Forum

Kuchenne porady

Menu na komunię

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 07:08:15

    Ułożyłam menu na komunię. Czy możecie rzucić okiem i może coś podpowiedzieć, dorzucić, może o czymś nie pomyślałam? Może jeszcze ewentualnie talerz wędlin i serów? Nie chcę przesadzić z jedzeniem, ale nie chcę też by goście byli glodni.

    1.      Ziemniaki młode z koperkiem i buraczkami

    2.      Schabowe

    3.      Kotlety mielone z farszem pieczarkowym

    4.      Krokiety z barszczem

    5.      Filety z kurczaka w cieście francuskim

    6.      Jajka marmurki z sosem tatarskim

    7.      Sałatka tortellini

    8.      Sałatka arbuzowa z krewetkami

    9.      Tort czkoladowo-pomarańczowy

    10.  Sernik

    11.  Lody z musem truskawkowym

    1.   

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-03-07 07:29:34

    myślę ,że powinno wystarczyć,komunia to nie wesele

    ja miałam komunię w zeszłym roku z tymże robiliśmy w restauracji,zostało dużo jedzenia i do domu trza było zabrać.....

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-07 08:03:46

    Talerz wędlin  to niegłupi pomysł.Nie wiem,co lubią Twoi goście,ale u mnie zawsze najpierw znikają "pieczenie",np schab czy karczek,a wędliny umiarkowanie,chyba że są swojej roboty.Tak myślę,że nie zaszkodziłoby zrobić jeszcze ze dwie surówki do obiadu.Może jakaś ryba?

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-03-07 08:11:50

    rybka lubić pływać

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-07 08:44:39

    A kysz,niecnoto.Co Ty sugerujesz?Pływająca rybka na Komunię???

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 08:59:24

    Byłam na takiej niejednej :D Ale sama nie planuję alkoholu :)

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-07 09:02:52

  • Autor: Bahati Data: 2013-03-07 08:14:25

    Musisz mieć liczne grono gości. U mnie za rok (o ile) będzie kawa i ciasto :)

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-03-07 08:17:46

    u nas samo rodzeństwo z rodzinami,babcie ,dziadki,chrzestni z rodzinami,ni ok.40osób się nazbierało,więc jeść trzeba dać....

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-07 08:39:18

    Mnie tutaj brakuje młodej kapusty z koperkiem.:)

  • Autor: Julia100 Data: 2013-03-07 08:41:38

    Witam. Mnie też czeka w maju komunia. Msze mamy na 10. Do domu wrócimy pewnie na 12. Zastanawiam się czy na obiad nie jest za wcześnie i zacząć od sałatek wędlin. Obiad natomiast podac około 14. Goście wszyscy bedą z daleka.

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 08:58:12

    Gości niewielu: 14 lub 16 osób maksymalnie: chrzestni z dzieciakami, rodzice moi i męża i moja babcia plus ewentualnie moja ulubiona kuzynka - ale nad tym myślę.  Ale chyba zamiast krokietów zrobię rybkę po grecku wg sugestii Jolki i mlodą kapustkę z marchewką, kiełbaską i koperkiem - jak sugeruje mama różyczki :)

    U mnie komunia też na 10, ale zaczynam od obiadu mimo, że to dopiero będzie 12.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-07 09:05:48

    To u Ciebie podobnie,jak było u nas (Och,kiedy to było???).Też zaczęłabym od obiadu.Przecież po powrocie z kościoła wiadomo...zanim goście się rozbiorą,odświeżą,zasiądą do stołu,zleci i następna godzinka.Jeśli do tego przyjezdni,chętnie zjedzą coś ciepłego.

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 09:12:36

    To u Ciebie podobnie,jak było u nas (Och,kiedy to było???).

