyć jajko.Jesli jajka są skażone salmonellą to cała partia i wszystko trzeba dezynfekować,włącznie ze sklepem.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-19 13:05:28

    A która  matka daje dzieciom surowe jajka?

  • Autor: mysha2006 Data: 2013-02-19 19:56:45

    MNie matka nie dawała surowego jajka (czyli wspomniany kogel-mogel) ale babcia tak i to bardzo często i żyję, mam się świetnie, nic mi nie jest :) Nie przesadzajmy.

  • Autor: smakosia Data: 2013-02-19 20:17:02

    Mysha, w moim domu, kiedy jeszcze byłam dzieckiem też się jadało kogel-mogel. Pamiętam jak siadałam z Mamą w kuchni i obie się chichrałyśmy, bo ręka nam mdlała od tego kręcenia łyżeczką w kubku a każda chciała mieć super ukręcone. Wspaniale smakowało z dodatkiem kakao. Musimy to kiedyś powtórzyć

  • Autor: mysha2006 Data: 2013-02-20 16:46:16

    Obowiązkowo z dodatkiem kakao :) Pamiętam też jak mój wujek zaczynał machać łyżeczką w szklance to z jednego żółtka wychodziło 3/4 szklanki tych pyszności :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-20 18:01:53

    Mnie mama robiła z cytryną i kakao. Pychota!

  • Autor: aggusia35 Data: 2013-02-19 21:03:35

    ja moją babcie do końca życia będę pamietać za ten wspaniały kogel mogel w wiejskiego jajka :)

  • Autor: peggy83 Data: 2013-02-19 14:17:45

    Też robię kogel mogel :) Jajka przed użyciem sparzam wrzatkiem i trzymam w nim minutkę.

    Jajecznice też zawsze robię z płynnym żółtkiem - najpierw na patelnie wlewam białko, smażę az zbieleje i potem na to żółtko i pozostawiam praktycznie płynne... nie ma co marnować takiego bogactwa witamin :)

  • Autor: myszamycha Data: 2013-02-19 12:15:10

    Nie lepiej lane kluseczki zrobić?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-19 13:27:37

    Mój Boziu... Ja pytam jak dodać żółtko, a nie co lepiej. Lane kluski robię do zjedzenia, a ja chciałam podać bulion do picia. Żółtko zdrowe jest!

  • Autor: agulinia Data: 2013-02-20 19:55:23

    ja robię tak jak ze śmietaną, najpierw troszkę sobie żóttko ucieram w kubku i po troszkę dolewam zupy, a na koniec do garnka z zupką i nic się nie waży :)

  • Autor: mamusiaFranusia Data: 2013-02-19 12:45:22

    Wkn kiedyś napisała taki "artykuł" o sosach i przypominam sobie, że tam wspominała o zaciąganiu sosów jajkiem, może to pomoże :)

  • Autor: mamusiaFranusia Data: 2013-02-19 12:49:18

    znalazłam http://wielkiezarcie.com/article64041.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-19 13:31:11

    Dziękuję :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2013-02-19 12:47:11

    Zestawiam zupę z ognia, w miseczce żółtko mieszam z małą ilością zupy( około 2-3łyzki )i wlewam do zupy mieszając. Potem już nie gotuje. Na dwie porcje zupy daję 1-2 żółtka. 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-19 13:28:35

    Serdecznie dziękuję :)

  • Autor: martok Data: 2013-02-19 13:23:23

    Sposób podany wyżej przez Alicję jest najprostszy i najpopularniejszy, ale na pewnym forum znalazłem taki oto wariant (podaję na odpowiedzialność autorki):

    "Zupa zgęstnieje po dodaniu naturalnego masła wymieszanego z żółtkami, jednak trzeba dobrze zahartować aby nie powstały kluchy. Ale zapewniam – tak podnosi smak że łeb urywa."

    Myślę, że choremu dziecku dodatek masła nie zaszkodzi.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-19 13:32:01

  • Autor: dorotaibasia Data: 2013-02-19 15:06:17

    własciwie od zawsze zagęszczam zupy żółtkiem rozrobionym z wodą i mąką (ilość maki jest uzależniona od zupy którą gotuję) taką mieszaninę najpierw hartuję odrobiną gorącej zupy, wlewam do garnka, mieszam i zagotowuję, nie robią sie ani kluski ani jajecznica:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu