Forum

Rozmowy wolne i frywolne

zmiana przeznaczenia

• Autor: renia294 Data: 2013-02-28 10:19:12

Witam wszystkich. Chce się poradzic, w jaki sposób i gdzie można zmienic przeznaczenie lokalu?W obecnej chwili jest to llokal mieszkalny a ja z tego chce zrobic biuro. Może ktos wie cos na ten temat z góry bardzo dziękuje.

• Autor: Marrakesh Data: 2013-02-28 10:45:43

Żeby było prawnie i legalnie trzeba do urzędu (gminy lub  miasta)złożyc wniosek o decyzje o warunkach zabudowy, w treści inwestycji wpisac zmiane sposobu użytkowania lokalu z mieszkalnego na usługowy i uzupełnić reszte wniosku.  Będą do tego potrzebne zapewnienia o mediach (umowy lub promesy), mapa do celów lokalizacyjnych skala (1: 500 bądż 1:1000 z pieczęciami) , koncepcja zagospodarowania z zaznaczonym terenm inwestycji, ewentualne pełnomocnictwo (jeżeli ktoś ma za Ciebie kontaktować się z urzedem, oczywiście opłacone żeby było ważne), i opłata za wniosek.  Mam nadzieje, że pomogłam.

Pozdrawiam M.

• Autor: renia294 Data: 2013-02-28 10:56:00

Pewnie ze pomogłas, dzieki. A może jeszcze sie orientujesz ile kasy na to trzeba szykowac?

• Autor: Marrakesh Data: 2013-02-28 11:09:14

Nie wiem jak wyglądają stawki w innych miastach, u mnie tak: opłata za wniosek(warunki zabudowy) 107 zł, pełnomocnictwo 17, a koszt mapy to zależy to zależy, bo na mapie musi być tzw. kołnierz urbanistyczny żeby zmieściła się na nim 3 krotna szerokość frontu działki, (jak się zmieści na A3 to myśle że koło 50 zł).  Potem pozwolenie na budowe (też opłata) i w tym etapie musisz już mieć gotowy projekt (kwsestia projektanta) zeby uwzględniał BHP, sanepid a jak duża powierzchnia to nawet i zgode strażaka. 

• Autor: Marrakesh Data: 2013-02-28 11:10:20

A to jest blok czy domek jednorodzinny? Bo w wz trezba powiadomić strony o wszczęciu postępowania.

• Autor: renia294 Data: 2013-02-28 11:16:32

Jest to dom jednorodzinny. Chodzi mi o jedno pomieszczenie na parterze, trzeba zrobic wejscie

• Autor: Marrakesh Data: 2013-02-28 11:26:46

A jakie to będą usługi? Bo możliwe jest że jeżeli zwiększy się ruch (klienci będą przyjeżdzać do Ciebie ) to trzeba będzie uzgodnić projekt decyzji z Zarzadem Dróg i może być koniecznosć przebudowaniu zjazdu z prywatnefo na publiczny i trzeba będzie przewidzieć dodatkowo  jakiś parking dla klientów.Aha, urząd powiadomi strony (właścicieli działek, graniczących bezpośrednio z Twoją działką o planowanej inwestycji), którzy będa miogli brac czynny udział w całym postępowaniu.

• Autor: makusia Data: 2013-02-28 11:35:24

Wkelejam odpowiedź smakosi z usuniętego zdublowanego wątku:

Wiadomość 2 w wątku
    jako odpowiedź do 1
    Autor: smakosia
    Temat: zmiana przeznaczenia
    Data: 2013-02-28 10:31:35

Na stronie pewnej wspólnoty mieszkaniowej znalazłam takie wyjaśnienie. Myślę, że może Ci się przydać:

http://www.wspolnota.waw.pl/zarzadzanie,23,pokaz_porade.html

Cytat: "W przypadku, gdy właściciel lokalu chce zmienić przeznaczenie lokalu z mieszkalnego na użytkowe, lub odwrotnie, musi uzyskać stosowne pozwolenia od właściwego urzędu. W tym celu powinien wystąpić do organu właściwego w sprawach pozwoleń na budowę o wydanie decyzji o zmianie sposobu użytkowania lokalu (art. 71 prawa budowlanego). Przepisy inaczej określają, bowiem wymagania techniczne wobec mieszkań i lokali użytkowych. Bardziej rygorystyczne są dla mieszkań, dlatego łatwiej przekwalifikować lokal mieszkalny na użytkowy niż odwrotnie. Po uzyskaniu takiej zgody, w przypadku braku sprzeciwu z którejkolwiek ze stron (Wspólnoty Mieszkaniowej lub innego zainteresowanego podmiotu) w cišgu 30 dni od daty wydania decyzji o warunkach zmiany użytkowania może on przystąpić do adaptacji lokalu na swoje potrzeby.

Właściciele mieszkań nie mają bezpośredniego wpływu na zmianę funkcji cudzego lokalu, chyba, że wiąże się to z koniecznością zmiany udziałów w nieruchomości wspólnej lub jej przebudową - wówczas potrzebna jest ich zgoda. Art. 16 Ustawy o własności lokali przewiduje jednak, że gdy korzystanie z lokalu jest niewłaściwe, to wspólnota mieszkaniowa może wystąpić przeciwko właścicielowi do sądu z powództwem o sprzedaż tego mieszkania na licytacji. Chodzi o sytuacje, gdy rażąco lub uporczywie narusza się porządek domowy albo przez niewłaściwe zachowanie czyni się niemożliwe korzystanie z innych mieszkań lub nieruchomości wspólnej, np. gdy otworzy lokal gastronomiczny w swoim lokalu.

Gdy korzystanie z lokalu użytkowego spowoduje zwiększenie kosztów zarządu nieruchomością wspólnąš, właściciele lokalu mogš podjąć uchwałę obciążającą jego właściciela większymi opłatami z tego tytułu. Chodzi głównie o opłaty związane z mediami, dostawa wody ciepłej i zimnej oraz z oplata za wywóz nieczystości stałych."

• Autor: madzia22r Data: 2013-02-28 18:23:27

Nie chce Cie staraszyc, ale my zmienialismy przeznaczenie budynku z uslugowego na mieszkaniowy i wiazalo sie to z naniesieniem  zmian do planu zagospodarowania przestrzennego miejscowosci. Byla to jakas masakra, kosztowalo nas to jakies 3 lata formalnosci i 7000 zl oplaty w gmninie.

Mam nadzieje, ze u Was sytuacja bedzie wygladac inaczej.

• Autor: Zośka Data: 2013-03-01 01:08:25

urzędnicy tez z czegoś muszą żyć!

Przejdź do pełnej wersji serwisu