    Moje koleżanki już dzieciaki swoje powoli na studia wysyłają a ja jeszcze w pieluchach siedzę :D.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 10:10:34

    No cóż opóźniłaś się albo koleżanki się pospieszyły

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 09:19:54

    Nie mogę edytować postu, więc poniżej aktualne menu:

    1.    Ziemniaki młode z koperkiem, buraczki, sałatka ze słoika (ogórkowo-parykowa)

    2    Schabowe

    3.      Kotlety mielone z farszem pieczarkowym

    4.      Młoda kapustka z koperkiem

    5.      Ryba po grecku

    6.      Filety z kurczaka z szynka wędzoną surową i zółtym serkiem w cieście francuskim

    7.      Sałatka tortellini

    8.      Sałatka arbuzowa z krewetkami i fetą

    9.      Tort czekoladowo-pomarańczowy

    10   Sernik






  • Autor: as Data: 2013-03-07 09:36:31

    Zastanawiam się czy ciasta nie jest za mało. Jak dobrze widzę to planujesz tort i sernik. Moim zdaniem z 1-2 ciasta by się jeszcze przydały by był wybór i ładnie na kloszu.

    Dobrze rozumiem, że planujesz 2 posiłki ciepłe?  Jeśli tak to moim zdaniem dobrze: obiad i kolacja lub podwieczorek..

  • Autor: jannaj Data: 2013-03-07 10:20:49

    As ma racje - muszą być jeszcze ciasta na paterze. U mnie wino było na stole.

    Też miałam zaplanowane 2 posiłki gorące (obiad+strogonof na podwieczorek). Wszyscy się sprzeciwili i ciepłego podwieczorku nawet nie pozwoli położyć na kuchnię.

    U nas wraca się do kościoła na uroczystość popołudniową na 16. Po podaniu obiadu, zaraz był szybki tort i kawa i z powrotem do kościoła - wszystko z językiem na brodzie.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 10:08:58

    Ja podałabym zestaw surówek do obiadu,,jako przystawka brakuje mi śledzi,również ryb.I jeszcze kosz owoców.

  • Autor: swiatowska Data: 2013-03-07 10:16:09

     Ja też mam w tym roku komunię , mam w planie przygotować 3 radzaje mięs planuje po  2 szt na osobę   a może 2,5?

  • Autor: jannaj Data: 2013-03-07 10:27:45

    U mnie były 2 rodzaje mięs na obiad (pieczeń i udka faszerowane). Też chciałam 3 - po sugestiach mamy odpuściłam - i dobrze.

    Trzeba wziąć pod uwagę możliwości logistyczne swojej kuchni. Gar rosołu, kapusta, ziemniaki, makaron,  jeszcze tam coś i nie było już miejsca. Pieczeń i udka siedziały sobie w piekarniku ale ten brak miejsca na kuchence totalnie mnie zaskoczył.

  • Autor: Julia100 Data: 2013-03-07 10:55:41

     A co myślicie aby na obiad podać  karkówkę obiadową Janka  http://wielkiezarcie.com/recipe34313.html. Do tego rosół lub flaki, no i udka pieczone.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 11:36:36

    Dla mnie za mało efektowna,być może pyszna.Ale ja na wszelkie imprezy staram się podać na stół na półmisku mięsiwo i poporcjowane,podane tak jak należy.Ja bym nie podała...no chyba,że sama poporcjujesz i elegancko podasz

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-07 11:44:51

    Z chęcią podałabym jakieś pieczone mięsko ale nigdy nie robiłam. No a do pieczeni sos też pasowałby a też nigdy nie próbowałam robić.  Mam ochotę na schab szpikowany czosnkiem i pieczony w maśle. Kiedyś to robiłam z przepisu Lubczyka i bylo super - tylko potem jak zrobić sosik z tego tłuszczyku po pieczeniu?

    Czy można pieczeń robić z mrożonego mięsa czy może traci smak i czuć, że mrożone było?

