Wlasnie zmienilem kraj przebywania oraz mieszkanie i mam malutenki problem - piekarnik jest stylu angielskiego, maly, niski i z termoobiegiem na stale.
Probowalem juz piec sernik ale spalony wyszedl pieknie, ze nie wspomne o biszkoptach ktore nie dosc ze spalone to z zakalcem i suche na wior.
W domu tez mam z termoobiegiem ale uzywam go tylko przy nagrzewaniu piekarnika, potem wylaczam i pieke juz normalnie.
Prosze Was o przepisy ktore mi wyjda w takim piekarniku, szukalem ale sa bez wyszczegolnienia czy z termoobiegiem tez sie udadza.
Pozdrawiam cieplutko ze slonecznego (tym razem) Londynu :)
termoobieg to zawsze temp. o 20 st. niżej niż mówi przepis, a sernik piekę na termoobiegu w 120 st. przez 80 min. i jest piękny ... nie zniechęcaj się, jeszcze parę rzeczy spalisz, a potem już go opanujesz ... wytrwałości życzę
Ja tez mam termoobieg na stale i pieke zawsze o 20 stopni mniej niz w przepisie. Na poczatku tez przezywalam koszmar, ale w koncu dogadalam sie z piekarnikiem:) Pozdrawiam z , o dziwo, slonecznej IE.
Nie pomogę chyba stwierdzeniem, że wszystko piekę z termoobiegiem, nie zmieniam temperatury na niższą, ewentualnie skracam podany czas pieczenia, ale to też nie zawsze.
Trzeba poznać się ze swoim piekarnikiem, jak z drugą połówką ;)
... raczej chodzilo mi o pomoc w doborze przepisow do piekarnika z termoobiegiem :)
Myślę, że dlatego nie wpisujemy Ci konkretnych propozycji, bo prawda jest taka, że przy piekarniku z termoobiegiem możesz upiec każde ciasto. Trzeba tylko wyczuć Jego temperaturę pieczenia i pamiętać, że termoobieg podwyższa ją ( zazwyczaj) o jakieś 20 stopni (jak już dziewczyny wspomniały). Kiedyś też czytałam, że piekarnik - piekarnikowi nierówny nawet jeśli jest tej samej marki i zwyczajnie trzeba trochę popróbować żeby potem wiedzieć jakie parametry trzeba ustawić dla danego wypieku. Powodzenia!
Witajcie Kochani :)
Wlasnie zmienilem kraj przebywania oraz mieszkanie i mam malutenki problem - piekarnik jest stylu angielskiego, maly, niski i z termoobiegiem na stale.
Probowalem juz piec sernik ale spalony wyszedl pieknie, ze nie wspomne o biszkoptach ktore nie dosc ze spalone to z zakalcem i suche na wior.
W domu tez mam z termoobiegiem ale uzywam go tylko przy nagrzewaniu piekarnika, potem wylaczam i pieke juz normalnie.
Prosze Was o przepisy ktore mi wyjda w takim piekarniku, szukalem ale sa bez wyszczegolnienia czy z termoobiegiem tez sie udadza.
Pozdrawiam cieplutko ze slonecznego (tym razem) Londynu :)
termoobieg to zawsze temp. o 20 st. niżej niż mówi przepis, a sernik piekę na termoobiegu w 120 st. przez 80 min. i jest piękny ... nie zniechęcaj się, jeszcze parę rzeczy spalisz, a potem już go opanujesz ...
wytrwałości życzę
Ja tez mam termoobieg na stale i pieke zawsze o 20 stopni mniej niz w przepisie. Na poczatku tez przezywalam koszmar, ale w koncu dogadalam sie z piekarnikiem:) Pozdrawiam z , o dziwo, slonecznej IE.
Witam ponownie,
probuje piec i zaczyna wychodzic mi calkiem znosnie, ale raczej chodzilo mi o pomoc w doborze przepisow do piekarnika z termoobiegiem :)
Dzieki za rady :)
Nie pomogę chyba stwierdzeniem, że wszystko piekę z termoobiegiem, nie zmieniam temperatury na niższą, ewentualnie skracam podany czas pieczenia, ale to też nie zawsze.
Trzeba poznać się ze swoim piekarnikiem, jak z drugą połówką ;)
... raczej chodzilo mi o pomoc w doborze przepisow do piekarnika z termoobiegiem
Myślę, że dlatego nie wpisujemy Ci konkretnych propozycji, bo prawda jest taka, że przy piekarniku z termoobiegiem możesz upiec każde ciasto. Trzeba tylko wyczuć Jego temperaturę pieczenia i pamiętać, że termoobieg podwyższa ją ( zazwyczaj) o jakieś 20 stopni (jak już dziewczyny wspomniały). Kiedyś też czytałam, że piekarnik - piekarnikowi nierówny nawet jeśli jest tej samej marki i zwyczajnie trzeba trochę popróbować żeby potem wiedzieć jakie parametry trzeba ustawić dla danego wypieku. Powodzenia!:)