Forum

Kuchenne porady

piekarnik z termoobiegiem - jakie ciasta polecacie?

  • Autor: jubiler777 Data: 2013-02-19 16:37:57

    Witajcie Kochani :)

    Wlasnie zmienilem kraj przebywania oraz mieszkanie i mam malutenki problem - piekarnik jest stylu angielskiego, maly, niski i z termoobiegiem na stale.

    Probowalem juz piec sernik ale spalony wyszedl pieknie, ze nie wspomne o biszkoptach ktore nie dosc ze spalone to z zakalcem i suche na wior.

    W domu tez mam z termoobiegiem ale uzywam go tylko przy nagrzewaniu piekarnika, potem wylaczam i pieke juz normalnie.

    Prosze Was o przepisy ktore mi wyjda w takim piekarniku, szukalem ale sa bez wyszczegolnienia czy z termoobiegiem tez sie udadza.

    Pozdrawiam cieplutko ze slonecznego (tym razem) Londynu :)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2013-02-19 17:33:45

    termoobieg to zawsze temp. o 20 st. niżej niż mówi przepis, a sernik piekę na termoobiegu w 120 st. przez 80 min. i jest piękny ... nie zniechęcaj się, jeszcze parę rzeczy spalisz, a potem już go opanujesz ...
    wytrwałości życzę

  • Autor: Kasicadiablica Data: 2013-02-19 18:45:32

    Ja tez mam termoobieg na stale i pieke zawsze o 20 stopni mniej niz w przepisie. Na poczatku tez przezywalam koszmar, ale w koncu dogadalam sie z piekarnikiem:) Pozdrawiam z , o dziwo, slonecznej IE.

  • Autor: jubiler777 Data: 2013-02-28 20:48:15

    Witam ponownie,

    probuje piec i zaczyna wychodzic mi calkiem znosnie, ale raczej chodzilo mi o pomoc w doborze przepisow do piekarnika z termoobiegiem :)

    Dzieki za rady :)

  • Autor: matani Data: 2013-02-28 20:50:56

    Nie pomogę chyba stwierdzeniem, że wszystko piekę z termoobiegiem, nie zmieniam temperatury na niższą, ewentualnie skracam podany czas pieczenia, ale to też nie zawsze.

    Trzeba poznać się ze swoim piekarnikiem, jak z drugą połówką ;) 

  • Autor: smakosia Data: 2013-03-01 08:29:03

    ... raczej chodzilo mi o pomoc w doborze przepisow do piekarnika z termoobiegiem
    :) 

    Myślę, że dlatego nie wpisujemy Ci konkretnych propozycji, bo prawda jest taka, że przy piekarniku z termoobiegiem możesz upiec każde ciasto. Trzeba tylko wyczuć Jego temperaturę pieczenia i pamiętać, że termoobieg podwyższa ją ( zazwyczaj) o jakieś 20 stopni (jak już dziewczyny wspomniały). Kiedyś też czytałam, że piekarnik - piekarnikowi nierówny nawet jeśli jest tej samej marki i zwyczajnie trzeba trochę popróbować żeby potem wiedzieć jakie parametry trzeba ustawić dla danego wypieku. Powodzenia! 

Przejdź do pełnej wersji serwisu