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 11:50:17

    Możesz spokojnie zrobić,rozmrozić a potem w marynatę i upiec...a sosik z pieczenia przecedzasz,ewentualnie dolewasz wody,zaciągasz mąką i już masz...doprawiasz wg gustu.Jest wiele przepisów na WŻ,mięsko możesz po swojemu a sosik z przepisu albo wszystko wg przepisu.Masz czas wypróbuj a będziesz pewna,że Ci sie uda i zaskoczysz gości...i samą siebie

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-07 12:24:42

    U mnie były jeszcze flaczki i rosół, dorośli uwinęli się raz dwa z flakami, rosołu mi zostało bo tylko dzieciaki jadły. Po młodej kapuście pusty gar został, tak wszystkim smakowała.:)

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 12:49:35

    Tak flaczki i rosół koniecznie,dzieci to na ogół rosołowe są A kapusta młoda...mniam...koniecznie musi być...

  • Autor: Julia100 Data: 2013-03-07 13:52:56

    Kapustka młoda super pomysł. Tylko kiedy ją podać jako dodatek do pieczeni i ziemniaków , czy póżniej do chleba?

  • Autor: agacia3323 Data: 2013-03-07 14:22:39

    ja bym podała do śledzia

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2013-03-07 14:35:16

    Ja podawałam do mięs i ziemniaczków, jako drugie danie, była też surówka i mizeria.:)Ale wszyscy jedli młoda kapustę i mizerię, surówka została.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 11:54:51

    T u jest fajny przepisik i na sosik również,robiłam i polecam albo wzorować się na tym.Możesz zrobić wcześniej a w dzień uroczystości poporcjować i podgrzać: http://wielkiezarcie.com/recipe31530.html

  • Autor: Julia100 Data: 2013-03-07 12:20:17

    O bardzo fajne i kolorowe. dzięki. No i prosze o więcej fajnych przepisów.

  • Autor: mggi63 Data: 2013-03-07 12:51:53

    A schab gotowany 10 minutek,również pyszniasty i do tego sosik zrobić

    http://wielkiezarcie.com/recipe79220.html

    Myślę,że to jest równiez sensowny przepis

  • Autor: amelia_z Data: 2013-03-10 07:52:32

    Dziekuję! Wypóbowałam przedwczoraj na obiad karkówkę: świetna pieczeń - została przyjęta do menu. Wczoraj wypróbowałam też schab bogato szpikowany czosnkiem pieczony w maśle i też przyjęłam, a w tygodniu wypróbuję schab w przyprawach z sosem z piwa.

    Zrobię pieczenie zamiast kotletów - kotlety wszyscy mają na codzień.

    Dodatkowo zrobię kosz arbuzowy z owocami i ciasto cytrynowe: będą w sumie dwa ciasta: cytrynowe i sernik oraz tort czekoladowo-pomarańczowy- dla moich gości wystarczająco.

  • Autor: jolka60 Data: 2013-03-10 12:59:30

    "Zrobię pieczenie zamiast kotletów - kotlety wszyscy mają na codzień."

  • Autor: reni@ Data: 2013-03-07 21:00:03

    ja mialam na komuni u syna na kolacje karkowke peklowana pieczona w rekawie ,kapuste kiszona gotowana i kasze z warzywami do tego sosik delikatnie czosnkowy. na przekaske mi. koreczki imprezowe z tortilli z przepisu jaki znalazlam na WZ. goscie byli zachwyceni

    k

  • Autor: dorocia61 Data: 2013-03-07 23:32:08

    Moja  coreczka  byla u  I Komunii dwa lata temu, na obiad podalam:

    Zupa krem pieczarkowy z groszkiem ptysiowym, -paleczki nadziewane -zraz wieprzowy -dewolaje z maselkiem czosnkowym -ryba losos z ziolami ziemniaki mlode z koperkiem, frytki buraczki - surowka wiosenna- surowka z selera i marchwi Oczywiscie do tego ciasta i tort komunjny.

Przejdź do pełnej wersji serwisu