Forum

Kuchenne porady

Ciasto z wyciekającą czekoladą

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-20 17:34:30

    Próbowałam zrobić, ale ciasto wchłonęło czekoladę. Jak zapiec, albo jak zrobić taki krem, żeby czekolada wyciekała ze środka?

    Dopisano 13-02-20 18:00:48:

    Znalazłam takie coś: http://kotlet.tv/ciastka-z-plywajaca-czekolada

    Ale mnie chodzi o takie ciastko - muffinkę, żeby na zimno wylewała się czekolada ze środka.

  • Autor: Mloda Data: 2013-02-20 18:05:32

    Tez od jakiegos czasu chodzi za mną takie czekoladowe ciasteczko, taka czekoladowa lawa. Z chęcią skorzystam z jakiegoś sprawdzonego przepisu, chyba gdzieś widziałam takie na stronie FB Magdy Gessler, zaraz poszukam:)

  • Autor: Mloda Data: 2013-02-20 18:10:58

    Może to będzie dobre? Zdjęcie kusi...i to bardzo:) Ja się chyba zdecyduję i zrobię w przyszły weekend.

    http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/fondant-czekoladowy/

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-23 12:21:58

    Czy rzeczywiście to ciastko jest takie trudne? A pomyśłam sobie, że możnaby je zapiec w kruchej babeczce. Jakby się nie dopiekło to przynajmniej nie wypadnie, tylko czy te kruche ciasteczko w tym czasie się nie przypali? Spróbuję. Co Wy na to?

  • Autor: stillnox Data: 2013-02-21 15:23:15

    pamiętajcie dziewczyny że to TYLKO zdjęcie...ostatnio w tv pokazywali że zdjęcie dopracowuje się innymi sztucznymi specyfikami, by np wygladało na lejącą się czekoladę z ciastka....... ja piekłam brownie.... ale szczerze mówiąc też nic nie wypływało...... ciasto jednak było baaardzo wilgotne i bardzo smaczne :-)
    oczywiście też chętnie podpatrzę jeśłi ktoś poda przepis na takie cudo o jakim pisze Magda :-)
    pozdrawiam

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-21 15:59:50

    Nie wiedziałam, że dałam takie trudne zadanie na forum kulinarnym :) 

    A jak to robi się w takich 7days albo Lubisiach, że w środku jest czekolada? Czy to jest krem dodawany po upieczeniu? To jak wcześniej zrobić taką dziurkę?

  • Autor: peggy83 Data: 2013-02-21 16:25:24

    Właśnie miałam pisać, że chyba raczej po upieczeniu można dodac taki krem.... po prostu naszprycować babeczke czy rogalika... ale tu kolejna zagrycha - jak zrobic taki krem? O takiej pieknej konsystencji?

    Magda, był juz taki wątek na forum, tylko nie pamiętam tytułu... tez ktoś pytał o taką wypływającą czekoladę i zapamietałam, że można dać w środek łyżeczke kakao, łyżeczkę masła i łyżeczke cukru - to razem jako nadzienie i to niby ma być płynne... nie sprawdzałam jeszcze... ale poszukam tego watku, mam teraz chwilkę czasu.

    Też bym z checią takie coś popełniła :)

    Mam ten wątek, ale tam jest maleńko odpowiedzi... jest tylko ten sposób o którym pisałam : http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=374017&post=374017

    Widać, że to dosć skomplikowane uzyskać taki efekt... idealnej, płynnej czekoladki...

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-02-22 10:26:31

    moje dzieci czasem jedzą lubisie i zauważyłam że na plecach mają małe otworki po szprycowaniu kremu.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-22 07:37:32

    Bo takie ciasta trzeba umieć upiec:))

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-02-22 07:49:09

    Ty umiesz ciasto takie upiec ale też umiesz człowiekowi dopiec......a może jakiś mały urlopik od WŻ byś zrobiła,odpoczęła,przeanalizowała swoje zachowanie.........co dobry pomysł??????????

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-02-22 08:19:49

    Ja nie umiem upiec takiego ciacha, ale moja córka umie:) Więc chętnie agaciu, wyślę Ci na pw przepis.A urlopik owszem wezmę, tylko nie od Wż , dzisiaj wyjeżdżamy z mężem do Karpacza, ale biorę laptopa więc wieczorkiem będę zaglądać.

    Ludzie wyluzujcie, co niektóre osoby w ogóle się na żartach nie znają, tylko biorą wszystko do siebie.:)

  • Autor: szafran35 Data: 2013-02-23 20:49:42

    Ja nie umiem upiec takiego ciacha, ale moja córka umie:) Więc chętnie
    agaciu, wyślę Ci na pw przepis.A urlopik owszem wezmę, tylko nie od Wż ,
    dzisiaj wyjeżdżamy z mężem do Karpacza, ale biorę laptopa więc
    wieczorkiem będę zaglądać. Ludzie wyluzujcie, co niektóre
    osoby w ogóle się na żartach nie znają, tylko biorą wszystko do
    siebie.:)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-22 10:40:40

    Dopiec każdy potrafi, ale konstruktywnie doradzić widać nie. Rozruba się chyba komuś w innym wątku znudziła heheheheh

  • Autor: smakosia Data: 2013-02-22 09:39:28

    Może ten przepis będzie pomocny?

    http://www.mniammniam.com/Moje_ulubione_ciasteczko_czekoladowe__podobno_Giorgio_Armaniego_rowniez_-2422p.html

    Przeczytaj również opinie pod przepisem. Mogą być bardzo pomocne.

    Ps. Co niektóre osoby mają żarty "ni przypiął, ni wypiął" a potem się dziwią, że nikt się nie śmieje.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-22 10:39:02

  • Autor: a. Data: 2013-02-22 10:52:37

    http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowa-lawa-molten-lava-cakes

    Tu jest przepis na babeczkę z wypływającą czekoladą, tylko, że to wersja "na ciepło". Na zimno to myślę, że w grę wchodzi tylko nadziewanie kremem po upieczeniu. Krem myślę, że musiało by to być coś na maśle (jakby miks domowej polewy czekoladowej na śmietanie i masła - ale musiałabym to przetestować najpierw czy by nie tężało).

    http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-wegierski

    Magda a zerknij na przepis powyżej i krem do ozdoby tortu - myślę, że by sie (po lekkiej walce z gęstością) nadał do tego, żeby go wcisnąć szptycą do upieczonej babeczki.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-02-22 11:51:30

    Dziękuję. Własnie się zastanawiam, jaki ten krem. Może budyniowy jakiś, tylko zamiast kakao gorzka czekolada? Jak myślicie, jaki krem bedzie dobry?

    Jeśli z masłem, to na zimno trzeba szprycować, czy macie jakiś pomysł na szprycowanie takich miśków i muffinek?

  • Autor: Bahati Data: 2013-02-22 11:54:24

    Na stronie Wiltona widziałam ostatnio jak napełnia się babeczki po upieczeniu masą czekoladową. Widziałam też, że używa się ganache czekoladowego.

  • Autor: a. Data: 2013-02-22 22:06:57

    Na stronie Wiltona widziałam ostatnio jak napełnia się babeczki po
    upieczeniu masą czekoladową. Widziałam też, że używa się ganache
    czekoladowego.

    Chyba jesteś najbliżej sukcesu..., kiedyś będę musiała wypróbować.

  • Autor: gabigold Data: 2013-02-22 18:11:53

    można do ciastka czy rogalika np włożyć kostke, dwie czekolady:)

  • Autor: bea39 Data: 2013-02-22 19:42:41

    Oglądałam ostatnio master chefa z Gordonem. Za zadanie mieli zrobic własnie czekoladowa lawę. Ciasto jak na browni ale efekt zalezy od czasu pieczenia.Piekli około 15 minut. Spróbuj znaleźć ten odcinek.

    Jak mówił Gordon tego ciastka boja sie najlepsi mistrzowie kuchni, wlasnie ze względu na ten moment kiedy nalezy wicągnąc ciastko z pieca, ani za wcześnie ani za późno.

  • Autor: Weron!ka Data: 2013-02-23 15:25:12

    może takie coś, znalezione na necie http://stylowi.pl/4396832

  • Autor: pestojad Data: 2013-03-01 15:10:51

    http://www.bdsklep.pl/dr-oetker-335g-babebczki-czekoladowe,id-1479

    ja robiłam z tych babeczek do kazdej babeczki włozyłam po 2 kostki czekolady do srodka w polowie pieczenia tak zeby nie rozpuscily sie i nie wchloneły w ciasto. wyszło super. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu